torsdag den 24. oktober 2013

En fantastisk hund

Endal - en fantastisk hund

     
I 1991, var Allen Parton medlem af British Royal Navy og tjente i Gulf Krigen. Han kom ud for et biluheld som gjorde ham handicappet og afhængig af en rullestol. Hans hukommelse led stor skade, og han havde vanskeligt ved at finde rundt, bedømme trafikken i form af hastighed og afstand. Derfor burde det ikke være overraskende at senere hen, i 2001 - kom Parton igen ud for et trafikuheld. Denne gang som fodgænger. Han blev kastet omkuld smidt ud af rullestolen og mistede bevidstheden. Parton ville have fået flere skader om ikke en ven hjalp ham, og reddede ham. Vennen fik trukket ham i sikkerhed, lagde Parton i Natostilling, dækkede ham med et tæppe og reddede hans mobiltelefon. Da Parton kom til sig selv igen drog han og vennen til hospitalet for at få hjælp. Partons ven var en sand helt.

Og en hund.

Det vil sige en 5 år gammel Labrador Retriever.

   

Endal var en oplært tjenestehund, der havde været hos Allen Parton siden sent i 90’erne og blev berømt i løbet af få år. Heltestatus fra 2001 var blot begyndelsen. Som BBC fortæller var han i stand til at indsamle købmandsvarer fra supermarkedets hylder, betale buschaufføren” og han kunne “sætte et kreditkort i automaten og tage pengene og overrække dem til ejeren.” Han hjalp også til med vasketøjet, som Daily Mail fortæller (et foto som bevis) og Parton krediterede også hunden for at redde hans ægteskab.

November 2002 blev Endal belønnet med People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) Guld medaljen, en pris der gives til civile dyr i UK, der “assisterer” med at redde mennesker eller dyr, når han eller hendes ejer er i livsfare, og som er særlig opmærksomme og ihærdige i udførelsen af deres pligter.” ifølge  Wikipedia.
.
Kun 18 dyr - alle hunde - har modtaget prisen siden den blev indstiftet i 2001. Endal døde i marts 2009, men ikke før han havde oplært en hvalp -- EJ forkortelse for Endal Junior, i kunsten af være førerhund.

Bonus fakta: : Undertiden svigter de lyssignaler der ellers skulle hjælpe de handicappede. For eksempel er nogle fodgængerovergange forsynet med lyd, der skal hjælp de som ser dårligt til at afgøre om de kan gå sikkert over, men uheldigvis kan de også virke forstyrrende.

Hvad hvis fodgængeren misforstår signalet og giver hunden besked på at gå ud i trafikken? Mange førerhunde vil ikke parere ordre: De er oplært til at ignorere anvisninger de mener ville sætte ejeren i en farlig situation. Guide Dogs of America kaldet dette “intelligent ulydighed.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails