onsdag den 2. oktober 2013

DNA og voldtægter

DNA og voldtægt


Halloween 1992 blev en ung canadisk kvinde, kendt som Candice, voldtaget. Hendes overgrebsmand havde bedøvet hende med midazolam et kraftigt bedøvelsesmiddel, der af bivirkninger har den egenskab, at det midlertidigt lammer og kan give hukommelsestab.

Med de trådte ikke i krafts i Candices tilfælde, og hun huskede begivenheden og var i stand til at identificere hendes overgrebsmand som - hendes læge, John Schneeberger. Da Schneeberger ikke forventede, at hun ville huske noget som helst, gjorde han intet for at fjerne de fysiske beviser på at han havde begået forbrydelsen, og dermed var det let for efterforskerne at få noget DNA. Efterforskerne i Saskatchewan tog en blodprøve fra Schneeberger og mente at have en oplagt sag mod lægen. Der var dog et problem.
 


DNA profilen passede ikke.

Candice krævede endnu en prøve i 1993 og politiet indvilligede og tog en ny blodprøve fra Schneeberger. Trods Candices nu noget tvivlsomme historie kom prøven tilbage -negativ. Men Schneeberger var voldtægtsmand og han havde voldtaget Candice. Han indrømmede det endog.

Som læge havde Schneeberger adgang til noget vi andre ikke har - andre menneskers blod. Og han var oplært til at bruge det, eller i hans tilfælde, misbruge det. Schneeberger tog en betragtelig blodprøve fra en af sine mandlige patienter og lagde den til side til senere brug. Senere brug er det som CBS News kaldte “en ækel handling af det værste snyd.”

Schneeberger skar hul i sin arm og indsatte en lille beholder med blodet. Når teknikerne kom for at tage en blodprøve tilbød Schneeberger at gøre det for dem, han var jo læge, og de indvillige. Han trak så blodet ud af den skjulte beholder - og dermed var en anden person DNA leveret. Ikke kun en gang, ikke to, men hele tre gange - sidste gang i 1996.

Han ville sandsynligvis have sluppet godt fra det også i denne sag, men da han var en vanevoldtægtsforbryder nøjedes han ikke med kun et offer. Til sidst blev han kædet sammen med endnu et seksuelt overgreb (ifølge denne Wikipedia oplysning var offeret hans 15 årige steddatter) og politiet tog DNA prøver også fra hans hår. Der var en sammenfald og han blev dømt for to voldtægter og kom 7 år i fængsel (blev til 4). Efter sin løsladelse blev den Zambiansk fødte læge udvist til Sydafrika, mistede sit canadiske statsborgerskab - også under hans naturaliseringsproces havde han løjet.

Bonus fakata: Tilfældigvis er der en by i Saskatchewan -- Tisdale, 3,180 (2011) personer -- kendt som "Landet med Rape og Honning." Hvis du kommer på besøg så vær ikke bekymret - “rape” henviser til “rapeseed,” - raps.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails