søndag den 27. oktober 2013

Rumfartshistorie - Hvor ingen burger har været!

Hvor ingen sandwich har været   


Det bedste ved en corned beef sandwich? Alt. Den er pragtfuld. Ikke af denne verden.

Bogstavelig talt.

I hvert fald en gang.

Det amerikanske rumprogram var stadig i sin spæde begyndelse i 1965. Fire år tidligere den 5. maj 1961 blev Alan Shepard den første amerikaner (og det andet menneske, lige efter Sovjet kosmonauten Yuri Gagarin tre uger tidligere) i det ydre rum. USA og Sovjetunionen, ganske symptomatisk for Den Kolde Krig, brugte det meste af det næste årti på at være den første til at landsætte et menneske på Månen. Et af de næste skridt i det amerikanske program var igen at komme ud i rummet, og så foretage en “kredsløb.”
I bund og grund var var formålet at demonstrere at et mandskab i et rumfartøj med fuld hensigt kunne ændre bane og kontrollere det.

Gemini rumkapslerne blev udstyret med et system for dette formål og Gemini 3 var den første i Gemini programmet. Det blev sendt ud den 23. marts 1965, og var 5 timer i rummet og foretog tre kredsløb om Jorden. Missionen var en succes. Gemini 3 kunne ændre bane, første gang det blev gjort.

Men Gemini 3 missionen gik dog ikke helt som planlagt. Oprindeligt skulle de to mænd være Shepard som Command Pilot og Thomas P. Staffor som pilot. Shepard havde problemer med det indre øre og han måtte trække sig og hans træninspartner Stafford blev derpå benyttet som assistent på jorden. (Stofford ville senere være pilot på Gemini VI i december måned og lede Gemin IX-A næste sommer). I deres sted fik astronauten Gus Grissom kommandoen sammen med piloten John Young. Yong havde dog en snedig plan - eller rettere - en godbid, i ærmet.

Trods den relative korte flyvetur var problemet med mad oppe at vende - ikke fordi mad var nødvendigt, men som eksperiment for fremtidige længere rejser. Ifølge Discovery ønskede NASA at se hvordan (eller om) astronauter spiste i vægtløs tilstand, uden det blev noget værre rod, eller andet potentielt farligt kunne forekomme under fortæring. NASA forsynede dem med hot dogs, kyllingevinger, æblesov, og brownie, men ikke noget der blot lignede “mad.” Det var svarere i tubeform. Duoen var ikke liefrem begejstret for “maden” ifølge de officielle udskrifter at kommunikationen med jorden. Og så lige det at Young havde smuglet en corned beef sandwich med om bord.

   

Corned beef sandwichen (som NASA uforklarligt kalder  "corn beef" -- tag Jer sammen NASA)? gik det ikke så godt med. Ifølge et interview med Young i Miami News en uges tid senere efter landingen holdt sandwichen ikke særlig længe- ikke kun ‘brød den sammen’ men han “havde ikke regnet med den gennemtrængende duft af corned beef sandwich i det lille lukkede rum.”  På trods af det forekom det dog som noget bedre end “kyllingelåret” som ingen af dem ønskede at spise.

NASA var noget utilfreds med snydemåltidet. Young fik en reprimande, dog er detaljerne om hans straf ikke særlig godt rapporteret. Uanset hvad så fik han en lang karriere som astronaut der strakte sig over fire åriter. Han er blot en ud af tre personer der har foretaget to rejser til Månen og en ud af tolv mennesker der har sat fod på Månens overflade.


Bonus fact: Udtrykket "corned beef" stammer fra de "corns" af salt der benyttes til at få kødet til at være frisk. Kødet bliver behandlet med store klumper af sat (corn) for at konserverede det man kalder salt-curing. (Saltet trækker vandet ud af kødet ved osmose, og gør det således vanskeligt for mirkoorganismer at vokse i kødet). Det er derfor corned beef smager salt ikke ikke som corn (majs).

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails