mandag den 28. januar 2013

Princippet Ud af mange een - historisk set

E Pluribus Unum er sjældent i dag


DR. LAINA FARHAT-HOLZMAN                                                                 
E Pluribus Unum er latin for Ud af Mange Een. Det er mottoet for United States, skabt dengang 13 kolonier besluttede at danne en nation i 1776. Men selv i det land, da det meste af befolkningen i det store og hele var af britisk oprindelse, og talte engelsk, så handlede vi dog ikke som een. Vi blev splittet i to dele over et uløst problem med slaveriet, som igen førte til Civil War, og det værste tab af døde i nogen amerikansk krig op til i dag. Krigen sluttede med at staterne endnu engang var under en regering og præsident Lincoln markerede denne ændring ved at sige, "The United States is," ikke The United States are...” Vi blev een. Og trods forskelle i meninger og valgresultater er vi et land.  

o Europa. Selv vor nærmeste og mest kære i politisk filosofi,  ansporet af vor egen succes, har det ikke godt med “Europas Forenede Stater.” Det ædle eksperiment med at skabe EU halter afsted uden megen entusiasme fra de forskellige medlemslande. Hvorfor er det sådan hos dem og ikke hos os, da vi jo deler de samme politiske værdier (demokrati og stats- og kapitalisme tanken)? Forskellen er at disse lande har eksisteret i adskillige tusinder år, har deres egen historie, sprog og endog religion, forskelle der har været årsag til mange århundreder med krig. Overvej at den sidste krig kun ligger 60 år tilbage, og den var frygtelig! Selv en fælles valuta er i store problemer fordi de medvirkendes kulturer ikke er ens. Grækenland er ikke Tyskland.
 
o Den Muslimske Verden. Da Islam drog ud af den arabiske ørken for at erobre en stor bid af verden fra Atlanterhavet til Indonesien, var der et kortvarigt håb om at een religion kunne forene en splittet verden. Næsten øjeblikkeligt løb Muhammads vision imidlertid ind i problemer. De første muslimer, araberne,  anså sig som overlegne i forhold til de nye muslimer af andre etniske oprindelser, det vidste konvertitterne og de bryder sig ikke om det. De mest ihærdige modstandere var perserne (iranerne) der blev tvunget til at konvertere til det de betragtede som en underlødig kultur. Næsten med det samme dannede de så en separat sekt af Islam, Shia, der siden har været en forhindring for nogen form for islamisk enhed til i dag. 
 
Shia i Iran under festival

Mere bekymrende er dog, og et problem fra begyndelsen af Islam, den rolle stammer og klaner, hver med deres egen overherre/krigsherre, dialekt og kultur, har. Stammemuslimer forenes kun når de står overfor en ydre fjende, ellers er de altid i krig mod hinanden. Den økonomiske kaos skaber kampe over smulerne, og disse kampe er endnu mere dødbringende. Afghanistan er netop et sådant udtryk for dette problem, hvilket gør skabelsen af en forenet afghansk hær nærmest umulig.

o Indien. Af de multietniske lande har Indien de fleste etniciteter, de fleste sprog og endog religioner under en regering. Når Indien sammenlignes med andre kulturer, f.eks. i den muslimske verden, så har inderne været rimeligt tolerante. Men det er dog stadig et ømtåleligt emne: Afhængig af uddannelsesniveauet, opbygningen og den økonomiske situation i gruppen.

Da Indien blev selvstændig opløstes den nordlige del af landet straks i optøjer: Minoritetsgrupper (muslimer i Indien og Hinduer i det nye Pakistan) flygtede for det forventede folkedrab. De skabte dog, og modtog begge folkedrab. Muslimerne i Nordindien frygter stadig deres radikale Hindu-naboer, og indere af stammeoprindelse, såsom Bodos, er under angreb af både deres Hindu og muslimske naboer i Bangladesh. Nu er 300000 Bodo flygtninge i flygtningelejre.
 
Bodos i protest mod muslimsk forfølgelse

o Nordafrika. Berberne er i oprør igen efter at have været undertrykt af de arabiske muslimer i så lang tid. De ønsker ikke længere at være algeriere eller marokkanere, de ønsker at være Berbere. Og i Tchad, er den skrøbelige enhed i den tidligere franske koloni i opløsning, efter en al-Queda gruppe jog Tchads militær ud. Militser skabes for at gå imod de hadede islamister, og kun en stat i opløsning vil være tilbage.
 
Berbere

Udover eksemplet med United States er de eneste tilfælde hvor e pluribus unum blev til imperier, Rom, Storbritannien, Frankrig, Spanien og endog Rusland. De klarede sig langt bedre end mange af deres tidligere territorier nu gør.
 

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Dr. Laina Farhat-Holzman is a historian, lecturer, and author of How Do You Know That? You may contact her at Lfarhat102@aol.com or www.globalthink.net.
                       
http://www.familysecuritymatters.org/publications/detail/e-pluribus-unum-is-a-rare-commodity-today
   

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails