torsdag den 20. oktober 2011

Hvorfor vil nogen slutte sig til EU nu?

Hvorfor vil nogen dog slutte sig til EU nu?


Ifølge Kommissionen står EU nu overfor den alvorligste krise siden 2. Verdenskrig. Hvorfor skulle nogen dog ønske at gå ombord på et sådant skrøbeligt og utæt fartøj? Spørgsmålet måtte jeg stille mig selv i weekenden (artiklen er fra 23.06.)  ved en konference i Kroatien for Centrum-Højre parlamentarikere fra Balkan regionen organiseret af Alliancen af Europæiske Konservative og Reformister. (AECR)
I
Samtale om det 'konservative evangelium' med senator Jeff Session fra Alabama

En af de mere vigtige opgaver for AECR er at gå ind for og fremme det frie marked og doktrinerne om suverænitet i Europa og udfordre monopolet der hidtil er blevet tilgodeset og nydt af det palaeo-føderalistiske 'De Europæiske Folks Parti.' Mange politikere i de tilknyttede stater, især i det tidligere Jugoslavien, ser problemet udtrykt med lettere ufuldstændige termer, som en argumentation mellem moderniteten og det tilbagestående. I deres tankegang er modstand mod EU forbundet med kommunismen, fremmedhad og krigsforbrydelser. En del af vor opgave er at vise at man kan være liberal, internationalist og Euroskeptiker.

De fleste af de lokale folk jeg talte med anså EU, sørgeligt nok, som en modvægt til korruption. Korruption er så ganske vidst et alvorligt problem i Kroatien: Den tidligere premierminister afventer en retssag med anklager om embedsmisbrug, og de som fører kampagne mod korruption frygter at blive angrebet fysisk. 

Sandheden er dog, at man ikke kan lovgive mod grådighed. Det man kan gøre er at udvide eller indsnævre mulighederne for fiflerier. Det er en uomgængelig regel i politik at des større organisationen bliver des længere fra vælgeren kommer den, og des værre kan dens embedsmænd opføre sig. (se her.)(eks. Ashton og Van Rompuy fløj i hver deres jetfly til et møde i Rusland) Den blotte tilstedeværelse af de mange penge der er til rådighed i Bruxelles, og den lange afstand fra skatteyderne vil give de kroatiske svindlere, ligesom fra ethvert andet medlemsland, en enorm omfattende ny mulighed for fiflerier.


 Eurocrats: the seigneurs of statism
En nutidens Eurokrat

Løsningen på korruption er selvfølgelig af reducere statens størrelse, og dermed begrænse muligheder for nepotisme og misbrug. Nogle kroater der tænker stort kan se dette, og argumenterer for at landet har brug for at rydde op i egne forhold fremfor at se hen til Bruxelles. En modig kvinde ved navn Natasa Srdoa der leder det Adriatiske Institut har igangsat en patriotisk korstog for frie markeder og en 'ren' regeringen. Når jeg siger "modig" har jeg ikke underdrevet: To journalister blev myrdet med en bilbombe for et par år siden, og datteren til en anti-korruptionsanklager blev skudt ned ved højlys dag.


Burde kroaterne slutte sig til EU? Det er op til dem selv: Ikke som hos os får de lov til en folkeafstemning om emnet. Hvis de stemmer for, vil jeg støtte deres valg, og hvis de stemmer imod, vil jeg sikre at de får de bedst mulige betingelser som et associeret medlem. De burde imidlertid gå ind til processen med øjnene vidt åbne. Når de først er inde, som de britiske vælgere så bittert har fortrudt, så er det absolut ikke let at skifte mening.

FamilySecurityMatters.org Contributor Daniel Hannan is a British writer and journalist. He has been Conservative MEP for South East England since 1999. He speaks French and Spanish and loves Europe, but believes that the EU is making its constituent nations poorer, less democratic and less free. He is the winner of the Bastiat Award for online journalism.

http://www.familysecuritymatters.org/publications/id.9804/pub_detail.asp

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails