søndag den 12. januar 2014

Den Himmelske Bønne - Kaffe

Den himmelske bønne


I det 15. århundrede dyrkede nogle mennesker i Yemen kaffeplanten og benyttede bønnerne til en drik. Den drik - kaffe - blev oprindeligt benyttet i religiøse ceremonier, men i løbet af sådan cirka 100 år havde drikken, - verdsligt som religiøst - spredt sig over Mellemøsten og godt ind i Europa.

Nu hurtigt frem til moderne tider, - kaffe er populært over hele verden Men sådan skulle det måske ikke være gået - det skyldes Paven. 
 
Kaffens oprindelse hos muslimerne passede ikke mange europæere særligt godt, - især katolske præster ifølge bogen "Coffee: The Revolutionary Drink for Pleasure and Health." Bogen fortæller at nogle præster gik ret så langt i deres afvisning og “forkastede den som en opfindelse af Satan.”

Ræsonnementet var mangesidet. Som bogen forklarer troede disse præster, at muslimer tlbad Djævelen og djævelen forbød sine tilhængerre at drikke vin, da den drik var reserveret de som fulgte Jesus. Derfor gav djævelen kaffe i stedet. Igen er det langt ude, men det er tilsyneladende den tankegang der var herskende i Kirkens højere kredse.

Endelig dukkede ‘problemet’ op hos Paven. Ifølge Yale Global, en publikation fra Yale University's Center for the Study of Globalization, godkendte Pave Clement VIII, i 1600, ikke alene brug af kaffe, men støttede den endog.

Yale Global vurderer at Clement VIII's beslutning var af ren og skær pragmatisk - han værdsatte den ide at kaffe kunne “kunne hjælpe med til at holde befolkningen ædru, da denne drak alkoholiske drikke i store mængder,” og mental_floss bemærker at Paven, overvejede (som en vits) at lade drikken døbe.

Men legenden lyder at  Clement VIII's interesse i bønnen også var af en langt mere personlig karakter.  Som  NPR genfortæller, er rygtet Clement VIII selv prøvesmage drikken og sagde til sine rådgiver at “denne Satans drik er så behagelig, at det ville være en skam at lade de vantro være alene om brugen af den.”

Uanset hvad, så forbød Kirken ikke kaffe -- hvilket mange i dag helt sikkert er taknemmelig for.


Bonus Fakta: Hvilke lande foretrækker kaffe fremfor te og omvendt? Dette kort fortæller det. Overraskende er det at Mellemøsten (med de data der er tilgængelige) har svigtet kaffen til fordel for te, i visse lande med en enorm overvægt til te.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails