lørdag den 25. januar 2014

Gældsinddrivelse hos inkassator

Gældsinddrivelse hos en inkassatorDen 3. april 1882 blev den berygtede amerikanske fredløs Jesse James skudt i ryggen af Robert Ford, en af hans få betroede (ups!) medskyldige. 
 


Ford og hans bror var ude efter de 5000 dollars i belønning som var lovet ved James’ tilfangetagelse, død eller levende. Et beløb der ville svare til et godt stykker over 100000 dollars i dag, hvilket understreger, hvor alvorligt myndighederne tog det med at få fat i den 34 årige James.


Beløbet var så stort at guvernøren for Missouri på den tid, Thomas G. Crittenden, og den som fastlagde dusørens størrelse måtte appellere til jernbaneejerne og handelsstationerne om at være med til at betale det meste af beløbet, da det var udover de grænser som statens lov fastlagde.


Den ekstraordinære bonus var på sin plads. Siden sit 18. år havde James været involveret i adskillige bankrøverier, togrøverier, og mord. Selvom eftertiden har givet ham et ry af at være en moderne tiders Robin Hood, så passer det så absolut ikke. Ud fra alle beretningerne ses at James var en sociopat.


Der kan dog være en undtagelse.


Der er mange myter om James’ liv, men den i det store og hele anbefalelsesværdige “Bartletts Book of Anecdotes” (fra samme gruppe der har givet os “Bartlett’s Book of Quotations”) fortæller historien om en tid hvor James, på flugt efter et vellykket røveri kommer til en landejendom. Damen på gården er enke, og tager pænt imod ham, men nogen særlig god vært er hun ikke da hun er i håbløs gæld og knap nok i stand til at sørge for sig selv og da slet ikke en uventet gæst.


Endnu værre er det at gældsinddriveren er på vej, og forventer at få de 1400 dollars (svarende til 30000 dollars i dag) hun skylder. De penge har hun ikke, men James modsat hans velfortjente rygte om ikke at tage hensyn til andre, løste hendes problem. Han gav hende de penge hun skulle betale. Denne accepterede betalingen og drog bort igen.


Men så gik James’ godhjertethed heller ikke længere. Som Bartlett’s yderligere bemærker, straks efter James forlod gården kom han tilbage med sin bande - og de begik røveri mod gældsinddriveren og tog de 1400 dollars.

Bonus fact: Da Robert Ford og hans bror Charles forsøgte af få dusøren på de 5000 dollars blev de i stedet selv smidt i fængsel. Staten anklagede parret for overlagt mord, og efter en skyldig kendelse selvsamme dag blev de dømt til døden ved hængning. Crittenden benådede dem dog nogle timer senere. De fik hver 500 dollars af dusøren.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails