onsdag den 15. januar 2014

Er Joe Biden uduelig?

Det Hvide Hus benægter Gates’ påstand om at Biden ofte tager fejl

Lesley Clark

Det Hvide Hus afviste forleden en barsk kritik fra tidligere Forsvarsminister Robert Gates, der i sine memoirer beskylder Vicepræsident Joe Biden for at have taget fejl i udenrigspolitik og i emner vedrørende den nationale sikkerhed i de sidste 40 år.

Præsident Barack Obama havde ikke megen udenrigspolitisk erfaring da han valgte Biden, den tidligere formand, gennem lang tid, for Senate Foreign Relations Committee, som sin vicepræsidentkandidat i 2008.

Gates’ kritik lægger sig i kølvandet af en lang liste med klager fra Republikanerne om at Biden langt oftere har taget fejl, end bedømt rigtigt.
 

Republikaneren Mitt Romney beskyldte i 2008 Biden for at have taget “fejl i 30 år,” tidligere strateg for George W, Bush, Karl Rove, beskyldte i 2010 Biden for at være “gå i den forkerte retning med faktisk ethvert udenrigspolitisk problem,” siden han blev valgt i 1970’erne; og tidligere Senator Rick Santorum fra Pennsylvania, sagde i en præsidentkandidatdebat i 2012, at det at have en mening der går imod Bidens ville sikre at man “100% af tiden” havde ret.

Republikanerne siger Biden tog fejl i 1980’erne da han sagde at Præsident Ronald Reagans forsvarsopbygning ville styrke Sovjet frem for at besejre den; at han var stærkt imod Den 1. Gulfkrig i 1991 under præsident George H.W. Bush; tog fejl efter 2003 U.S. invasionen for at være fortaler for et kontroversielt forslag om at opdele Irak i tre regioner - for kurderne, for sunnierne, og for shiaerne; og tog fejl da han var imod at der blev sat ekstra tropper ind i Irak i 2007.

Nu siger Biden han fortryder sin beslutning: At han stemte for krigen i Irak i 2002. Biden anerkendte i 2012 at han havde rådgivet Obama mod at iværksætte en mission der til sidst fik dræbt Osama bin Laden.

Gates kalder i sin bog Obamas beslutning om at igangsætte aktionen “en af de mest modige beslutninger jeg nogensinde har været vidne til i Det Hvide Hus.”

Men hans kritik af Biden var barsk.

Det Hvide Hus søgte at portrættere Biden som en betroet præsidentrådgiver, og tillod nyhedsfotografer at tage billeder af Obama og Biden der spiser frokost sammen i præsidentens spisestue, mens de to holdt pause mellem en høring om national sikkerhed og en række møder med efterretningsvæsenets ledere og Udenrigsminister John Kerry. De bemærkede at Biden talte med Iraks premierminister Nouri al Maliki der beder om U.S. støtte og hjælp da hans regering bekæmper al-Queda støttede oprørere.  

Pressesekretær Jay Carney sagde tidspunktet for frokosten var et tilfælde - og at fotograferne kom ind som del af administrationens løfte om at forbedre pressens adgang. Og han sagde Biden overværer møder om den nationale sikkerhed når han er i byen.

Carney udtaler, at Det Hvide Hus ikke er enig med Gates vurderinger.

“Som senator og vicepræsident har Joe Biden været en af de førende statsmænd i hans tid, og han har været en fremragende rådgiver og konsulent for præsidenten de sidste fem år,” sagde Carney. Han tilføjede at Biden har spillet en “hovedrolle” i enhver større debat om national sikkerhed og udenrigspolitik i Det Hvide Hus, herunder krigene i Irak og Afghanistan.

Under Det Hvide Hus’ politiske debatter om Afghanistan blev Biden ofte portrætteret som værende i rollen som Djævelens Advokat og pressede, som det blev portrætteret, for en hurtigere tilbagetrækning af tropperne, mere end Gates og militæret foreslog, idet han nævnte bekymringerne for krigens tryk på forbundsbudgettet, og den voksende modstand mod den årtilange konflikt.  

Obama besluttede sig så endelig for en mellemløsning på militærets anbefalinger om en langsommere tilbagetrækning og presset for en hurtigere.

Carney sagde at Det Hvide Hus vidste, at Gates der tjente under præsident George W. Bush og Obama, var ved at skrive en bog, “Pligt: En Forsvarsministers Memoirer,” med at man ville ikke have en kopi - før her forleden tirsdag aften. Samme dag bogen udkom. 
 

Obama bliver også kritiseret i bogen. Gates skrev, at Obama tabte troen på troppeøgningen han gav ordre til i Afghanistan, og det i sidste ende drejede sig “om at komme ud” af landet ifølge de aviser der fik kopier af hans bog.

I et længere uddrag, udgivet i The Wall Street Journal, kaldte Gates Obamas Hvide Hus “det mest centraliserede og kontrollerende i den nationale sikkerhed, end noget andet jeg har set siden Richard Nixon og Henry Kissinger styrede forretningen.”

Kongressen klarede sig endnu værre.

“Disse vanskeligheder med den udøvende del var intet sammenlignet med pinslen over at forhandle med Kongressen,” skrev Gates. “Jeg anså det meste af Kongressen som uhøflig, inkompetent til at opfylde deres basis forfatningsmæssige ansvar (såsom rettidig omhu), mikrostyring, indskrænkethed, hyklerisk, egoistisk, tyndhudede og med stor tilbøjeiged til at sætte sig selv (og et genvalg) før landet.

Biden og Gates har undertiden sammenfaldende meninger. Foreign Policy Magazine i 2012 - i en artikel der døbte Biden, den “mest magtfulde U.S. vicepræsident i historien udover hans forgænger Dick Cheney” - bemærkede at blandt andre udfordringer havde Biden været imod interventionen i Libyen - ligesom Gates, Forsvarsministeren.

Biden vendte her for nylig hjem fra en ugelang rejse i Asien der havde til formål at dulme spændingerne i regionen, en indikation på at han af Det Hvide Hus og udenrigspolitiske ledere  betragtes som en dygtig diplomat, sagde Joel Goldstein, og ekspert i vicepræsidentskabet ved Saint Louis University School of Law.

“De har ikke sendt ham til perifere lande, hvor intet sker, og det sker ikke medmindre præsidenten og hans udenrigspolitiske hold mener han er en person der kan håndtere missionerne,” sagde Goldstein. “Selvfølgelig vil enhver der har tjent i 36 år i Senatet, og som vicepræsident have nogle udfordringer som de gerne ser løst. Du får ikke altid de lette.”


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails