torsdag den 6. januar 2011

Lægeordineret medicin og misbrug

Massernes nye religion - opiumslignende stoffer

Kunne det være, at en af de største årsager til kronisk smerte hos de 35-54-årige amerikanere er adgangen til stoffer indeholdende opioider.

Lider amerikanere fire gange så megen kronisk smerte i 2007 som i 1999? Sandsynligvis ikke; (men ifølge 18. november udgaven af New England Journal of Medicine) var de fire gane mere tilbøjelige til at dø af overdoser af medicin indeholdendeopioider, udskrevet af læger til smertebehandling. I Staten Washington er døden som følge af medicinoverdosis nu den førende dødsårsag som følge af uheld, og det overgår nu trafikuheld. Ydermere ser det ud til at den den lægelig ordinering af smertestillende midler har været medvirkende årsag til misbrug af opioider i byområder hvor det knap har været eksisterende.

I for eksempel Oklahoma var metadon indblandet (metadon er det stof der mest almindeligt benyttes som en erstatning for heroin i afvænningen af misbrugere, og benyttes som et smertestillende middel) i døden hos 21 mennesker i årene mellem 1994-1996; men i årene mellem 2004-2006 har det indblandet i døden hos 377 personer. (jeg har disse tal fra 2010 oktober udgaven af American Journal of Preventive Medicine.) Tallene i den samme stat i de samme år for hydrocodones (benyttes i hostemidler, smertestillende midler - derivater af opioider) var henholdsvis 9, og 220, for oxycodone 1 og 220 og for fentanyl 2 og 78. (De nævnte midler er alle opioider). Det ser ud til at misbrug i større skala nu er i gang, og det er omfanget af dem på det sorte marked også.

De fleste dødsfald i forbindelse med smertestillende opioider sker når en person tager midlet sammen med andre stoffer, især benzodiazepine anxiolytics (som f.eks. valium) Enten fortsætter læger med at udskrive recepter i kombinationer der ellers er kendt for at være farligt, eller patienterne konsulterer flere læger og bedrager ved ikke at fortælle, hvad de aktuelt tager (eller selvfølgelig, vender de sig til det sorte, eller åbne marked.)

Man kunne godt argumentere for at de 11499 dødsfald i USA som følge af opioider i 2007 (hovedsageligt personer mellem 35-54 år) var en lille pris at betale for lettelsen af smerter, som disse stoffer giver. Trods alt får 4 millioner amerikanere et sådant stof i løbet af et år; blot en anelse mere end en kvart procent af dem dør som en følge heraf. Alle goder har risici forbundet med sig; er en læge patientens vogter?

I min egenskab og erfaring med at kunne udskrive recepter, der også støttes af en masse videnskabelige beviser, da er opioider ikke særlig effektive i at lindre de kroniske smerter som 35-54-årige klager over. Metadon er særlig ringe i den henseende, og alligevel udskrives det ikke kun hyppigt, men har at gøre med 31% af alle dødsfald i forbindelse med opioider, hyppigere end nogen af de andre. Det er vanskeligt ikke at konkludere at det ikke er for smertelindringens skyld at disse stoffer ordineres.

Den nærmeste analogi der falder mig ind er sammenfaldet med udbetalingen af sygepenge og goder betalt af den britiske stat. Da befolkningen blev sundere og sundere i 1990'er som vist gennem objektive målinger, så var der også flere og flere mennesker der angiveligt ikke var i stand til at arbejde af sundhedsårsager.

Den britiske velfærdsstat har således formået at 'producere' fler invalider end 1. Verdenskrig: Faktisk flere millioner.


Theodore Dalrymple, a physician, is a contributing editor of City Journal and the Dietrich Weismann Fellow at the Manhattan Institute. His new book is Second Opinion: A Doctor's Notes from the Inner City.

http://pajamasmedia.com/blog/are-opioids-the-new-religion-of-the-masses/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails