mandag den 5. september 2011

Vækstpakker kan skade mere end ulykker - se på New Deal

Aner Obama mon, hvorfor New Deal mislykkedes?  

Bolton Folsom Jr.                    

Den Store Depression dominerede 1930’er mest ,fordi Præsident Franklin D. Roosevels New Deal programmer ikke fik skabt flere nye jobs.

I maj 1939, kort tid efter man erfarede at arbejdsløsheden stod stille på 20+% eksploderede Finansminister Henry Morgenthauer:

Vi har forsøgt at bruge penge. Vi bruger mere end vi nogensinde har gjort før, og det hjælper ikke.... Vi har aldrig indfriet vore løfter. ...Jeg siger, efter otte år med denne Administration, at vi har ligeså megen arbejdsløshed som da vi begyndte .... og en enorm gæld der skal betales!"
Hvorfor mislykkedes Roosevelts New Deal så markant? Det helt store problem er, at forbrug ved regeringen ikke kan skabe arbejdspladser. Det er blot med til at overføre velstand fra skatteyderne til de centrale planlæggere. Men værre endnu er at det meste af FDR’s New Deal var drevet af politik. Det var økonomisk usundt.
Tag f.eks. National Recovery Act (NRA) der var FDR’s programmer for industrien. NRA fastsatte priserne på tusinder af produkter. Handlende der gav rabatter til deres kunder blev idømt bøder og sat i fængsel.

Et eksempel er den faste pris på at få presset et par bukser, 40 cents. Jacob Maged fra New Jersey gav 5cent i rabat, fordi hans butik lå langt borte fra hovedstrøget. Han var nødt til at give rabat for at tiltrække sig kunder, og kunne overleve. Maged insisterede: “I kan ikke fortælle mig hvordan jeg skal drive min forretning.” Jovist det kunne de. Maged opdagede det da han blev ført til fængslet - fordi han opkrævede mindre hos sine kunder. Hverken FDR eller nogen af hans New Deal tilhængere kunne imidlertid forklare, hvorfor det at fængsle handlende fordi de gav rabat kunne skabe nye arbejdspladser eller gøre amerikansk industri mere konkurrencedygtig.  


Jacob Mageds beskedne forretning inden han blev anholdt for at give rabat! 

FDR støttede ogå Agricultural Adjustment Act (AAA) vedrørende landmændene. Jovist, da led landmændene under de lave priser, men AAA løsningen var uhyrlig - at betale landmændene for ikke at dyrke op til en fjerdedel af deres land. Landmændene ville få kontanter, og fordi der blev dyrket mindre land, da ville priserne for afgrøderne stige. Men selvfølgelig ville de stigende priser gøre det sværere for byboerne af få mad på bordet. Landmændenes fortjeneste var byboernes tab, og AAA kan have knust flere jobs end den skabte.
 

Mange af New Deal programmerne var ren politik - at benytte regeringens penge for at lokke særlige stemmegrupper ind i Det Demokratiske Parti. For eksempel, Social Security skatterne, her indrømmede FDR at det “var aldrig et problem om økonomien. Det er ren og skær politik.” At få bundet ældre vælgere til Det Demokratiske Parti.  

Ud af samme tangent finansierede FDR Works Progress Adminstration (WPA) med 4,8 milliarder dollars for at bygge veje, broer og andre infrastrukturprojekter. Men det meste af vejbyggeriet var beregnet til at favorisere Demokratiske kongresmedlemmer. James Doherty, Demorkat fra New Hampshire, var enig med præsidenten: “Det er min personlige overbevisning,” meddelte Doherty, “at rovet tilhører sejrherren, og at Demokraterne burde være i besiddelse af de fleste af disse (WPA) bevillingerne.”  

Efter FDR og Demokraterne pryglede Republikanerne i 1936 præsidentvalget sagde Senator Carter Glass fra Virginia, “1936 valget ville have været meget mere snært om mit parti ikke haft 1 milliard, 800 hundrede millioner dollars hjælpepakken som kampagnelokkemad.” 


Republikaneren senator Hiram Johnson fra Californien der stemte for FDR i 1936 var ikke desto mindre enig med Glass. Han beskrev FDR der gik omkring i landet og sagde, “Jeg vil tilegne nogle få millioner dollars til denne særlige sag, og nogle få millioner til nogen anden.” Johnson konkluderede, “Han begynder med muligvis 8 millioner købte stemmer. Den anden side skal købe dem tilbage en efter en, og kan så håbe deres penge matcher hans.” 

Hvem betalte for FDR kampagnefond? Skatteyderne. FDR fik afkast fra skatter på cigaretter, alkohol, telefonopkald, telegrammer, biler, dæk og bankchecks. Han forøgede også skatterne for virksomhederne og indkomster. I 1932 det år FDR blev valgt var det kun en ud af 20 amerikanske familer der betalte indkomsskat og topskatten var 25%. Ved FDRs død i 1945 betalte næsten to ud af tre amerikanske familier indkomstskat og topskatten var 94% for alle indkomster over 200000 dollars. 

Det kan ikke undre at Den Store Depression holdt ved så længe. Entreprenører og forretningsdrivende havde ingen tilskyndelser til at skabe nye forretninger eller udvide de eksisterende. 


Præsident Obama indrømmer offentligt, og forsøger at efterligne FDR. Og Obama erfarer to af FDRs problemer: Dyre nye programmer der ikke duer, og mismodige entreprenører der har fået overladt det meste af regningen i skatter og nye regulativer.
               

Burton Folsom Jr., a professor of history at Hillsdale College, is author of  New Deal or Raw Deal? and co-author (with his wife, Anita) of the forthcoming   FDR Goes to War (Simon & Schuster, 2011).

http://www.humanevents.com/article.php?id=45693

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails