onsdag den 5. december 2012

Argumenter mod tatoveringer

Nogle få argumenter mod tatoveringer

                                            
Læger har sporet udbrud af hudinfektioner til bakterier i blækket.

Theodore Dalrymple

En leder i New England Journal of Medicin gjorde opmærksom på udbruddet af hudinfektioner forårsaget af tatoveringer. Bakterien der forårsagede infektionen er i samme familie som den der forårsager tuberkulose. Den er vanskelig at opdage, at dyrke i kultur, eller behandle.

Den inficerende bakterie kan overføres selv, hvor tatovør “kunsten” praktiseres efter de strengeste hygiejneforskrifter, for det er blækket der er blevet forurenet før brugen, fra kilder som f.eks. vand. Som en eller to andre læger jeg kender, og som afskyr tatoveringer ,og alt det de står for, indrømmer jeg (på en måde skyldbetynget) at jeg har oplevet en smule Schadenfreude da jeg læste lederen: Lægen skal jo absolut ikke føle nogen glæde ved andres sygdom, uanset hvor velfortjent eller selvforskyldt den kan være.

Hvis blot den amerikanske økonomi havde vokset i den takt som det New England Journal kalder “tatoveringsindustrien!”, så ville verden være i en langt bedre økonomisk tilstand. for ifølge Journal er andelen af amerikanske voksne der har mindst en tatovering øget fra 14% i 2008 (og da allerede kraftigt stigende fra tidligere tider) til 21% i dag. En vækst på 50% på fire år! Det kan selv ikke Kina matche.

Det er heller ikke blot en amerikansk tendens: En af mine venner, professor i farmakologi, der fornylig besøgte en universitetsby i Sverige for at holde en forelæsning var overrasket over at finde, at praktisk talt alle de unge mennesker var tatoverede. Den lille by i Frankrig, i nærheden af hvor jeg bor nu har mindst to tatovør’værksteder.’ Jeg var forleden i Gloucester, England, hvor jeg talte 11 ‘værksteder’; og en lægeven fra New Zealand, der har specialiseret sig i at behandle unge mennesker fortæller mig, at halvdelen af de unge i New Zealand nu har tatoveringer. Hustruen til den britiske premierminister David Cameron har en ankeltatovering.
 

Helt sikkert er den sociale betydning af tatoveringer ændret en del. I 1913 udgav dr. Charles Goring (far til den hædrede skuespiller Marius Goring)og  fængselslæge, et enormt kompendium af statistisk information om kriminelle ved navn The English Convict, hvori han skrev:

Det blev oprindeligt vurderet af Lombroso (den berømte italienske læge, antropolog og kriminolog) og den udtalelse er blevet bekræftet af observatører, at den kriminelle udstiller en ubehersket tendens til at have tatoveringer på kroppen - tendensen anses som en primitiv fortidig genvækkelse af kærlighed til pyntesyge, der karakteriserer den vilde.

Goring fandt også at tatoveringer blandt forbrydere var direkte proportionel med deres intelligens.
 

Men det var i 1913; fremskridtet i uddannelserne har siden været enormt. The Journal kommenterede derfor ikke den kulturelle side af spørgsmålet, og det pludselige udbrud af ekstrem dårlig smag, men behandlede kun de sundhedsmæssige aspekter, for eksempel om måder, hvorpå tatoveringer  muligvis kan blive mere sikre end nu:

The Food and Drug Administration (FDA) rækker ud mod sundhedssektoren, til ansatte i samme sektor, og til tatoveringsindustrien for bedre at sikre sig, at man er klar over følgevirkninger, kan diagnosticere og rapportere (gennem MedWatch programmet) for at udvikle mere effektive værktøjer til offentlige sundhedsproblemer der er knyttet til tatoveringsblæk.

Når så det er lykkedes med succes at nå tatoveringsindustrien med disse tiltag så kan vi helt sikkert forudse næste trin: Offentligt betalte programmer til fjernelse af tatoveringer. Hvor længe vil det mon vare før der er en leder der skal gøre os opmærksom på de psykologiske skadevirkninger af uønskede tatoveringer?

Og hvor Psyche kommer kan Soma så være langt bagefter? Cost-benefit analyser vil helt klart vise fordelene ved at få fjernet tatoveringer, fra større selvværd til bedre beskæftigelsesudsigter. Theodore Dalrymple

http://pjmedia.com/lifestyle/2012/09/03/a-few-arguments-against-tattoos/?singlepage=true

1 kommentar:

Anders Knudsen sagde ...

Fin artikel med gode synspunkter. Jeg har lige sendt den til en af mine bekendte, så han kan læse den, inden han beslutter sig for om han skal have en tatovering.

Jeg faldt også lige over denne side, der omhandler hvad man skal være opmærksom på, hvis man vælger at få fjernet en tatovering: Guide til fjernelse af tatovering

Related Posts with Thumbnails