torsdag den 20. december 2012

Den Bedste Julesang!


Den bedste Julesang!


Daniel J. Flynn

Det er en ægte rockmelodi som sandsynligvis sjældent spilles på denne tid af året. I hvert fald høres den sjældent på popradiokanalerne.  

Dette er sæsonen for den slags musik der irriterer, hænger fast, man alligevel synger med på. Som en Zombie, dør “Feliz Navidad” hvert år for blot at vende tilbage - overalt. I bilradioen, ishoppingcentret, børnenes skole, man kan bare ikke undslippe julemusikken.

Bah! Humbug!

Melodierne er lige så intetsigende som de er allestedsværende. The Pogues tilbyder en Julehymne for St. Patricks Day i “A Fairytale of New York.” Greg Lake’s "I Believe in Father Christmas" hamrer ind i ørerne som en Juletidshymne for ateister. Og for det helt store flertal af juleklokkeelskere "Grandma Got Run Over By a Reindeer." Nogle få Julesange for kristne er der også.

At lave en sang om Julen er en udmærket måde at få en dårlig sang i tung rotation. Der er alt for mange skrækkelige optagelser om de glade dage til at indsnævre de værste kompositioner til under 100. De bedste ("White Christmas," "Silent Night," "Have Yourself a Merry Little Christmas") kan tælles på en kugleramme med 8 perler. Min favorit er en rå, direkte rockmelodi, men de uden de sædvanlige musikeffekter, det vil sige en hoben trompeter, eller et englekor der meddeler Hans komme og som så groft nærmest skriger. Julesang!

Det nummer der allerbedst indfanger tidens ånd (juletidens) skildrer et voldeligt røveri af Julemanden. For 35 Jul siden, udgav The Kinks “Father Christmas,” en beskidt fortælling om en stormagasins Julemand der bliver rullet af en bande teenagere. “Julemand, giv os nogle penge/Vi har ikke tid til dit åndsvage legetøj/Vi banker dig hvis du ikke giver os dem/Giv alt legetøjet til de små rige drenge.”Det er en 45’er med megen humor. Den har også noget Beatlesagtigt over sig.

Når man første gang lytter til “Father Christmas” kan det lyde som den rene og skære kynisme, der forvandler ånden med at give til det at tage. Flere afspilninger af nummeret fortæller os at vi skal sige tak for vort held frem for den lille formue under træet. En bølle instruerer Julemanden om at lade Bionic Man kostumet til hans bror være, og den lille søde dukke til hans søster. “Men giv min far et arbejde, fordi det har han brug for/han har en masse munde at fodre.”

“Father Christmas” indbyder os til at være mere som Kristus. En sang overfladisk om materialismens enderesultat (tyveri) bliver en åndelig tilskyndelse til i det mindste at huske ja netop ‘de mindste’ blandt os. Empati for andre menneskers problemer formindsker undertiden deres problemer. Det formindsker altid vore egne. Julen er en god tid til at opregne velsignelser frem for penge.

Skønt der er masser af kopinumre så udstråler “Father Christmas kun autencitet i originalversionen. 

Som syvende barn af syv, voksede Ray Davies op i efterkrigstidens London, i arbejderklassekvarteret Muswell Hill. Med tiden kom Ray til at bo hos en ældre søster af familien, og han modtog fra en anden ældre søster adskillige gaver der ændrede hans liv: Elvis plader, og den dag hun døde af et hjertetilfælde mens hun var ude at danse, en guitar. Den 25 december betød samtidig grådfyldte, berusede gengivelser af “Goodnight Irene” i det sorgtyngede Davies hjem.

Med tiden skulle Ray Davies spille slyngel Julemand som han tidligere havde spillet krybbebarnet. For ni år siden, sådan cirka en uge eller to efter Jul, skød en lommetyvsduo The Kinks forsanger og sangskriver i det franske kvarter efter han jagtede dem. Måske misforstod småpengetyvene hans sang.

Dette betyder ikke at andre lyttere også kunne gøre det. Multimillionærrockerens ungdommelige jeg prædiker til hans ældre jeg, og til alle andre, når han instruerer:“Hav en rigtig god Jul/Hav en en rigtig dejlig tid/Men husk de unger der intet fik/Mens du drikker din vin.”Daniel J. Flynn is the author of Blue Collar Intellectuals: When the Enlightened and the Everyman Elevated America. He blogs at www.flynnfiles.com.

http://spectator.org/archives/2012/12/07/the-greatest-christmas-song


Songwriters: DAVIES, RAY

When I was small I believed in santa claus
Though I knew it was my dad
And I would hang up my stocking at christmas
Open my presents and I'd be glad

But the last time I played father christmas
I stood outside a department store
A gang of kids came over and mugged me
And knocked my reindeer to the floor

They said:
Father christmas, give us some money
Don't mess around with those silly toys.
Well beat you up if you don't hand it over
We want your bread so don't make us annoyed
Give all the toys to the little rich boys

Don't give my brother a steve austin outfit
Don't give my sister a cuddly toy
We don't want a jigsaw or monopoly money
We only want the real mccoy

Father christmas, give us some money
Well beat you up if you make us annoyed
Father christmas, give us some money
Don't mess around with those silly toys

But give my daddy a job cause he needs one
Hes got lots of mouths to feed
But if youve got one, I'll have a machine gun
So I can scare all the kids down the street

Father christmas, give us some money
We got no time for your silly toys
Well beat you up if you don't hand it over
Give all the toys to the little rich boys

Have yourself a merry merry christmas
Have yourself a good time
But remember the kids who got nothin
While you're drinkin down your wine

Father christmas, give us some money
We got no time for your silly toys
Well beat you up if you don't hand it over
We want your bread, so don't make us annoyed
Give all the toys to the little rich boys

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails