tirsdag den 1. december 2009

En moderne Mark Twain tak!

Tænk på Mark Twain på hans fødselsdag

Harold Witkov

Der er ikke rigtig nogen amerikanske ikoner mere, og slet ikke som førhen.

Samuel Langhorne Clemens, manden der kom sammen med "Halleys Komet" blev født den 20. november 1835. Han er bedre kendt under sit forfatternavn Mark Twain, han blev det største amerikanske ikon i sin tid.

For mange amerikanere giver navnet Mark Twain en dejlig pludselig varm følelse. Vi forestiller os en distingveret udseende mand der sidder og ryger pibe (eller cigar) med en enorm hårmanke, en stort overskæg og i et hvidt jakkesæt. Vi erindrer os med glæde hans karakterer Tom Sawyer, Huck Finn og Becky Thatcher som var de virkelige personer. Vi morer os hjerteligt over hans mange vittigheder.

Mark Twain var et amerikansk ikon fordi, han uden hjælp af en taleskriver, en teleprompter, et par falske græske søjler, og en endnu større fladskærm kunne bevæge et publikum med sine spontane talegaver.

Mark Twain var et amerikansk ikon, fordi han uden en ghostwriter, kunne skrive direkte ud fra egne overvejelser og på mirakuløs vis fortolke den amerikanske livserfaring ned på papiret.

Mark Twain var et amerikansk ikon, fordi hans rejser i udlandet aldrig viste sig at blive undskyldningsrejser.

Ved at sætte forskellen op mellem de i verden der gør "tingene, fordi er blevet gjort sådan førhen," da forklarede mark Twain at "en amerikaner er en person som gør tingene fordi de ikke er blevet gjort sådan førhen." Mark Twain troede på den amerikanske særegenhed. Faktisk så trivedes han ved den. Hr. Twain mente, at Amerika var det bedste og at det vi ikke skulle var at efterligne europæerne.

Det er helt sikker der ikke frembringes amerikanske ikoner i den klasse mere.

Helt præcist hvor og hvordan en Mark Twain kunne passe ind i dagens samfund er svært at forestille sig. Jeg tror han ville være gået ind for et multikulturelt Amerika, men ville have fordømt vort behov for politiks korrekthed, idet han ville have syntes den var farlig, undertrykkende og en forhindring for skaberlysten. Udover at være en berømt humorist, romanforfatter og novelleforfatter ville han kunne have været alle tiders radiotalk vært.

Mark Twain havde altid en mening om alt. Hvis han levede idag, ville jeg gerne have hans mening om Kongressen og vor præsident, eller hvad han havde at sige om vor amerikanske drøm der nu ikke længere eksisteret. Personligt ville jeg elske at vide hvordan han ville kommentere på dem der påstår at den amerikanske konservatisme er død.

Måske ville hr. Twain smile, tage et ekstra sug på sin 5 cents cigar og sige til dem, "Rygterne om at den amerikanske konservatisme er død er blevet kraftigt overdrevet."

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails