onsdag den 16. december 2009

Global opvarmning i Det Gamle Grækenland

Global opvarmning i det Gamle Grækenland


I Heaven + Earth (Global Warming: The Missing Science), beder Ian Plimer, Professor of Mining Geology ved The University of Adelaide, Australien os om, at være mere storsindede og se længere i vort videnskabelige verdenssyn. Han beder os anerkende at vore begrænsninger er et tegn på modenhed. "Klimaforskningen mangler videnskabelig disciplin," siger denne professor i sammensmeltningsvidenskab, og for at vi kan se meget mere klart, har vi brug for at anvende en interdisciplinær tilgang. Dette kræver ydmyghed.

I Kapitel 2: Historien, rejser Plimer tilbage i tiden, tusinder af år, faktisk, for at afsløre Gore's katastrofemyter om global opvarmning. Jeg kan særlig godt lide hans undersøgelse af de gamle grækere. For Platon (427-347 fvt.) fremmede den holdning at global opvarmning sker med regelmæssige tidsintervaller som han omtaler i Timaeus og som hans berømte elev Aristoteles (382-322 fvt.), henviser til i Meteorologica.

Plimers undersøgelses resultater er spændende:

"Theophrastus (374-287 BC), til dels en elev af Aristotleles, fulgte traditionen med De ventis og observerede at Kretas bjerge tidligere havde frembragt frugt og kornsorter, mens på den tid han skrev var vintrene blevet mere kolde og barske og der var mere snefald. I De causis plantatarum bemærkede Teophrastus også at den græske by Larissus engang havde masser af oliventræer, men at faldende temperaturer har ødelagt dem."


Det var altså ikke Platons Hummer bil, trods alt.

Den Holocene opvarmning a)(11600-8500 fvt.). Den ægyptiske afkøling (8500-8000 fvt.). Den Holocene opvarmning b) (8000-5600 fvt.). Den akkadianske afkøling (5600-3500 evt.) Den Minoæiske opvarmning (3500-3200 fvt.). Bronzealderens afkøling (3200-2500 fvt.). Den Romerske opvarmning (500 fvt.- 535 evt.). Den Mørke Middelalder (535-900 evt.). Middelalder opvarmningen (900 - 1300 evt.). Den Lille Istid (1300-1850 evt.). Læg mærke til at grækerne overlevede opvarmningsperioderne uden aircondition. "Historien" skriver Plimer, "kan ikke skrives om, blot fordi den ikke passer til et computerprogram med en forudbestemt konklusion." (forkortelserne fvt. - før vor tid, evt. efter vor tid - med Kristi fødelsår som udgangspunkt)
Vi er ikke den "udvalgte generation," og vi har ikke særlige værktøjer til at kontrollere Jordens temperatur ved en særlig verdensregerings plan og handel med dit og dat, såsom Co2. Faktisk var oldtidens, fra de gamle ægyptere til grækerne, disse "oplyste hedninge," som jeg kalder dem, langt mere fornuftige og klartsynede end nutiden miljøtossede Demokraterne.

Der er mange grunde til at civilisationer kommer og går, og efter min mening er der tusinder af beretninger der bør fortælles. Men lad os være realistiske, fordi visse mønstre skiller sig ud mere end andre, fra tørkeperioder til oversvømmelser, til sammenbruddet i seksualnormer og alt for lave fødselstal.

Tilbage til de gamle grækere: "Græsk mytologi har henvisninger til at skove forsvinder, oversvømmelser, tilstopninger af vandingskanaler, ødelæggelser ved for meget salt og om sumeriske bystater der forsvandt. Nedskrevne beretninger der kan dateres 5000 år tilbage beskriver hvordan afgrøderne blev mindre og en stigning i produktionen af hvede fremfor den mere salttolerante byg. Jordlagene blev hvide, hvilket indikerer at salt akkumuleredes i overfladen i landbrugsområderne. De mere tørre forhold gjorde det umuligt af skylle saltet ud af markerne."

Efter min mening underminerer historien den dårlige videnskab og understøtter den sunde. Her igen er Woodstock generationens tørst efter at være noget særligt langt mere end narcissisme. Plimer anerkender også dette:

"Den mykenske civilisation gik bort på bekostning af fremkomsten af assyrerne, fønikierne og de græske civilisationer. Beretninger fra Troja viser, at det var koldt med hungersnød omkring årene 1259-1241 fvt. og at der ikke var bedring før 800 fvt."
Jeg spekulerer imidlertid på om berømtheder og popvidenskabsfolk er i stand til at være ydmyge og betragte sig selv små aktører, sandskorn i det langt, langt større spil, i årtusindernes årsspand, hvor koldere perioder sammen med varmere perioder gik hen over os.

En dag vil Hollywood generationen (og her mener jeg venstrefløjslimousinekørerne), sige tak til deres lykke stjernetegn, eller hvad de nu tilbeder, at de ikke oplevede de iskolde tider i Middelalderen, for det var "en frygtelig tid at leve på." Læs blot om vejret i Konstantinopel, eller lignende observationer der blev gjort fra en mere sydligt beliggende by af en John af Efesus. Plimer tilføjer:
  • "Omkring 540 evt. holdt træerne op med at vokse. Gennem årringene fra bøg og eg og tømmer fra denne periode kan man se meget små tilvækster. Dette var en global begivenhed, fordi der også berettes om lignende årringe fra Irland, England, Sibirien, Nordamerika og Sydamerika af samme karakter. Sne faldt i Middelhavets Europa og langs kysten i Kina, og der var voldsomme storme i Skandinavien og Sydamerika."
Tilsyneladende er der små opvarmingsperioder også i de koldere perioder og vice versa. Hvad skal man sige om den gamle Olympen, og deres Olympiske Lege, og især de nøgne atleter som kom på banen (eller blev populariseret) i 720 fvt. ifølge visse historikere? "Det siges at være begyndt i 776 fvt., og først var der et mindre karnival," skriver historikeren Geoffrey Blainey. Var atleterne kun ude på at straffe sig selv i de kolde temperaturer eller solbadede de blot?

"Uanset om de kæmpede som løbere, kastere, brydere eller stridsvognskørere bar de græske atleter oprindeligt tøj, men faktisk foretrak de alle at være nøgne i den indeklemte lumre arena." Var det den naturlige opvarmning der gjorde De tidlige Olympiske Lege så populære? Det er ikke noget under at Gore, debatknuseren, ignorerer grækernes historie.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails