søndag den 20. marts 2016

Hvorfor hedder det dollar?

Hvorfor hedder det dog dollar?


Det er så et dollar tegn. Det vidste du sikkert godt.

Det er også et S med en streg igennem vertikalt. Det vidste du sikkert også.
Billedresultat for dollar sign
Men: Der er intet “S” i ordet “dollar.” Måske er der vertikale streger? Hvis du regner med de to “L’er”? Men intet S.

Hvad er nu det for noget?

Det korte svar: Ingen er sikker. Det lange svar: Det er slet ikke et dollartegn.

Lad os som en begyndelse se på ordet “dollar” og dets oprindelse. Ordet går så langt tilbage som tidligt det 15. århundrede da Böhmen udstedte mønter der blev kaldt “joachimsthalers," opkaldt efter byen Joachimsthal, nu i Tjekkiet.

Mønten, af sølv, blev straks populær - ligesom guld, den var fremstillet af et værdifuldt metal, og derfor eftertragtet, men ulig guld var der sådan set rigeligt af sølv.

Andre regioner begyndte at lave lignende mønter af deres egne lokale sølvmidler og mange benyttede et lignende navnesammenfald - byens navn sammen med “thaler.

Da standardiseret møntudstedelse spredtes over Europa blev endelsen “thaler” så betegnelsen for sådanne pengestykker. Sig “thaler” højt og du vil kunne høre en vis lighed med ordet “dollar” og det var det der med tiden skete med udtrykket, og “Dollar” kom ind i det engelske ordbrug i 1550.

Hvor kom så S’et fra ....vent det er jo ikke rigtigt. Der er et “S” i “joachimsthaler” men ikke i “thaler”, medmindre det er i flertal, hvilket ikke gælder.

For en forklaring skal vi til Spanien.

Fra midt det 13. århundrede var den spanske valuta baseret på noget der kaldes en “real.” De tidlige guldmønter i Spanien havde en værdi af mellem 16-32 reals. Da Spanien indførte sølvmønter i 1598, var disse kun en brøkdel værd af guldmønterne - 8 reals. Sølvmønterne blev på engelsk kendt som “pieces of eight” og på spansk “peso de ocho.” Det blev så meget hurtigt til “peso” på spansk men blev til “Spansk dollar” på engelsk. Den spanske dollar blev en populær valuta under Amerikas kolonitid, og det varede nogle få generationer. De kunne lovligt benyttes i USA indtil  1857.

Vi har altså to teorier om hvorfor dollartegnet ligner et $. Det ene fra det spanske dollartegn ved Kong Filip V af Spanien i 1739 som det fremgår herunder. Her vil du bemærke at Herkules’ søjler fra det spanske våbenmærke (se det  her) i midten af mønten og den højre søjle ligner gevaldigt et dollartegn.

Det giver faktisk historisk fornuft da de tidlige amerikanere blot adopterede det symbol som en forkortelse for dollar - men mest sandsynligt er det ikke herfra det stammer. Ifølge the Bureau of Engraving and Printing hos US finansministeriet var symbolet oprindeligt udtryk for “P” - en forkortelse for “pesos.” Ifølge Bureauet; “teorien stammede fra et studium af gamle manuskripter om at ‘S’ gradvist blev skrevet over ‘P’ og derved udvikledes til det der svarer til $. Det blev meget brugt før man i United States adopterede dollaren i 1785.”

I bund og grund udviklede symbolet sig således ifølge Wikipedia:
Dollartegnet er altså faktisk ikke et ‘dollartegn’ - mere præcist er det det peso tegn - - som det der benyttes i Mexico.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails