torsdag den 10. marts 2016

Naturplejere afskediget - var for grådige

Hvem anede at geder kunne afskediges?

(Reuters) - En flok geder skulle fortære invasive planter i en populær park i Oregons hovedstad, Salem. De er nu blevet ‘fyret,’ fordi de åd alt uden hensyn, og kostede næsten 5 gange så meget som parkgartnere, og så lugtede de lige noget mere stramt end dem sagde en embedsmand.
Holdet: 75 geder. Opgaven: At æde de invasive arter bestående af blandt andet af armensk blåbær og engelsk efeu “der er ved at kvæle den oprindelige fauna” på det 400 hektar store Minto-Brown Island Park
Programmet sluttede i november efter blot seks uger, og Salem har ingen planer om at genoptage det, sagde Keith Keever, parkens overopsynsmand.
Gederne har denne “bondegårdsaroma” og kostede 20719 dollars, herunder 42043 dollars til drikkevand og et toilet til en arbejder, og så 2560 dollars til overvågning, nævnte en medarbejder fra bystyret.
Omkostningen var næsten fem gange højere end de 4245 dollars en parktgarner koster, der samtidig får hjælp af en indsat fra et fængsel med arbejdet.
Rachel McCollum, ejer af firmaet Yoder Goat Rentals, hyldede dyrenes indsats og føjer til: “Publikums reaktion var meget positivt.”
Gederne blev sådan set budt “hjertellig velkommen af parkens gæster, som et behageligt, landligt incitament,” men de fortærede også ganske uhæmmet af den oprindelige flora, sammen med de uønskede vækster, og foretrak de velsmagende ahorn træer og hasselnøddetræer. På et areal åd de alle bladene på de uønskede blåbærbuske, men lod selve de stikkende bær sidde tilbage på busken.
Det er ikke første gang man har benyttet geder som CO2 neutrale plæneklippere. De er blevet benyttet ved Alphabet Inc's hovedkvarteret i Mountain View, Californien, og ved the Historic Congressional Cemetery i Washington, D.C.
Keever sagde man ikke udelukker brug af geder i fremtiden ved visse landskabstyper, såsom at vedligeholde stejle skråninger.
(Reporting by Eric M. Johnson in Seattle; Editing by Sharon Bernstein, Leslie Adler and Lisa Shumaker)

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails