lørdag den 19. november 2016

De åh så nuttede mordereDe spinnende, nuttede mordere
Der er en gammel talemåde der lyder, “Når katten er ude danser musene på bordet.” hvilket naturligvis betyder. at når myndighedspersonen ikke er tilstede vil han eller hendes underordnede, elever, ofte handle uden tanke på reglerne. Som med de fleste talemåder, skal den ikke tages bogstaveligt -- når det drejer sig om mus. Men for katte er den god nok. Når katten er ude hvad er den så ude på?

Hvis de er udenfor er det højst sandsynligt - MORD.

Lad os begynde med denne, en lavkvalitetsvideo fra YouTube der er lagt ud for mere end fem år siden og til dato har haft færre end 10000 besøgende. Hvis du ser videoen, og det bør du, vil du se en fugl og en kat der leger en slags katten og musen leg. Fuglen flyver mod katten gentagne gange som for at pirre den, og den trækker sig. Men som titlen på videoen  ("Ninja Cat Catches Bully Bird In Mouth In Mid-Air") antyder vinder katten i sidste ende . Cirka 53 sekunder inde i videoen gør katten dette:


Med andre ord, når katten vender ryggen til er det dårlige nyheder for fugle. Særdeles dårlige.

Tidligt 2013, delte et hold forskere resultatet af en undersøgelse om hvor slemt det er. Og ifølge Peter Marra, en ornitolog fra  the Smithsonian's Conservation Biology Institute (via USA Today) der stod i spidsen for undersøgelsen er udendørskatte “den suverænt største kilde til antropologisk død for U.S fugle og pattedyr.” (Hvis du må slå antropologisk op, ja det måtte jeg også - det betyder “af, i relation til, eller resulterende af indflydelse af mennesker i naturen”) Det samlede dødstal ved katte? Man debatterer det stadig, men det kan være så stort som 1,4 milliard til 3,7 milliarder om året.

I bund og grund er udendørskatte ikke kæledyr. De er rovdyr af kattefamilien der hærger gaderne, parkerne , skovene og des lignende. Når det er sagt, er nogle af udendørskattene faktisk kæledyr - de som har friheden til at strejfe rundt omkring i nabolaget. Resultatet er, at der nogle ganske kreative løsninger på deres ‘hærgen.’

I f.eks. Australien foreslog en politiker en 24 timers “katte karantæne,” i bund og grund et forbud mod at din kat er udenfor i områder, hvor andre dyr kunne være i farezonen (Katte kunne være udendørs iført snor). Målet var at beskytte fugle og andre dyr i risikozonen og på en måde også katten selv. Den australske regering anser katten som en invasiv art og enhver kat der er ude på skæg og ballade vi være målet for enhver anti-kat metode.

I USA kom konservator biologen Susan Wilson med en noget mindre drakonisk metode. Hun ville lave kattene om til klovne. Her er et foto:Regnbuetingesten katten er iført kaldes en “Fuglesikringskrave” som Wilson har opfundet. Ifølge virksomhedens hjemmeside reducerede kraven antallet af fugle fanget ved katte med 87%. Kraven fungerer, fordi fuglene lettere kan se de farverige tingester - og så regne ud at der er noget galt, og derfor hellere må flyve væk. Uheldigvis ifølge the Audobon Society, er kraverne meget upopulære blandt katteejere - “næsten 80% der deltog (i et forsøg af kravens effektivitet) sagde bagefter de ikke ville benytte kraven igen, med begrundelser som personlig smag, til at kattene følte sig utilpas med dem på.”

Naturligvis var fuglene der blev angrebet af katte langt mindre veltilpasse.

Bonus fakata: Kattes medfødte evne til at fange mus kan gøre at de er velkommen på mange skibe, især de som er til havs lang tid ad gangen. Som Wikipedia bemærker, var gnavere (og er) et særligt problem for søfolk, sygdomme kan “forårsage skade på reb, træværk og som tekonoligen skred frem - elektriske forbindelser,” de kan “fortære maden der er ombord til mandskabet” og de kan viderebringe sygdomme.

En skibskat kunne forhindre alle disse dårligdomme. Titanic for eksempel havde en kat ved navn Jenny om bord med det formål at fange rotter,  (Jenny, som alle rotterne gik ned med skibet, men et par hunde lykkedes at komme med i redningsbådene.)

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails