tirsdag den 20. april 2010

OY - forkortelse for 5000 års historie

Handling fremfor Ord

Barry Farber

Den unge jødiske mand forsøgte at forklare betydningen af de forskellige jødiske helligdage for sin nye, og nysgerrige kristne kæreste. Han holdt mange pauser og snublede i det mens han forsøgte at forklare den jødiske Påske, Purim og Hanukkah da hans bror pludselig afbrød og sagde, "Lad dog være med at gøre det så kompliceret. Alle jødiske helligdage betyder det samme. Dette. 'De forsøgte at dræbe os. Vi vandt. Lad os nu spise.!'"

Et tilbagevendende tema i Det Gamle Testamente (Jeremias 30:16 og Zakarias 12:9 for eksempel) er "Derfor skal alle, som fortærer dig, fortæres, alle dine fjender, alle skal de vandre i fangenskab.....! Se blot på den ynkelige skæbne hos jødehadere og jødedræbere igennem tiden: Haman, Farao, Hitler, Mussolini, Nasser. Den historiske styrke bag denne forkortede opgørelse burde alene være nok til at den allermest stenhårde ateist i det mindste midlertidigt og delvist blev troende.

Rembrandts maleri af Haman og Mordokaj

Ikke desto mindre så var jødernes skæbne på planeten Jorden særdeles usikker op til februar 1943, da de tyske styrker måtte overgive sig ved Stalingrad, og således gjorde det soleklart at Tyskland ikke kunne vinde krigen.

Jeg tror endda jeg kunne argumentere for at jøden i dag er i endog endnu værre fare, end ved højdepunktet af nazismens succes under 2. Verdenskrig. Tilbage dengang, udenfor det Nazi-kontrollerede område, var der ikke mange mennesker der var så "neutrale" og "upartiske" eller "forstående" overfor de som ønskede udryddelsens af jøderne som vi oplever det i dag. Tilbage dengang havde jøde-haderne ikke en udvej der tillod dem at sige, "Nåde Nej!. Vi har intet mod jøderne. Det er blot Zionismen vi er imod."

Om det er jøde-had eller frygt for islam, hvem bekymrer sig om det? En ung rabbi spurgte engang en ældre, "Fortæl mig. Når nogen siger han er anti-zionist, betyder det så han også er anti-semit?" Den ældre rabbi svarede med stor klogskab, "Ikke nødvendigvis, men næsten altid!"

Der er en gammel talemåde der lyder, "Hvis du kan bevare roen, når alle andre går i panik, så forstår du måske ikke problemet!" Ikke sandt! Vi forekommer at være meget rolige, skønt vi alle forstår at Iran er djævleblændt forhippet på at få en A-bombe. Verden har med skam, sløvt vendt sig bort fra en forenet bestræbelse på at nægte Iran ret til bomben. Vi forventede intet af nordmændene og Portugal. Vi forventede meget mere af Frankrig og Tyskland. Og vi burde forvente en masse mere af Amerika.

Iran har helt åbent truet med at bombe Israel ud af verdenskortet. Den sidste tyran der truede med udryddelse af det jødiske folk forsøgte virkelig, og var nær ved målet. Israel er i dag ikke hjælpeløs. I hvilken grad vil Israel forsøge at fjerne Irans nukleare potentiale, og hvad vil en sådan handling føre til?

Hvis du er israeler, og du kan se at din civiliserede, demokratiske og trofaste allierede Amerika ser ud til at have mere end blot et lille problem med de ny boliger i Jerusalem mere end med en Atombombe i Teheran, så er sandsynligheden for at du trækker dig og selv tager uafhængig handling meget forøget.

Jødehadernes moral har fået mere kraft siden den diplomatiske brutale behandling af den israelske premierminister Netanyahu af præsident Obama. Den nu afdøde Alexander Haig, trak sig som Udenrigsminister på grund af det han opfattede som elendig behandling af isrelerne af hans chef Ronald Reagan! Vor nuværende udenrigsminister Hillary Clinton, ser ikke ud til at have samme betænkeligheder.

Hvis du er gejstlig og du gerne ville fremholde en prædiken om ord versus handlinger så se nærmere på det følgende. Man har netop opdaget en rædselsvækkende anti-jødisk side i Præsident Harry Trumans dagbog. Lyndon Johnson, skønt han langtfra var anti-semit, havde dog nogle ramsaltede bemærkninger om jøderne. Richard Nixon, beklager sig på bånd over "de der jøde-drenge i Skatteministeriet." Han holdt også en voldsom forelæsning for præsten Billy Graham om de pengestærke jøders indflydelse på medierne. Alt det var blot ord. Nu over til noget handling! Harry Truman anerkendte Israel blot fem minutter efter at staten blev erklæret oprettet. Lyndon Johnson sendte livsvigtige forsyninger til Israel under 6-dages krigen. Richard Nixon sendte endnu mere livsvigtigt udstyr i 1973 under Yom Kippur Krigen.

På en aller anden måde var det lykkedes Barack Obama at sende en brigade af unge jøder til Florida under præsidentkampagnen for at overbevise deres skeptiske bedsteforældre om at det var OK at stemme på Obama fordi han er "en ægte ven af Israel!" Hvis det lykkes Israel, med succes at afmontere gifttænderne på Iran, tror du så at vicepræsident Biden vil hævde det er Obama administrationens fortjeneste?

Da det så ud til at England ville blive opslugt af Adolf Hitler, udsendte London en verdensomspændende opfordring, "Hvis I ikke kan hjælpe os, så lad venligst være med at lægge os hindringer i vejen!" Nu da, Israel står overfor en endnu mer alvorlig fare, har England udvist en israelsk diplomat for noget med et forfalsket pas, hvilket er næsten almindelig praksis i verdens spionaffærer og i forsøg på at beskytte sig.

Hver gang det demokratiske Sverige, Holland, Spanien, Frankrig eller nogle andre lande der er truet af muslimer forhåner Israel kan du høre en af os ytre ordet "OY!" Det er et almindeligt følelsesmæssigt jødisk udtryk. Det rimer på "Øv."

En presbyteriansk pige der gik på universitetet spurgte mig engang, "Hvad betyder 'OY' egentlig? Du siger 'OY' en frygtelig masse gang." "Mary Lou" sagde jeg til hende. "OY er en forkortelse for de sidste fem tusind år jødiske historie."

Barry Farber is a pioneer in talk radio, first beginning his broadcast in 1960. "The Barry Farber Show" is now nationally syndicated on over 100 stations. In 1991, Farber won the title of "Talk Show Host of The Year," and he was recently named among the top 10 radio talk hosts of all time by Talkers Magazine. Farber's columns have appeared in the New York Times, Reader's Digest, the Washington Post and the Saturday Review. Farber is also an accomplished author, whose books include "Making People Talk" and "How to Learn Any Language." He speaks dozens of languages fluently.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails