onsdag den 2. februar 2011

Guldpriser og politik

Bernie Planck


De olierige arabere elsker at købe guld når problemerne i verden bliver for dystre. I 1978, et år før den iranske gidselskrise, var guldprisgennemsnittet 193,22 dollars per ounce, På grund af, at Jimmy Carter blev betragtet som en tåbe, og gav lov til at iranerne tog vore folk som gidsler kom prisgennemsnittet på guld op på 455,08 dollars per ounce i december 1979, og forhøjede dermed årsgennemsnittet for guld til 306,68 dollars per ounce.
dubai gold
Photo Credit: FOFOA

I resten af 1980 var gennemsnitsprisen 612,56 dollars per ounce indtil Ronald Reagan overtog embedet og resten af den muslimske verden indså, at her var der en cowboy der bare vidste,hvordan det mest magtfulde land i verden skulle ledes. Iranerne løslod hurtigt gidslerne, uden at der blev affyret et skud, og prisen på guld faldt i hans første år som præsident til et gennemsnit af 469,03 dollars per ounce. Ved det femte år som præsident var gennemsnittet nede på 317,26 dollars per ounce.

På lignende vis, da de første optøjer begyndte i Tunesien i sidste måned så vi at guldet steg fra 1363.00 dollars per ounce dagen før opstanden, til så højt som 1420.00 dollars indtil det så ud til at bortstødelsen af præsident Zine El Abidne Ben Ali ville genoprette freden i landet. Den er nu faldet til 'ro' på 1332.00 dollars per ounce lige for tiden, lidt lavere end den var en måned før Mohammed Bouaziz forvandlede sig til en lighter.

Jeg er blevet spurgt, hvorfor jeg ikke har skrevet noget om optøjerne der foregår lige nu i den arabiske verden. Sandheden er at jeg bare ikke kan taget det alvorligt, ikke før araberne begynder at købe guld af frygt for at Ægypten (og derpå andre) vil falde.

Fredag i Saudiarabien nåede guldet sit laveste niveau siden optøjerne i Tunis til 4.931,32 riyals per ounce.

Hvis guldet når 1.450,00 dollars per ounce eller mere, da bliver jeg virkelig bekymret for Ægypten. For ser du, hvis du ser den når 2000 dollars, da ved du at de saudiske prinser søger mod sikre havne udenfor Saudiarabien.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails