søndag den 13. september 2009

Myren og græshoppen - ny version

DEN MODERNE VERSION AF FABLEN OM MYREN OG GRÆSHOPPEN

Roger Kimball

Det er ikke særlig kendt at Æsop (der 'blomstrede' ca 550 f.v.t.) var en visonær forfatter, mere end så mange andre, og at han havde to versioner aF fablen om Myren og Græshoppen. Den traditionelle versiOn plejer at være den mest kendte - og om et øjeblik vil du se hvorfor den er helt outdated idag - og grunden til det:

Myren arbejder hårdt i sommerens glødende hede, bygger sin bolig og lagrer forråd for vinteren. Græshoppen synes myren er et fjols og morer sig over ham, og danser og spiller musik hele sommeren.

Så bliver det vinter, og myren har det varmt og har rigeligt med føde.

Græshoppen har ingen føde og ingen ly, derfor dør han i kulden.

HISTORIENS MORALE: Du har ansvaret for dig selv.

En ven sendte fornylig denne ynkelige opsummering og suplerede den med Æsops hemmelige version for det 21. århundrede, Den er en smule længere - i tilgift demonstrerer den Æsops helt usædvanlige, nærmest guddommelige evner - det er en Fortælling Om Vor Tid. Min ven sagde ikke, hvor han havde fundet denne version, men jeg er sikker på du vil værdsætte dens relevans for den situation vi befinder os i, i dag:

Myren arbejder hårdt i sommerens glødende hede, bygger sin bolig og lagrer forråd for vinteren. Græshoppen synes myren er et fjols og morer sig over ham, og danser og spiller musik hele sommeren.

Så bliver det vinter og den rystende græshoppe indkalder til en pressekonference og kræver at få at vide, hvorfor myren skal have lov til at have det varmt og med mad, mens andre fryser og sulter.

CBS, NBC , PBS, CNN, og ABC dukker op, og fremviser billeder af den frysende græshoppe sammen med en video med myren i sin komfortable bolig med spisebordet dækket. Amerika er højst forbavset over denne tydelige kontrast.

Hvordan er det muligt, at i et land med en sådan velstand, da skal græshoppen få lov at lide så meget?

Frøen Kermit kommer i Oprah Winfrey Show sammen med græshoppen og alle græder mens de synger, "Its Not Easy Being Green."

ACORN foranstalter en demonstration foran myrens hjem, hvor nyhedsstationerne filmer gruppen der synger "We Shall Overcome." Præsten Jeremiah Wright får så gruppen til at bede Gud forbande myren - for græshoppens skyld.

Nancy Pelosi og Harry Reid erklærer i et interview med Larry King at myren er blevet rig på græshoppens bekostning og at de vil begge indføre en øjeblikkelig skat på myren så han betaler sin del.

Myren bliver idømt en bøde for at have et uforholdsmææsigt stort antal biller, og da han ikke kan betale så konfiskerer regeringens Grønne Kejser hans hjem.

Fablen slutter med, som vi kan regne ud, at græshoppen mæsker sig i myrens sidste forsyninger mens den regeringsbygning han befinder sig i, som tilfældigvis er myrens gamle hjem forfalder rundt om ham fordi han ikke gider vedligeholde det.

Myren er forsvundet ude i sneen.

Man finder græshoppen død som følge af stofmisbrug og huset, som nu er forladt bliver overtaget af en bande edderkoppe der terroriserer den engang så fredelige kvarter.

MORALEN: Tænk dig godt om, når du stemmer i 2010.

Det kan vist ikke undre at man ikke underviser i Æsop længere?

Author Photo Roger Kimball.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails