søndag den 3. august 2014

Svigtede Israels efterretningsvæsen?

Den seneste efterretningsfiasko. Og den næste


Michael Ledeen

Jeg har selvfølgelig læst om de der Hamas tunneler, og har helt sikkert lagt mærke til at israelerne har mistet mange af deres drenge i denne kampagne under jorden for at ødelægge tunnelsystemet og tanken om at der er sket en fejl i efterretningsarbejdet har strejfet mig.

james_jesus_angleton_ouija_board_7-30-14-1Som jeg plejer i sådanne tilfælde vender jeg mig til en højere eller måske snarere lavere myndighed da jeg ikke ved, hvilket område af de regioner min gamle ven befinder sig i. James Jesus Angleton, den afdøde chef for CIA. Derfor benyttede jeg det noget upålidelige Ouija bræt og minsandten kom der en røst fra graven (også massevis af Camel cigaretter kan udrette det):

               
               
               
JJA:  “Det er godt at blive husket.”

ML:  “Som altid en fornøjelse at tale med dig.”

JJA:  “Hvad sker der for tiden?  Snowden, formoder jeg.”

ML:  “Faktisk ikke. Jeg ville gerne tale om tunnelerne i Gaza. Det viser sig imidlertid at israelerne så ganske tydeligt blev overrasket. De kan se ud til de ikke kendte til alle detaljer, herunder planen om at sende hundreder af drabsmænd ind i Israel via tunneller for at udføre en masse masskare ved kommende Rosh Hashanah. De burde vel ellers have vidst alt om hvad der foregik i Gaza, men synes at have overset noget væsentligt. For mig lyder det som et svigt i efterretningstjenesten, derfor er jeg her....”
JJA:  “Det lyder det i sandhed som. Men vær forsigtig når du bruger den brede pensel... alle vidste der var tunneler inde i Gaza fra syd som Israel og Egypten arbejdede mod. De tunneler blev brugt, inter alia, for at smugle våben fra Iran og andre leverandører gennem Sudan til Gaza. Og israelerne siger de vidste at nogle af de tunneller var designet til at infiltrere.  Israelerne sagde også de vidste der var tunneler over grænsen Gaza/Israel. De sagde også de vidste at nogle af de tunneller var beregnet til at lade Hamas styrker infiltrere i Israel for at angribe og bortføre israelere, særlig de i uniform.”

ML:  “At skabe en Gilad Shalit situation var helt åbenbart formålet.”

JJA:  “Men det er vist klart at Israel ikke kendte alt i detaljer. Hvilket ikke burde overraske USA. Det er normalt at efterretningsarbejdet ikke er fuldkomment, selv i denne sag, hvor israelerne havde særdeles god dækning - fra luften, elektronisk, agenter på jorden mv. mv.”

ML:  “Jeg har hørt anekdoter om israelerne i syd, lige ved siden af Gaza der har hørt gravelyde og anden støj om natten. Det fortalte de selvfølgelig videre, men i nogle tilfælde afviste myndighederne det, og mente de som rapporterede var forstyrrede og havde brug for psykiatrisk behandling.”

JJA:  “Aha. Så absolut ikke den bedste måde at udføre efterretningsarbejde på. Man skal tage sådanne rapporter alvorligt medmindre der er en meget oplagt grund til at afvise dem. Hvis de beretninger er sande, så har efterretningstjenesten været sjusket og dovne, hvilket igen er normalt, dog forkasteligt. Men det forekommer mig at denne diskussion burde føre andre steder hen.

ML:  “Helt i orden med mig. Gå videre.”

JJA:  “Det burde få os til at spørge os selv om hvor vore grænser for vor viden er. Hvad kan vi vide og hvad ved vi ikke? Derfor: Israelerne, som du sagde, var i en gunstig position for at spionere i Gaza. Det var lige ved siden af, naboen. Israelerne havde kontrolleret området i årevis. De kendte mange, mange mennesker der. De havde droner, satellitter, aflytningsudstyr til overvågning. Og de blev overrasket da de blev angrebet.”

ML:  “Du siger altså at hvis Israel, med de særdeles gode efterretningsservices og særdeles favorable betingelser....”

JJA:  “Præcist. Hvis DE ikke kunne opnå en rimelig fuldstændig efterretning DER, hvordan kan nogen så dog tro at vi har det, eller kan få en rimelig fuldstændig efterretning om Iran?”

ML:  “Godt spørgsmål. En stor del at Irans kerneprojekt er der inde....”

JJA:  “Tunneler!  Og du tror at gazabefolkninger er noget helt for sig selv? Tror du at ‘den mørke by nedenunder den vi ikke kan se’ som israelerne taler om er begrænset til Gaza? Selvfølgelig ikke. Iranerne har helt sikkert gjort det samme.”

ML:  “Netop, for år tilbage fik jeg for eksempel at vide der var en hemmelig skjult by under Parchin.”

JJA:  “Parchin er rent tilfældigvis et af de militærområder som iranerne har sagt er ‘Ikke Adgang’ for inspektørerne. Du kan være sikker på der er flere, muligvis inde i nogle bjerge eller lignende. Pointen er at vi ikke naturligvis ikke kan kende til alt om iranernes aktiviteter, uanset om det er kerneproblematikken eller konventionelle våben eller terrortræning, vær helt sikker på de arbejder på at udføre det de har lovet sig selv. Vi kan ikke kontrollere det...”

ML:  “Hvad er så den lære vi kan høste vedrørende efterretningerne i Gaza?”

JJA:  “Tro aldrig nogensinde at du har kendskab til alt der foregår. Selv små huller i vor forståelse kan være skæbnesvanger for vort folk”

ML:  “Kan vi på nogen måde gøre det mere effektivt for os selv vedrørende Iran?”
JJA:  “Jovist, det er der, men den er dyrebar og smertelig. Israelerne i Gaza fik først kendskab til det fulde omfang af tunnellerne da de ankom og gik i gang. Den lære har kostet israelske soldater livet ...er...vi...”

Nu kom der så en skrækkelig statisk storm og han forsvandt.


1 kommentar:

Anonym sagde ...

Israelerne plejer ikke at være så efterladende og slappe. Når man så tænker på at udstyr til at opfange lyde i undergrunden ikke er særlig avancerede så tror jeg "bare" det er en brøler af de store de har begået.

Related Posts with Thumbnails