lørdag den 20. september 2014

Når grønt er foroven - Trafiklys laves om grundet fremmedhad

Grønt lys - rødt lys


Rød, gul, grøn.

Når det gælder om at begå sig i trafikken er orden det vigtigste. Trafiklys hjælper med dertil. Men der er dog en bemærkelsesværdig undtagelse afstedkommet af en smule xenofobi.


Count Tipperay er en region i Irland der har eksisterer i en eller anden form siden 1210. Den består nu for tiden af to byer, North og South Tipperay, men de vil snart være vokset sammen. Samlet har de to Tipperays et befolkningstal på rundt regnet 150000, men tidligt i det 18. århundrede var det blot en tredjedel.

På det tidspunkt kom nemlig mange af byens indbyggere til United States som arbejdere på konstruktionen af Erie Canal. Mange af dem blev så i Syracuse, New York og oprettede et samfund, der nu er kendt som Tipperay Hill, eller Tipp Hill forkortet.  

I 1925 begyndte byen at sætte trafiklys op. Ikke noget at skrive om måske, idet trafiklys blev installeret over hele nationen på den tid. Imidlertid var et af trafiklysene, på hjørnet af Tompkins Street og Milton Avenu placeret midt i Tipp Hill. De lokale var ikke glade for det - ikke fordi de sådan set var skræmte af den nye teknologi - men ud af had til briterne.

Af en eller anden grund mente en gruppe teenagere af irsk herkomst at rød var en britisk farve. (Hvorfor rød skulle være britisk er uklart. Måske skyldes det at de britiske soldater var “redcoats” i Den Amerikanske Revolution, eller måske er det på grund af den del af det britiske flag der hedder St. George's Cross. Se f.eks. denne video om flaget)


Disse teenagere brød sig altså ikke om at det britiske røde var ovenover det irske “grønne,” og begyndte at kaste sten mod trafiklysene, så de gik i stykker. Byen udskiftede trafiklysene, men de blev ødelagt igen. Denne proces fortsatte masser af gange, hvor de røde lys blev smadret hver gang.

Så gav byen endelig efter.

Som det kan ses af dette skærmbillede fra Google Maps (original her), så er trafiklyset ved krydset Tompkins og Milton grøn i toppen og rød i bunden. Byen gik skridtet videre i 1994. Den 9. juni oprettede man en fællesareal ved samme gadehjørne - som rekreation for borgerne - det hedder "Stone Throwers Park."

Bonus Fakta: Det var heller ikke grøn der var Irlands symbolske farve. Det var farven Blå.  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails