onsdag den 25. april 2012

Livets eliksir - Aspirin?

Aspirin: Livets eleksir?

                                            
                       
Tre nye forskninger viser de forbløffende goder ved at indtage små doser aspirin dagligt.               
Theodore Dalrymple
                   
Endelig har vi fundet eliksiren for livet, sådan mere eller mindre. Den hedder aspirin.                                 
Tidligere livseliksirer har, selvfølgelig, vist sig blot som illusioner; den kinesiske videnskabs historie, og Maoist kollegaen, Joseph Needham, udgav en liste over kejsere der døde af forgiftning fra deres formodede eliksirer. Faktisk var Maoismen selv en formodet livseliksir. Her er for eksempel noget der blev udgivet under Kulturrevolutionen:

Under ledelse af den store tænker Mao Tse-tung, behandlede et hold fra Kinas P.L.A. Unit 3125, 195 studerende ved Fuhsien skolen for døvstumme i Liaoning Provinsen, og gjorde det muligt at de alle fik deres tale- og høre evner tilbage, Nu kan enhver af dem synge med på “Længe Leve Formand Mao!” og recitere citater fra Formand Mao. Efter nogen optræning kan mange af dem allerede synge Østen er Rød og recitere Formand Maos “gode gamle tre” læresætninger. Dette er en fremragende succes der er opnået i den fremstormende kamp for kritik/transformation ved den store proletariatiske Kulturrevolution.
                   
Det viste sig så at denne eliksir, Maoismen, dræbte uforholdsmææsigt flere mennesker de de oldgamle overtroiske kejseres eliksirer; derfor er vi nu noget mere beskedne med vore forhåbninger.        
               
Tre nye udgaver af The Lancet anbefaler goderne ved en lille dosis aspirin både i forebyggelsen af visse cancertyper og i deres spredning når de først har udviklet sig.
Professor Rothwell fra Oxford University, var hovedforfatteren til alle tre udgaver, men dette ikke beøre deres validitet eller på anden vis.

Det første af dokumenterne sammenlignede dødstallene for cancer hos de som deltog i tilfældige kontrollerede prøver med daglige lave-doser af aspirin for at forhindre hjerneblødnings skader. Risikoen for at dø af cancer blev reduceret med sådan cirka 15% hos de som tog aspirin i længere tid. Jo længere man tog aspirin des stærkere den beskyttende virkning.

 

I det andet dokument, analyserede forfatterne effekten af lave dose aspirin på cancer metastase (spredning af cancer fra dets oprindelsessted). Aspirin blev igen givet i kontrollerede forsøg for at se om det reducerede tilfældene af slagtilfælde; blandt de som fik aspirin og efterfølgende udviklede cancer var chancerne for metastase - en meget stor årsag til død ved cancer - 36% lavere end blandt de som fik placebo og som efterfølgende udviklede cancer.

I de sidste dokumenter benyttede skribenterne et kontrol forskningseksempel for at demonstrere, at de som indtog lave doser aspirin (men ikke i kontrollerede forsøg) havde en lavere risiko for at udvikle endetarmskræft end de som ikke gjorde; aspirin beskyttede altså mod udviklingen spiserørs- og mavekræfttyper.

Betyder det så at de af os der har nået canceralderen - tilfælde af cancer øges med alderen - alle burde tage lave doser af aspirin som forebyggelse? Der er intet indiskutabelt korrekt svar, og det hele afhænger af dine værdinormer. I det første forsøg skulle 35000 tage aspirin i fem år for at 100 cancer dødsfald var elimineret. Ville du tage en pille hver dag i fem år med en chance på 1 til 350 for at redde dit liv?

Jovist, tabletten er ganske lille, men dokumenterne kom ikke med svar på spørgsmålet om det at tage det dagligt i lang tid resulterede i nogen dårlige resultater udover de gavnlige virkninger ved slagtilfælde og cancer.

Således vil jeg ikke tage den, og det er udelukkende af personlige og af psykologiske årsager. Jeg afskyede i den grad smagen af aspirin som barn, at blot det at tænke på aspirin gør mig virkelig skidt tilpas.

Min bedste ven, bare elsker smagen af aspirin. Måske er han blot heldig. Og så er aspirin ret så billig. 

 Theodore Dalrymple, a physician, is a contributing editor of City Journal and the Dietrich Weismann Fellow at the Manhattan Institute. His new book is Second Opinion: A Doctor's Notes from the Inner City.

http://pjmedia.com/blog/aspirin-the-elixir-of-life/?singlepage=trues

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails