mandag den 2. april 2012

Israels antimissilsystem fungerer


Israel’s Iron Dome Missil forsvarssystem

Rick Moran

Palæstinensiske terrorister har affyret flere end 160 raketter mod civile mål fra fredag til søndag (marts) og såret tre civile israelere og forårsaget betydelig skade. De eskalerede raketangreb var åbenbart en gengældelse for et israelsk angreb mod en af de store kommandører af PRC (Folkets Modstands Komite) der var ved at planlægge terrorangreb ved at infiltrere gennem Sinai.


Kommandøren Zuhair al-Qaissi planlagde også, og udførte angreb gennem Sinai i august 2011 hvilket dræbte otte israelere. Tre andre terrorister blev dræbt i angrebet der gik forud for en storm af raketter fra PRC der ramte adskillige byer i det sydlige Israel. IDF (Israel Defence Force) svarede igen med luftangreb mod rakaffyringssteder og terroristlejre.

Det kunne have været værre for israelerne om ikke deres missil forsvarssystem kaldet Iron Dome” havde “opfanget 90% af raketterne. Det israelsk designende og bygget i Israel af Rafael Advanced Defense System, Iron Dome kan se ud til at være en “afgørende faktor,” ifølge nogle analytikere når det først er opstillet langs den sydlige grænse.

Forleden søndag blev det rapporteret at Israel havde informeret Egypten om at man ville holde inde med luftangreb ved midnat. Hamas har også gået ind på en våbenhvile, skønt PRC ikke har indikeret at overholde aftalen. Det betyder næppe noget. Skønt angrebet blev udført af PRC og en anden terror gruppe, den palæstinensiske afdeling af Islamisk Jihad, så tror israelerne at Hamas stod bag angrebene, eller i det mindste, ikke gjorde noget for at forhindre dem.

Iron Dome har en usædvanlig historie. Det har kun taget tre år fra design til fuldføresle - yderst sjældent blandt komplekse våbensystemer. Sporingssystemet blev udviklet af Elta, et israelsk forsvarsvirksomhed mens computer softwaren blev udviklet af det israelsek firma Prest Systems. Jagtraketten blev bygget af Rafael.

Det er et under rent teknologisk og kan faktisk afgøre om en raket er en trussel mod et befolkningscenter eller om det vil slå ned et sted hvor det ingen alvorlig skade medfører. CNN beskirver systemet:

Første gang anvendt i april 2011 har Iron Dome systemet som mål raketter på vej ind, og  som det identificerer som mulige trusler mod bycentre og derpå affyres en jagtraket der ødelægger dem i luften.

Hvert batteri er udstyret med et system der kan kalkulere det forventede nedslagssted og derpå prioritere målene ifølge de forud definerede ml. Batteriet har også en radar kontrolleret affyringsenhed der benyttes til at identificere målene og en bærbar missilaffyringsmulighed.

Dette var den første virkelige prøve i kamp for Iron Dome, og det bestod med bravour. Jerusalem Post rapporterer af Iron Dome opfangede ialt 27 raketter med 90% succes, Det anvendes for tiden omkring tre af de større byer i syd: Ashdod, Ashkelon, Beersheba. Systemet er yderst mobilt og det forventet at når engang alle batterier er opstillet da vil Israel være i stand til at opfange ethvert missil affyret fra Gaza.
.
“Det allervigtigste spørgsmål er hvordan ville Iron Dome påvirke beslutningerne hos Hamas’ ledere og deres iranske støtter,” sagde Dore Gold, den israelske ambassadør til United States. Mens Hamas’ raketter er rettet hovedsageligt mod civile mål for at terrorisere den israelske hjemmefront, så er et sekundært og ligeså vigtigt mål at ramme strategiske steder i fremtiden,” tilføjede han. Gold påpegede også, at ved at eliminere terroristerne evne til at ramme strategiske mål, så vil det tvinge dem til at overveje hvilken slags raketter de ville skulle anskaffe sig i fremtiden.

Den almindeligste raket i terroristernes arsenal er Qassam - en lille, upræcis projektilagtigt raket hvis største fordel er at den er forholdsvis let at transportere. Der er adskillige varianter af det våben og dets rækkevidde er begrænset til mellem 10 til 20 kilometer. Hamas har også et russisk designet Grad raketsystem der er monteret på lastvogne, hvilket er købt fra Iran.
Iron Dome kan opfange alle disse raketter.

Et fjerde Iron Dome batteri er forventet klar senere i år med 5 ekstra batterier der skal opstilles i 2013. En israelsk forsvarsmebedsmand fortalte CNN at det kræver 13 batterier af dække grænsen til Gaza. Systemet  var delvist betalt af US regeringen, der gav Israel 205 millioner dollars til at udvikle og afprøve systemet. Endnu 200 millioner dollars er blevet godkendt af Kongressen til flere batterier.

Israel havde brug for at Iron Dome fungerede udover det forventede i de sidste dage fordi PRC og dets Islamisk Jihad allierede følte det nødvendig at svare på de angreb der slog al-Qassi ud. Det angreb afslører en mindre ændring i Israels forsvarsdoktrin, ifølge YNet News. Mens Israel altid har forbeholdt sig ret til at foretage forebyggende handlinger mod terrorister, så er den form for målrettet drab resultatet af terrorangrebet sidste august der dræbte otte israelere. Israelerne havde tilsynelandende en mulighed for at slå al-Qassi ihjel den gang, men besluttede ikke at gøre det fordi de vidste der ville kommen en bølge af gengældelsesraketangreb mod civile.
Bilen al-Qassi befandt sig i

Når først Israels efterretningstjenester kom under vejrs med planen blev det besluttet at fjerne al-Qassi, tords det næsten helt sikkert ville medføre gengældelse med raketter mod israelske civile mål.

Israel har altid være betænkelig ved at åbne sin flanke i Sinai. Mens Hosni Mubarak var ved magten patruljerede den egyptiske hær grænseområderne, der er tyndt befolket med beduiner.
Men med Mubaraks fald kom muligheden for terroristerne, der nu hele tiden søger at infiltrere gennem Sinai. Den egyptiske hær vender nu det blinde øje til disse infiltrationer, hvilket får hjælp af de lokale beduier, der kender grænseområdet godt, og mod betaling, hjælper terroristerne.


Svaret på terroristernes raketbølge fra det israelske luftvåben har fået den sædvanlige skævvredne omtale i medierne, der kun har haft fokus på det mindste sår hos palæstinensiske civilie mens man har nedtonet - eller slet ikke nævnt - den regn af raketter der konstant affyres mod den jødiske stat.  Ikke omtalt i medierne var de 45 raketangreb fra terroristerne siden 1. januar 2012. Det antal omfatter ikke de dusinvis af angreb der er udført i den senere tid.

Terroristerne har øget deres rakangreb i de sidste måneder. Der var 14 angreb i januar, men 28 i februar. Og før raketbølgen der begyndte i fredags var der allerede affyret fem raketter i tre angreb siden begyndelsen af måneden (marts). Det var først da terrroristerne affyrede næsten 40 raketter efter anslaget mod al-Qassi af IDF svarede igen. Et første luftangreb fredag eliminerede 11 terrorister, nogle af dem var i færd med at affyre raketter. Siden da har IDF benyttet dorner for at opsøge terrorister der er i færd med af affrye raketter.

Tilsyneladende ønsker ingen af parterne en eskalering som skulle nå den konfrontation dr fandt sted for tre år siden da israelske fly hamrede løs på Hamas’ politiske og militære mål i “Operation Cast Lead.” Derfor synes volden af være på retur - lige nu.

Men med det helt afprøvede og fungerende Iron Dome raketforsvarssystem vil truslen fra terroristerne mod de civile være stærkt svækket. Hvordan dette forandrer den strategiske situation vil medvirke til de politiske og diplomatiske tiltag fra begge sider i de kommende år.

Rick Moran

Rick Moran is blog editor of The American Thinker, and Chicago editor of PJ Media.His personal blog is Right Wing Nuthouse.

http://frontpagemag.com/2012/03/12/game-changer-israels-iron-dome-missile-defense-system/2/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails