søndag den 15. april 2012

Swimmingpools og dødsfald

Er swimmingpools nu så sikre?

Bernie Planck

Fordi vi er et rigt land har vi flere private swimmingpools end resten af verden. Fordi vi har flere private swimmingpools, lærer flere af os at svømme tidligt i livet og således er der færre af os der drukner ved uheld end i resten af verden.
 
Flickr User: Tomit

For eksempel ligger drukning rundt om i verden som nummer 3 dødsårsag i utilsigtede dødsfald. 1 mens i USA er det nummer 6.

I USA da lider de der ikke har så let adgang til swimmingpools under større risiko for drukning; for eksempel, drukner sorte børn næsten tre gang hyppigere 2.

Og hvorfor så det? Fordi de fleste sorte børn ikke kan svømme. Hvorfor kan de så ikke det? Fordi de ikke har så let adgang til swimmingpools. Det er ikke noget jeg hævder det stammer fra Centers for Disease Control. 3

Det er derfor vi lærte mit barnebarn at svømme før hun kunne gå. Da hun blev to år gammel kunne hun svømme fra den ene ende af poolen til anden anden (15 meter).

Dette er ikke for at sige at swimmingpools aldrig er farlige. Biler er farlige, men skadesantallet er faldet i de senere år, gennem uddannelse (sikkerhedsseler) og biler med airbags. Lignende pool ulykker kan sænkes gennem uddannelse (lære børn at svømme) og konstruktion (forhindringer så babyer ikke kan falde i og afskærmning af afløb 4).

For de af mine læsere der undrer sig over hvad afskærmninger har at gøre med poolsikkerhed så lad mig nævne at meget store pools, såsom offentlige svømmehaller, har afløb i bunden med et ganske så voldsomt sug. Kun for nogle få dollars kan dette problem løses helt og aldeles med en afdækning der fuldstændigt beskytter de små svømmere i at blive fanget af den kraftige sug fra sådanne afløb.Iøvrigt er ikke alle drukneulykker med børn sket i pools, for eksempel er mere end halvdelen af drukningerne blandt børn (under 1 år) sket i badekar, spande eller toiletter.

Skønt næsten 5000 børn, der er 14 eller under, kommer på hospitalet årligt på grund af at de næsten er druknet ved et uheld (i pools, havet, småsøer, floder mv.) så er sådanne ulykker slet ingenting sammenlignet med antallet af børn der bliver bidt af hunde. For eksempel hvert år, og det hvert eneste år, er der flere end 4,5 million tilfælde af hunde der bider nogen, flertallet af de bidte er børn. Mere end 800000 amerikanere, halvdelen af dem børn, får brug for lægehjælp ved disse bid.  5

Hvis du har en regnemaskine ved hånden, så kan du se det betyder af dit barn har en 80 gange så stor sandsynlighed for at få et hundebid fremfor et uheld ved poolen. Pools er så mang gange sikrere end at have en hun i familien, hvis huset har småbørn; se min artikel .
National Disgrace - Dog Attacks.

Noter

(1):
World Health Organization, Drukning
Drukning er den 3. hyppigste årsag til utilsigtede dødsfald, og udgør cirka 7% af alle sådanne dødsfald
Den globale bryde og død som føge af drukning kan ses i alle økonomier og regioner, imidlertid:
  • lav-og-middelkalsseindkomst lande står for 96% af utilsigtede dødsfald;
  • over 60% af verdens drukninger forekommer i WHO vestlige stillehavsregion og WHO sydøstligeasien region
  • antallet af druknede er højest i WHO Afrika regionen og mere end otte gange højere end i Australien eller USA;
  • Kina og Indien har særlig høje dødstal for drukninger og sammen udgør de 43% af verdens drukentilfælde og 41% af de totale globale DALYs (livsårs der mistes om året) relateret til drukning.
(2):
USA Today, 1 Ma 2008, Studium: Sorte børn drukner 3 gange så hyppigt

Næsten 60% af de afro-amerikanske børn kan ikke svømme, næsten dobbelt så stort et antal som hvide børn, fiølge den første undersøgelse af sin slags som USA Swimming håber vil styrke deresbestræbelser på at få antallet af drukneulykker sat ned, og få flere sorte ind i svømmesporten. De dystre statistikker betoner initiativet ved et nationale råd for svømmeundervisning. Sorte børn drukner tre gange så ofte end gennemsnittet.
(3):

CDC, ISkades prævention og kontrol: Hjemlig og Feriesikkerhed
Den dødelige drukningsrate for afro-amerikanske børn mellem 5 til 14 er 3,1 gang højere end for hvide børn i samme aldersgruppe....
Faktorer som de rent fysiske forhgold (det vil sige adgang til swimmingpools) og en kombination af sociale og kulturelle problmer (det at ønske at lære at svømme, og vælge ferier med vandrelaterede aktiviteter) kan bidrage til at der er racemæssige forskelle i drukningstallene.

(4):
Edgar Snyder & Associates, Statistiske over skader ved svømning
Fire-sidede afhegninger der isolerer poolen fra huset og haven har vist sig at nedsætte antallet af drukneulykker fra mellem 50-90%

(5):
CDC, HUndebid: Fakta

Menneskets og kvindens bedste ven bider flere end 4,7 millioner om året...

Hvert år må 800000 amerikanere søge lægehjælp for hundebid; halvdelen af disse er børn. Af de sårede kræver 386000 behandling på en skadestue og cirka 16 dør.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails