mandag den 13. februar 2012

Tilbage til 1969

Tilbage til 1969?

Randall Hoven

Charles Dickens kunne have skrevet om det: "Det var den bedste tid, og det var den værste tid, det var fornuftens, og det var dårskabens tid, en tid, hvor alt eller intet var at vente. Det var troens tid, og det var vantroens tid, lysets tid og mørkets tid; det var håbets forår, fortvivlelsens vinter, en tid på vej mod himlen eller - det andet sted. Det var, sagt ganske enkelt, en tid som vor egen, en tid, som den vi nu oplever. Men kloge hoveder mente dengang, at den var noget for sig selv, at den var enestående i verdenshistorien."

For ikke at nævne tinsoldater og Nixon på vej.
Følgende skete i løbet af en måned:
 • Juli 18:  Ted Kennedy kørte sin bil af vejen ved  Chappaquiddik, Mary Jo Kopechne dræbtes.
 • Juli 20:  De første mennesker gik på Månen, og satte US flaget der.
 • August 9:   Medlemmer af Charlie Manson's kult myrdede Sharon Tate, der var gravid i ottende måned, sammen med hendes tre venner
 • August 15-19: Woodstock Music Festival blev holdt i staten New York.
 • Cirka 9000 soldater døde i Vietnam.


I løbet af den måned lå som nummer et på hitlisten In the Year 2525. Top TV showet var Rowan & Martin’s Laugh In. Musikåret blev markeret af the Beatles der gav deres sidste optræden i januar og Rolling Stones der optrådte i Altamont i december, hvilket resulterede i et mord og tre dødsulykker. 
Året 1969 var året med Easy Rider. En af de berømte linjer i filmen var, “Du ved Bobby vi sked på det hele.” Abbie Hoffman sagde, “60’erne er forbi, stoffer vil aldrig blive så billige, sex aldrig så fri og rock and roll aldrig så stor.” Han blev senere manio-depressiv og begik selvmord i 1989 i sin lejlighed, en ombygget kalkungård.

Vinderne af Oscars i 1964, 65 og 66 var My Fair Lady, The Sound of Music og A Man for All Seasons. Den bedste film i 1969 var Midnight Cowboy. Der skete noget i 60’erne og jeg ville kalde 1969 Det Skelsættende År. Helt tilfældigt var det det år jeg fik kørekort.

I 60’er var Forbundsregeringen blandet ind i
 • En Kold Krig med Sovjetunionen der førte til det vi kaldte ‘våbenkapløbet.’
 • En brandvarm krig i Vietnam, hvor vi havde flere end 500000 tropper udstationeret på et tidspunkt.
 • En Krig Mod Fattigdom, faktisk bevægelsen en hel “Ny Grænse.”
 • Et bemandet rumprogram, som endte med at mennesket gik på Månen.
 • Bygningen af et motorvejsystem på tværs af staterne.


Alt det blev udført på 18% af BNP (1961-70 gennemsnittet) - et godt stykke under 200 milliarder dollars om året. Forsvarsudgifterne stod for næsten halvdelen.

I dag har vi ingen Kold Krig, Berlinmuren er faldet for 20 år siden. Vi er i “krig” åbenbart kun i krig i Afghanistan hvor vi har 100000 soldater. (Præsident Obama sagde at vore aktioner i Libyen ikke udgøre en krig. Den sidste indsatsstyrke forlod Irak i august 2010. Det totale antal tropper i Afghanistan, Irak og Libyen kunne være cirka 150000) Vi har ikke længere et bemandet rumprogram; ingen mand har vandret på Månen i næsten 40 år. Interstate motorvej systemet som det oprindeligt var planlagt blev afsluttet for 20 år siden.

Kort over Interstate Highway System. Enkelte nyere Interstates er ikke med på kortet.


Alligevel forbruger Forbundsregeringen mere end 25% af BNP - næsten 4 billioner dollars om året. Forsvarsudgifterne udgør ‘kun’ 20% af det, mindre end det, eller mindre end det halve som JFK og LBJ havde til rådighed. Selv når man justerer for inflationen forbruger Forbundsregeringen i 2011 tre gange så meget som den gjorde i 60’erne.

I 1960 var der ikke noget Uddannelsesministerium. Ingen Energiministerium. Ingen Bolig og Byplansministerium. Intet Transportministerium. Intet ministerium for Krigsveteraner. Ingen Narko Zar. Inget Miljøbeskyttelses Bureau. Ingen Administration til Sundhed og Sikkerhed. Ingen Medicare. Ingen Medicaid. Intet Ministerium for National Sikkerhed.

Kunne du tænke dig at vide hvad de ting koster os i dag?

 • Uddannelse: $79.4 milliarder.
 • Energi: $44.6 milliarder.
 • Bolig og By: $60.8 milliarder.
 • Transport: $79.5 milliarderB.
 • Veteraner: $141.1 milliarder.
 • Narko Zar: $15 milliarder.
 • Miljøb..: $11.1milliarder.
 • OSHA: $0.5 milliard..
 • Medicare: $494.3 milliarder.
 • Medicaid (non-Medicare "health care services"): $347.0 milliarder.
 • National sikkerhed: $48.1 milliarder. .
Det samlede forbrugsbeløb i den liste er over 1,3 billion dollars. Over en tredjedel af dagen Forbunds budget opsluges af ministerier, departementer der slet ikke fandtes den dag da John Kennedy blev myrdet.

Jeg var til dengang, og jeg er altså ikke så gammel. Jeg husker for eksempel livet uden et Uddannelsesministerium. Vi lærte på en eller anden måde tabellerne og hvordan man skriver uden “hjælp” af Forbundsregeringen, og også uden at en professionel lærer stod foran os. De fyre der landsatte mennesker på Månen gik alle i grundskolen selv før man fandt på en Matematikeksamen og for Uddannelsesministeriet.

Kunststøtten er endnu et forbundsagentur der ikke fandtes før end i 1965. Fortæl mig, var der kunst i dette land før 1965? Blev kunst bedre efter 1965?

Der var ingen Medicare eller Medicaid før 1965. Døde bedstemødrene i hobetal dengang? Ikke som jeg husker det. Faktisk husker jeg min bedstemor der fik hjemmebesøg  af en læge. Husker du hjemmebesøg fra lægen? (Min bedste var ikke rig, og kunne måske være kvalificeret til at være “fattig.”) Alligevel var den forventede livslængde i USA øget fra cirka 49 i år 1900 til 70 i 1965 -- altsammen før Medicare og Medicaid. Det samlede frobrug på sundhed var 5,9% af BNP. I dag nærmer det sig 20% og øges. Medicare og Medicaid program der ikke fandtes før 1964 dominerer nu Forbundsbudgettet.  

Tro det eller lad være, unger, nogle ting kan altså godt eksistere uden at Forbundsregeringen betaler dem. 
 


I 1969 gik de første mennesker på Månen. De satte US flaget der. Her er hvorledes Charles Bolden, Obamas chef for NASA, beskriver NASA’s mission i et interview på Al Jazeera i 2010.

"Da jeg blev NASA administratoren, eller før jeg blev NASA administrator, udfordrede (Obama) mig med tre ting. Det ene var at han ønskede at få min hjælp til at inspirere børn til at gå igang med fysik og matematik. Han ønskede at jeg skulle være med til at udvide vore internationale relationer, venskaber. Det tredje, og måske det vigtigste, han ønskede at jeg skulle finde en løsning på, så vi kan række ud til den muslimske verden og engagere os meget mere med altovervejende muslimske nationer for at hjælpe dem til at få kan føle sig godt tilfreds med deres historiske bidrag til videnskab, matematik, og ingeniørkunst.”

På 40 år er vi gået fra at vandre på Månen til at få muslimske nationer til at være tilfreds med sig selv. Og for første gang i sit voksne liv er Michelle Obama stolt af sit land.
Ved du hvad Billy “vi sked på det hele.”

Randall Hoven can be followed on Twitter.  His bio and previous writings can be found at randallhoven.com.

http://www.americanthinker.com/2011/10/back_to_1969.html

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails