onsdag den 30. maj 2012

Polske dødslejre??

Polen kræver undskyldning af Obama for dødslejr bemærkning

Raf Sanchez

US Præsidenten begik fejlen under en ceremoni i Det Hvide Hus,  samtidig med han hædrede Jan Karski, en polsk modstandskæmper der var blandt de første til at slå alarm over Nazi koncentrationslejrene.



Polen har længe været følsom over for enhver antydning af at man var involeret i Holocaust, og har ganske korrekt påpeget at lejrene på polsk jord blev ledet af de besættende tyske styrker. 

Udenrigsminister Radek Sikorski gik på Twitter og bad om at Det Hvide Hus undskyldte for den “afskyelige fejl” og sagde at premierminister Donald Tusk ville komme med en udtalelse onsdag morgen. 

“Det er en skam at denne vigtige ceremoni blev præget af uvidenhed og inkompetence,” skrev han.
Obamas fortalelse blev omtalt fyldigt på polsk TV og på Twitter. 

Tommy Vietor, præsidentens talsmand for det nationale sikkerhedsråd kom med en forklarende udtalelse, men en undskyldning kom ikke. 

“Præsidenten henviste til Nazi dødslejrene der befandt sig i Polen. Præsidenten har demonstreret i ord som handling hans bundsolide forpligtelse overfor vor nær alliance med Polen,” sagde han ifølge the Economist.
 

Polens følsomhed overfor emnet er således at dets ambassade i Washington har et stort faktaark med råd om hvordan man retter journalister der benytter talemåde “Polsk dødslejr.” 

"Vi kan ikke tillade at historien forvrænges,” siger guiden. 

Dan Quayle stavede "potato" forkert og han blev dømt som værende idiot. George Bush udtalte “nuclear” forkert og blev ristet over glødende kul. Obama har talt om 57 stater, det østrigske sprog, misfortolket “corpsman” og taler nu om polske dødslejre - og han vil igen, upåtalt,  få lov til det af medierne.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails