mandag den 14. maj 2012

Det store gratis grønne tag-selv bord


Det store gratis grønne gavebod


Tait Trussell


Er et “grønt” job 5,4 millioner dollars værd? Alene tanken grænser jo til at indikere sindssyge. Men det er omkostningen, indtil videre for et grønt job under Energiministeriets igangværende subsidieplan.

Regeringsdokumenter viser et program for lånegaranti som Obama administrationen sagde ville skabe flere, eller redde, 65000 jobs, men som er fuldstændig floppet. Som en falden stjerne har programmet kun givet nogle få tusind jobs på to år. Men selvom det nu skulle have kunnet skabe de 65000 arbejdspladser, så skulle disse ansat have haft en løn på mere end 2,9 millioner dollars hver. Det synes at være umuligt at nogle af de rundt regnet 19,3 milliarder dollars der er tilbage i jobpuljerne ikke vil blive udøst på andre grønne jobprojekter.

En beretning i Washington Post sagde imidlertid, at kun 3545 nye jobs til nu blev betalt med halvdelen af beløbet på 38,6 milliarder dollars i lånegarantier.

Denne ubegribelige jobskabelselses beretning kom fra Energiministeriet, ifølge historien i Post. Jeg forsøgte uden succes at få det bekræftet. Andre publikationer har imidlertid fremført den samme forbløffende information.


Tidligere Hvide Hus journalist Jared Bernstein sagde det enorme beløb lader formode, at hvert lån misligholdes.Et meget mindre beløb end de 19 milliarder dollars er mere sandsynligt påstod han

Rapporten om den skandaløse uddeling af skattepenge kommer i hælene på den velkendte kollaps af Solyndra, solenergi virksomheden der fik en lånegaranti på 535 millioner dollars i stimulus penge  - og så en stor fotosession for og med Obama. (se også denne artikel på synopsis).


Virksomheden er nu under konkursbehandling efter at have afskediget 1100 ansatte. Den er ved at blive efterforsket af FBI for mulige anklager om forbrydelser, herunder konkurs arrangementet, der har efterladt skatteyderne som de endelige betalere.


Politisk opportunisme, om ikke korruption, ses hos kritikerne af Obama administrationens uddeling af låne-penge til Solyndra, da det blev kendt at virksomheden stod overfor en konkurs. I mellemtiden planlagde Solyndra lederne at benytte 5. Amendment ved Kongreshøringer.


Energiministeriet holder fast ved sine planer for grønne jobs, og insisterer på de vil indfri sine ansættelsesmål ved Ford Motor Company, hvor man påstår man har reddet 33000 arbejdspladser. Det svarer til halvdelen af hele den arbejdsstyrke som bilfabrikanten har i U.S.
Energiministeriet siger, at med en lånegaranti på 5,9 milliarder dollars vil det gøre Ford i stand til at lave om på fabrikkerne i fem stater så man kan bygge mere energi-effektive biler. Ministeriet forklarede på opfindsom vis, at pengene til lån ville få bilfabrikanten til på magisk vis at “konvertere” almindelige Ford jobs til ‘grønne’ fremstillingsjobs.


En talsmand for Ford sagde lånene skulle hjælpe med at lave de fabrikker der oprindeligt fremstillede lastbiler og SUV’er, om til virksomheder der kan lave mere brændstof-effektive køretøjer. Nye krav om længere på literen fra administrationen tvinger bilfabrikanter til at bygge mindre, lettere og mere trafikfarlige køretøjer.


Brookings Institution’s Mark Muro, der er specialist i den “rene” eller CO2 beskedne økonomi siger at ‘ren’ økonomi “er forblevet ubestemmelig.” Han har sagt, “Vær sikker på at lade markedet vise retningen når der uddeles subsidier fremfor at søge at stimulere denne aktivitet “ovenfra.” 
Som forfatteren, Josh Lerner af “Boulevard of Broken Dreams” siger også Muro at “intet indhug i økonomien har været mere fejret som en kilde til økonomisk vækst og potentiel jobskabelse.”

Jovist, grønne jobs har helt sikkert været kronjuvelen i Obamas jobskabelsesprogram. Men juvelen synes at være simili. Harvard Business School Professor Josh Lerner er citeret for at sige, “Jeg tager altid disse jobestimater med et stort saltkar.” Lerner har skrevet om regeringsbestræbelser der har svigtet i forsøget på at stimulere udvalgte industrier. Han tilføjede, “Der synes at være en masse fupmatematik når det drejer sig om at beregne disse goder, uanset hvilket parti der gerne vil tage kredit for programmet.”


Energiministeriet siger dets programmer for grønne jobs stadig er på rette spor. Men det synes om om at det er på sporet til ødeland. Post historien skrev at “mange økonomer siger, at fordi alternative energiprojekter er så omkostningskrævende og svære at sætte i gang, så er de ikke den mest effektive vej til at stimulere økonomien.” Men Obamas ører er fuldt stoppet til med Håb og Forandring.

Energiministeriet har sagt, at hvis en af dets 42 projekter var kørende da ville 65000 jobs være skabt eller reddet. Embedsmænd siger dette omfatter mange jobs i forsyningskæden der er afhængig af om U.S. kan være konkurrencedygtig med lande som Kina.


Jeffrey Imfelt, formand for General Electric Co., og Obamas jobs zar er ikke til megen hjælp i denne bestræbelse på at gøre Amerikas ansatte konkurrencedygtige. G.E. har flere ansatte der arbejder i udlandet end i USA, og sætter derved et storslået’ eksempel på jobskabelseslederskab i Amerika.


Entusiastiske fortaler for solpaneler, som en af de store “bæredygtige” ressourcer, og som får støtte af Obama administrationen, nævner aldrig den forurening der følger med fremstillingen af solceller. Tænk på minedriften efter metallerne, processen med at producere silicium og al den plastic der benyttes. Fremstillingsprocessen forbruger så megen energi at solkraft kan være ligeså forurenende som olie eller kul.


Solenergi har næsten ligeså mange problemer som vindmøllerne, den anden store grønne energikilde. Sidste år i september fremlagde National Renewable Energy Laboratory of the Energy Department i en stor undersøgelse, at man var ved at udvikle offshore vindkraft langs U.S. kystlinjer og ved De Store Søers kystlinjer. Undersøgelsen sagde at man ville opnå 20% dækning af nationens elektricitetsbehov i 2030.
Undersøgelsen pegede på Danmark, der udviklede sit første offshore projekt i 1991, som et stort flot eksempel på succes, og som fik Europa til at få fornyet tillid til vindkraft.

I Danmark er danskerne imidlertid blevet klar over den ringe økonomi i deres voldsomt subsidierede vindenergisektor som værende en stor grund til nationens dyre elektricitetspriser. Modstanden mod de gigantiske vindmøller på land var så stor at den statsejede enhed endelig, sidste år, meddelte at man ville opgive planerne for nye vindmøller på landjorden.


En CEPOS undersøgelse fandt at 90% af arbejdspladserne i vindindustrien kom fra andre teknologiske industrier og at kun 10% af jobs i vindindustrien var helt nye jobs. Som resultat sagde undersøgelsen at den danske BNP er 270 millioner dollars lavere end den ville have været uden subsidierne til vindmølleindustrien. De fleste andre europæiske land har forsøgt sig med vindkraft, og har givet op.

Skønt Obama ser til Europa for sin politiske rådgivning, da burde han snarere se på fiaskoen som med andre “ovenfra” subsidierede politikker.

About Tait Trussell

Tait Trussell is a national award-winning writer, former vice-president of the American Enterprise Institute and former Washington correspondent for The Wall Street Journal.

http://frontpagemag.com/2011/09/27/the-great-green-giveaway/2/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails