tirsdag den 22. juni 2010

Forbud og Venstrefløjen

Når Venstrefløjen går imod livets små fornøjelser

Dennis Prager

Efter at have læst om de vrede beskyldninger mod Burger King fra de 'mentale' sundhedsorganisationer, og journalister fra de førende medier i den senere tid kom jeg i tanke om et karakteristika ved Venstrefløjen som der ikke kommenteres særlig meget om: En vis glædesløshed, endog en antipati mod de små fornøjelser der bidrager mere, næsten end noget andet, til menneskets evne til at klare livets vanskeligheder.

Dette karaktertræk forstærker yderligere den holdning at når man er på venstrefløjen så er det som at være medlem af en slags (verdslig) religion. Som Middelalderens kristne, der var iført heluldne klædninger og Puritanerne der mente, at det at danse var uhelligt, så er Venstrefløjen, bevidst eller ubevidst, meget dårligt tilpas med mange af de glæder - med noble undtagelser såsom sex og stoffer - som mennesker kan nyde.

Det er vist ikke nødvendigt at sige at Venstrefløjen altid har noble forklaringer - sædvanligvis går de ud på at mennesker skal beskyttes følelsesmæssigt og sundhedsmæssigt - at man er imod og endog vil forbyde livets små glæder. Resultatet er at der så er færre af de små glæder der kan betyde så meget for rigtig mange.

Burger Kings annonce havde ingen onde hensigter og er som sådan uskyldig. Den fremviste virksomhedens maskot der løb gennem en bygning, vælter en person og smadrer gennem et vindue for at levere den nye Burger King Steakhouse XT Burger. Idet han blev kaldt "tosset" at de tilstedeværende, blev han endelig tacklet af mænd i hvide kitler. "Kongen er sindssyg," bemærkede reklamen, "tænk at ville tilbyde så meget bøf for 3,99 dollars."

Dette har udløst en storm af kritik fra aktivister (et udtryk der, medmindre det ikke specificeres, betyder venstreorienteret).

Michael Fitzpatrick, ordførende direktør for National Alliance on Mental Illness kalder reklamen "voldsomt fornærmende...jeg var slået af forbavselse. Helt forundret og frastødt," sagde han. David Shern, præsident og øverste chef for Mental Health America i Alexandria, Virginia, lyd som et ekko af denne vurdering. Journalister fra Associated Press ved Washington Post var alle enige.

Hvis så blot dette var et isoleret tilfælde ville det kun være værd at nævne udfra den kontekst, hvor man undrer sig over, hvorfor mennesker der skal stå i spidsen for den mentale sundhed - og de fleste andre aktivist - organisationer tilsyneladende har så ringe sund fornuft. De burde lytte til William Gardner fra Los Angeles der skrev til mig:

"Jeg er far til en 24-årig ung mand der har nogle mentale problemer. Jeg er i særlig grad indstillet på at beskytte min søns selvopfattelse. Min søn og jeg har begge set Burger King reklamen som du har henvist til. Vi har overhovedet ikke opfattet Burger King reklamen som fornærmende. Hvorfor skulle jeg lære min søn at være hyper-sensitiv om hans handicap? Min første opgave som forælder er at give ham styrke. At gøre ham hyper-sensitiv ville have den stik modsatte virkning."

Men Venstrefløjen har virkelig problemer med så meget andet: Rygning (herunder cigarer og piber); i praksis alle spil til børn der kan få et barn til at føle sig dårlig tilpas eller blive skadet; åbne bål; biler; de fleste vittigheder eller det at flirte på arbejdspladsen; glødepærer; afkølede hjem om sommeren og sås videre og så videre.

RYGNING

En af livets store små glæder er tobak. Hvis man ser gamle krigsreportager kan man betragte den lindring og glæde en cigaret gav en såret soldat. Selvom jeg ikke selv ryger cigaretter, så har jeg røget cigarer og pibe lige siden mine universitetstid (min fader ryger stadig cigarer dagligt, som 91-årig), og det vil være svært at underdrive, at jeg ikke nyder såvel cigar som pibe.

Der er ingen der kan have noget imod at man oplyser offentligheden om faren ved cigaretrygning. Denne afkorter livet med op til en tredjedel hos rygerne, ofte på frygtelige måder, og det er det som sundhedsorganisationer skal blive ved med at sige. Men kampen mod rygning og tobak er blevet til et religiøst korstog for anti-rygnings 'hellige', der næsten alle er på Venstrefløjen. Hvis Venstrefløjen hadede Hugo Chavez eller Fidel Castro ligeså meget som de hader "De Store Tobaksselskaber," ville verden være et meget bedre sted.

Men fordi Venstrefløjen hader at mennesker ryger (tobak, ikke marihuana, som Venstrefløjen jo forsvarer) benytter den totalitære (og det er uden at overdrive) taktikker for at forhindre at mennesker ryger. Ligesom Sovjet fjernede Trotski fra gamle fotos, har de anti-rygnings 'hellige' gennemtvunget at afbildninger af cigaretter fjernes fra gamle fotos - af fotos med FDR, til det berømte Beatles foto - og fra film, hvor det er muligt. Tortur og mord er allestedværende i film, men rygning er helt forbudt - selv cigarer er nu forbudt i James Bond film.

Rygning er blevet forbudt i byer, uden- som indendørs. I Pasadena, Californien, kan man ikke engang ryge en cigar i en tobaksforretning. Her afsløres en mangel på proportioner der er ganske usædvanlig.

Børnelege som Tag-fat, høvdingebold, soccer, stik-bold. Faktisk hvert eneste spil jeg legede som barn i skolefrikvartererne er nu forbudt, fordi organisationer som National Program for Playground Safety bedømmer dem som spil, hvor "børn løber ind i hinanden" og derved altfor farlige.

Indtil for få år siden legede omtrent enhver dreng og mange piger i Amerika, høvdingebold/stikbold. Det gør man ikke mere. Denne fornøjelse, er blevet fjernet fra amerikansk liv. "Vi betragter det som upassende at benytte børn som menneskelige mål," sagde Mary Marks, rådgiver i fysisk uddannelse i Fairfax County, Virginia. Det kan også skade børnene følelsesmæssig når de må gå ud af spillet. Af samme årsag - den potentielle fare ved at såre føleleserne hos de som går ud - spilles der heller ikke længere legen hvor man skal nå at sætte sig på en stol, og der er altid en stol mindre en deltagerne, når musikken standser og den som ikke når det må gå ud


Nogle ville kunne argumentere for at disse forbud ikke skyldes Venstrefløjen, men mere angst for sagsanlæg. Men i lyset af, hvor Venstresnoet sagsforløbet er, se det forstærker kun mit argument.


PINUPS

Mænd der arbejder i, f.eks. et autoværksted, her er der ikke megen spænding eller visuel skønhed. Derfor har det typiske værksted eller virksomhed haft pinup-kalender - en kalender der udstiller et foto af en smuk kvinde i en sexet positur, sædvanligvis iklædt - højst en bikini. Venstrefløjen har med et andet totalitært træk forbudt pinups. Grundene: Sexisme og mulig dårlig stemning. Hvordan kan en kvinde der arbejder dog bringe sin bil til et værksted, hvor der kan være et billede af en næsten afklædt kvinde? De samme mennesker der går ind for at en kvinde har ret til at gå ud i offentligheden topløs (fordi mænd jo gør det) har forbudt fotos af topløse kvinder.

AT FLIRTE PÅ ARBEJDE

En fornøjelse siden der blev fundet på mænd og kvinder har været, at mænd flirter med eller "småsludrer" med kvinder. Ikke mere i det, og slet ikke mere. Faktisk har alt der er forbundet med en mandlig reaktion overfor en kollega der tilfældigvis er kvinde nok til at han kan miste sit job eller det der er værre. Det som begyndte som en kampagne mod chefer der gennem deres stilling tog sig nogel seksuelle friheder er degeneret til at i praksis fjerner alt det morsomme - og jovist, potentielt følelsesmæssigt kan det gøre ondt - ved mand-kvinde dialogen. På arbejde ved en mand aldrig, hvilken kommentar til, hvilken kvinde der vil udløse at han bliver bortvist, a la kommunistiske regimer, til et "genopdragelses" program, får bøde, får et sagsanlæg mod sig, bliver ydmyget, får et negativt mærke på sit ansættelsesforhold og selvfølgelig mister sig arbejde.

Der er slet ingen tvivl om at nogle mænd er gået for langt i deres seksuelle kommentarer overfor kvinder. Men som hovedregel, har vi overreageret i vild grad. Kvinder er altså ikke så sarte. Men Venstrefløjen har indkalkuleret en slags offerrolle i et stort antal kvinder og derved gjort dem svage - ligesom man på mange forskellige måder har 'kastreret' mænd. Jeg frabeder mig lumre kommentarer. Men i det Amerika jeg voksede op i, var det helt lovligt at tale lummert, barsk og enten ville anstændige mænd bede den lidt for frivole mand om at klappe i eller kvinder ville give manden en velfortjent ørefigen.

Idag er enhver antydning af den seksuelle spænding, der er helt naturligt og til stor glæde mellem kønnene, forbudt. I et forsøg på at eliminere al smerte forårsaget at upassende kommentarer, har Venstrefløjen gjort alt den kan - forbudt handlinger der måske kunne føre til det. Resultatet er at glæderne ved at mænd og kvinder udveksler ping-pong bemærkninger på arbejdspladsen er forsvundet.

BILER

For de fleste amerikanere er bilen ikke kun en kilde til megen glæde, det er også, helt korrekt, identificeret som individuel frihed. Også her, er Venstrefløjen i aktion ved at fortælle dig hvilken bil du må køre i, og hvis muligt, tvinge dig ud af din bil og over i massetransportmidlerne.

HJEMMET

For Venstrefløjen er dit hjem ikke dit slot; det er blot endnu et sted med alt for mange fornøjelser som de gerne vil have forbudt.

En af glæderne jeg især vil nævne er brændeovne. I Californien har aktivister på Venstrefløjen, også kendt som miljøforkæmpere, forbudt dem fra at blive monteret i nye bygninger. Altfor mange skadelige udledninger. I mellemtiden, i den anden ande af temperaturspektret, ønsker aktivisterne at bestemme, hvor langt ned du må indstille din air-conditioner, fordi du måske forbruger mere energi end venstrefløjen mener du burde.

Kan du godt lide dine nuværende glødepærer? Venstrefløjen har forbudt dem til fordel for lyskilder der indeholder kviksølv. Disse nye lyskilder giver rigtig mange mennesker hovedpine, giver et mindre behageligt lys, er en hel del dyrere, og hvis de smadres, skal man nødvendigvis åbne vinduerne, selv om vinteren, og mennesker og kæledyr skal forlade værelset. EPA har udgivet en 16 punkts prcedure man skal følge en en sådan lyskilde knuses.

Hvis Venstrefløjen får sin vilje som den har agt, vil hjemmet med tiden blive til en anakronisme når alle gradvist flytter ind i pladsbesparende, mindre forurenende, mindre energiforbrugende lejligheder.

Alle undersøgelser har konkluderet at tilhængere af venstrefløjen er mindre lykkelige end borgerlige. Det er der mange grunde til, og når man tager vigtigheden af de små glæder der tilsammen giver lykke, så er Venstrefløjens religonsagtige modstand mod dem helt sikkert en af grundene. Problemet for alle os andre er imidlertid, at ligesom de fleste ulykkelige mennesker, så synes folk på Venstrefløjen bare ikke at nogen skal være mere lykkelige end de er.


Dennis Prager hosts a nationally syndicated radio talk show and is a visiting fellow at the Hoover Institution at Stanford University. He is the author of four books, most recently "Happiness Is a Serious Problem" (HarperCollins). His website is www.dennisprager.com.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails