lørdag den 6. august 2016

En gevaldig op- og nedtur i tordenvejr
Manden der fik sig en gevaldig hoppeturHer for nylig sprang en mand, Luke Aikins ud fra et fly der befandt sig 25000 fod over jorden - uden faldskærm - og med den hensigt at ville lande sikkert i et stort net. Vovehalsen overlevede - her er en video -- dermed satte han en verdensrekord for “Højeste spring uden faldskærm,” i kategorien “den absolut mest tåbelige dødsensfarlige hobby.
Er det så det mest utrolig stunt udført af nogen der springer ud fra et fly? Måske -- og dog, --  hvis man inkluderer et ikke planlagt “stunt” af en mand ved navn William Rankin så ville Aikins i den grad få kvalificeret konkurrence.
Rankin var pilot i the U.S. Marine Corps, været med i både 2. Verdenskrig og Koreakrigen. I sommeren 1959, skønt han ikke kom alvorligt til skade - hvis man definerer “skade” som fjendtlig ild under et uheld, måtte han springe ud fra sit fly. .
Det fandt sted under et tordenvejr. Den 26. juli 1959 var den 38 årige Rankin på vej fra Massachusetts til South Carolina - ren rutineflyvning - men vejret blev ikke godt. Rankin fløj op over stormvejret, til en højde af 47000 fod, eller cirka 9 miles.
.
Og så satte maskinens motor ud. Rankin lod sig skyde ud.
Dette var så et nyt problem. Han var ikke iført trykdragt. Han havde faldskærm og en iltmaske, men intet af dette skulle hjælpe ham i de voldsomme kuldegrader højt deroppe, som han nu var ude i. Og så faldt han tilmed ned i en tordensky. Som DJ fortæller, “Mens Rankin faldt mod jorden var det midt i kraftige lyn i den voldsomme storm under ham. Rankin måtte virkelig være påpasselig når man tænker på de omstændigheder han ikke var herre over.
Den ekstreme kulde i den øvre atmosfære svækkede hans reaktionsevner, og det pludselig skfite i lufttrykket havde givet ham voldsomt næseblod, det blødre i munden og i øjnene og gav stærke smerter i maveregionen. Det voldsomme regnvejr gjorde han måtte holde munden lukket for ikke også at drukne. Dette ubehag var så ekstremt, at han troede han skulle dø inden han nåede jorden.”
Den eneste gode nyhed er at tyngdekraften var på hans side. Nedenunder var ‘hjemmet’ og Rankin var i den grad på vej ‘hjem.’ og det kunne han intet gøre ved. Som den erfarne pilot og faldskærmsspringer han var vidste han, hvordan han sikkert kunne komme ‘hjem’ hvis blot elementerne ville give lov. Faldskærmen var sat til at åben ved 10000 fod, så det eneste Rankin kunne gøre var at lade sig falde - og det var naturligt, at det gjorde han.
Men så gik der noget helt galt. Faldskærmen foldede sig ud for tidligt, mens Rankin stadig var midt i tordenskyen. Og pludselig blev han kastet opad af tordenskyens voldsomme vinde. Således blev Rankin ført op og ned i skyen i samtlige 40 minutter.
Efter et godt stykke tid blev Rankin så endelig fri af sit forfærdelige fængsel i himlen og han faldt ned i nogle træer i North Caroliná. Efter et panikanfald (forståeligt nok) samlede han sig sammen og, ifølge TIME, “begyndte han at vandre rundt om sig selv, og fandt ud af han befandt sig på en landevej.”Et dusin eller flere biler passerede ham før en af dem “tog ham med til en landbutik, hvor han kollapsede på gulvet og ventede på en ambulance der kunne føre ham til et hospital i Ahoskie, N.C.” Og løjtnant Rankin kunne så endelig live op og fortælle om sin mirakuløse tur.
Rankin, da han jo havde en faldskærm, kan ikke udfordre Aikins rekord. Imidlertid er han sin egen som Wikipedia bemærker,  “den eneste person man kender til der har overlevet et fald fra toppen af en cumulussky i voldsomt tordenvejr”
Bonus fakta:: Ifølge denne video (se den her  -- varer tre minutter og det er de tre minutter værd) af NPR's Robert Krulwich, så vejer en typisk sky cirka 115000 kilo - og det er altså en uskyldig, hvid vattet sky. En cumulussky - den type som Rankin blev kastet rundt i - vejer langt mere - ofte mere end 50 millioner kilo (det er alt vandet i den).

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails