torsdag den 1. september 2016

Skandale ved Paraolympiske Lege - ikke meget handicap hos nogle deltagere

Olympisk skandale


Hvert fjerde år afholdes Sommer Olympiske Lege - og verden er bjergtaget. Og hvert fjerde år mødes atleter med forskellige handicaps til en begivenhed der kaldes Summer Paralympics.

I det meste af de Paraolympikse leges historie skulle man være fysisk handicappet for at kvalificere sig til legene. Men til legene i 1996, i Athen begyndte the International Paralympic Committee (IPC) at tillade deltagelse af personer med “intellektuelle handicaps.” Denne ændring gjorde så at Paralympic kunne omfatte langt flere deltagere. .
En af de nye deltagere var en spansk basketballspiller ved navn Carlos Ribagorda, der sluttede sig til Spaniens paralympiske hold i 2008 eller 2009. Da de Paralympiske Lege i Sydney var forbi i 2010, kunne Ribagorda så føje ordet “mester” til sit CV. Han og det spanske hold vandt guld. Nogle få uger senere opdaterede Ribagorda sin biografi endnu engang. Han tilføjede stillingen “undercover journalist,” hvilket han var, og fjernede udtrykket “intellektuel handicappet”, hvilket han ikke var..

Ribagorda hævdede han kunne spille basketball for Spanien skønt han manglede det handicap som holdet hævdede han havde. Han brugte sig selv som bevis. I en publikation ved navn Capital (via the BBC), beskyldte han Spaniens Forbund for Mentalt Handicappede Sportsudøvere (FEDDI) for at snyde i udbredt grad.

“Af de 200 spanske atleter i Sydney havde mindst 15 ingen fysiske eller mentale handicaps - de skulle ikke engang gennemgå en psykologisk undersøgelse. Forbundet tøvede så absolut ikke med at indtegne atleter der ikke havde handicaps.”

Ydermere hævdede Ribagorda at ud af de 12 medlemmer af basketballholdet var det kun to der var ægte handicappede. Og Rigaborda hævdede at, for hans vedkommende, var det let at afsløre snydet: Grunden, han var i stand til at deltage trods den kendsgerning at han aldrig var blevet underlagt “lægelige eller psykologiske,” undersøgelser, da disse test ikke blev anvendt på ham.  

Ribagorda’s påstande blev bekræftet efter en efterforksning og konsekvensen var øjeblikkelig og ekstrem.

For det første blev Spaniens basketballhold frataget deres guldmedalje. Derpå trak formanden for Spaniens Paralympiske komite, Fernando Martin Vincente (der også var viceforand for FEDDI på verdensplan) sig.

Og måske mest drastisk besluttede IPC at atleter ikke længere kunne kvalificere sig til fremtidige Lege ved at hævde at have et intellektuelt handicap. Martin Vincente påstod, “processen med psykologisk evaluering er meget vanskelig, fordi der jo ingen amputationer eller tydelige fysiske defekter er til stede. Hvis nogen ønsker at snyde, er det forholdsvis let at lade som om man ikke er ‘for klog’”.

Således fik ingen atleter med intellektuelle handicaps (og heller ikke fysiske) lov til at deltage i hverken Legene i 2004 i Athen eller 2008 i Beijing. I 2009 lavede IPC så om på beslutningen og skiftede kurs igen. Atleter med intellektuelle handicaps skal (og det gælder stadig) være i stand til at gennemgå en række, afd det som BBC kaldte “sports intelligens” tests. og efter en passende vurdering kan man så deltage i IPC arrangerede begivenheder.

Bonus Fakta: The 1980 Summer Olympics fandt sted i Moskva og det skulle 1980 Summer Paralympics også. Men Sovjetunionen nægtede at være vært for denne begivenhed, tilsyneladende hævdede man at der ikke var nogen handicappede i deres land. The Paralympics blev i stedet afholdt i Holland. Otte år senere sendte USSR så hold til både Sommer- som Vinterlegene det er de eneste lege hvor Sovjetunionen deltog.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails