søndag den 1. maj 2011

1. maj og grådighed

Milton Friedman's Memo til fagforeninger

C. Edmund Wright


Inspireret at den seneste reklamekampagne fra CNBC, hvor man viser afdøde Milton Friedman 'behandle' en forvirret Phil Donahue i en debat om kapitalismen fik jeg fundet nogle Friedman citater på internettet her til morgen. 


Jeg fandt denne, som helt sikkert er skrevet til Wisconsins befolkning:

"Når fagforeninger skaffer højere lønninger til deres medlemmer ved at indføre restriktioner for beskæftigelse, da er disse højere lønninger på bekostning af andre arbejdere, der dermed kan se deres muligheder indskrænket. Når regeringen betaler sine ansatte højere lønninger, er disse lønninger på bekostning af skatteyderen. Men når arbejderne får højere lønninger og bedre arbejdsforhold gennem det frie marked, når de får lønstigninger ved at den ene virksomhed konkurrerer med en anden om de bedste arbejdere, ved at arbejderne konkurrerer med hinanden om de bedste jobs, da er disse højere lønninger ikke en omkostning for nogen.


De højere lønninger kan fremkomme gennem større produktivitet, større kapitalinvestering, langt bedre udnyttede evner. Hele kagen bliver større -- der er mere til arbejderen, men der er også mere til arbejdsgiveren, investoren, forbrugerne og endda til at betale skat.Således distribuerer det frie markedssystem frugterne af de økonomiske fremskridt blandt alle mennesker. Det er hemmeligheden bag de enorme forbedringer i forholdene for arbejderen i de sidste to århundreder."


Man bliver aldrig færd med med at forbavses og inspireres af den - forudviden som Friedman og Rand havde om så mange af de økonomiske problemer som vi diskuterer i dag. Det samme gælder Ronald Reagan og farerne ved en regeringsstyret sundhedssektor. Jovist, sandheden kan virkelig ikke rokkes.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails