mandag den 9. maj 2011

Følg din milt ikke dit hjerte!

Følg din milt

Patrice Lewis

Her fornylig var mine døtre og jeg på besøg i en vens hus, hvor et fjernsyn var tændt. (der hvor vi bor er der ingen TV-signal). Pigerne blev øjeblikkeligt hypnotiseret af tossekassen, og stirrede på alt der blev sendt. Men da mine børn er vokset op uden dette tvivlsomme medium, er de meget kritiske med, hvad de ser på skærmen.

Da det var kort før jul, var alt - fra reklamer til introduktioner til kommende shows og de aktuelle shows - jul, jul og atter jul. Det overordnede tema som TV stationen forsøgte at bilde os ind, var julevarme og sentimentalitet godt blandt ind i kommercalisme. "Følg Dit Hjerte!" lød det nærmest kvalmende fra en showvært.

Straks begyndte mine piger at komme med latter og fnis. "Jeg hader det udtryk!" erklærede min ældste, der netop er blevet 15. "Det er fordi mennesker følger deres hjerte, at de har så mange problemer!"

Af børns munde kommer sandheder. Jeg indså, at min tænksomme teenager havde fanget det væsentlige.

Jeg vil nu gå i gang med en række fortærskede metaforer, der vil give enhver mediciner kvalme, så bær over med mig.

I de senere år er - følelser - klassisk beskrevet som kom de fra hjertet - nærmest blevet til guder. Vi er kommet til det punkt, hvor det man føler langt overgår fornuftig tankegang. Disse følelser - følg dit hjerte - er ikke altid det bedste råd for en rigtig handling og opførsel.

Prøv at tænke efter, hvor mange gange har det at du har fulgt dit hjerte ikke bragt dig problemer? Dit hjerte kunne sige at det var dog en fortrinlig ide at blive gift (han er smuk, sexet og køber roser), men dit hoved ved at han er noget anløben (han har været gift 4 gange, har en affære mens i kommer sammen, og kan ikke holde på et arbejde.)

Dit hjerte kan måske falde for din brors seneste bøn om et lån - trods alt er det jo familie? - men dit hoved ved så udmærket godt at han vil klatte pengene væk og bede om endnu et lån i næste måned.

Kan du se hvad jeg mener? Ganske enkelt sagt, hjertet er sjældent en god dommer for hvad der bør gøres.

I de sidste 40 år er følelser blevet sat højt på en piedestal. Vi plejede at blive vejledt af fornuftige dokumenter, som Bibelen eller Forfatningen. Nu da disse kilder er dømt som værende svage, flove, står der alt for meget på spil med de varme oversentimentale følelser der styrer samfundet. I dag får vi vor vejledning fra tidsskrifter og Oprah.

Se så hvor det har ført os hen. Fremfor at have intelligensen til at vente med at blive gift, popper kvinder babier ud til højre og venstre og forventer at samfundet skal støtte dem. Fremfor at have intelligensen til at komme sammen med nogen i lang tid for at beslutte om den person er egnet til at være din partner i ægteskabet, da hopper folk i kanen på første date, og derpå undrer de sig over, hvorfor deres liv mangler meningsfyldte forhold. Fremfor at have intelligensen til at holde bilnøglerne væk fra bedstefar, da ønsker familiemedlemmer ikke at indrømme, at han slet ikke burde køre bil længere.

Problemet er selvfølgelig at det er bare så meget lettere at følge sit hjerte fremfor sin forstand. Dit hjerte kan sige, det vil vel nok være morsomt at deltage i undervands kurvefletning på aftenskolen; men dit hoved siger at bogføring eller andet praktisk er et bedre valg. Hvad er nemmest? Det første. Hvad vil kunne give dig et arbejde? Det sidstnævnte. Hvor kedeligt.

Essensen kan koges ind til, at det drejer sig om fremtiden. Øjeblikkets spænding kan være rigtig rart, men hvad er de langtrækkende konsekvenser? Dette område - konsekvenserne - kan have indflydelse på næsten alle aspekter i livet. Uddannelsesmæssige muligheder. Kærester. At få børn. Karriere. Medlemsskab af en kirke. Huskøb.

Det er her de ældre i samfundet ryster på hovedet af de unges dårskab. De har allerede erfaret eller været vidner til de langtrækkende konsekvenser ved valgmuligheder, både deres egne og andres. Måske har de fortrudt at de ikke valgte mere klogt da de var yngre. Eller måske er de stolte over deres kloge valg som gav så gode resultater. Uanset hvad, så er det værd at lytte til deres visdomsord. Jeg vil vædde på at de fleste ældre ville sige, "Uanset hvad  du gør, så lyt ikke til dit hjerte, når det drejer sig om livsvigtige beslutninger." At "følge sit hjerte" kan føre til stor skuffelse.

Misforstå mig nu ikke; man kan ikke handle udelukkende gennem "hovedet" uden at få et ubalanceret liv. En smule hjerte skal der også være med, for en sund og menneskelig tilgang til livet. Mit problem er at jeg ser alt for mange mennesker der udelukkende følger deres hjerte uden at indse hvor mange problemer man kan havne i.

Hvad gør man så når de indre organer er i konflikt med hinanden?


Kineserne har fra gammel tid ment at milten var det vigtigste organ, der stod for den livsopretholdende energi efter fødslen, som dirigerede strømmen af næringsstoffer til kroppens funktioner. Derfor har jeg besluttet, med denne absurde metafor af et organs funktion, at give milten et nyt ansvarsområde: Stå for det snusfornuftige. Ser du sund fornuft er en intelligent balance mellem hoved og hjerte.

At følge sin milt - anvende snusfornuft - tillader dig at undersøge budskaberne fra såvel hjerte som hoved som kan være i konflikt med hinanden. Det medfører du kan gå bort fra den kønne, smukke men noget tvivlsomme kæreste. Det medfører du kan arrangere det sådan at din bror får professionel hjælp i stedet for at give ham flere penge til hans uløste problem. Det medfører du kan have en god og kærlig snak med din bedstefar og nægte at give ham bilnøglerne.


Kinesisk akupunktur hvor milten spiller en hovedrolle

At følge sin milt betyder altså at dine beslutninger er baseret på de langtrækkende konsekvenser, ikke øjeblikkets umiddelbarhed. Hvad vil give dig mere sindsfred 30 år fremme i tiden - at få en abort, eller bortadoptere ham til et par der elsker ham? Hvad vil give dig den ultimative fred i dit hjem - altid have overtrukket endnu et kreditkort, eller spare og leve af bønner og ris til du har betalt din gæld? Hvad vil være det bedste for dine børn - have en skjult affære med den der spændende kollega, eller arbejde på at forbedre dit ægteskab så du ikke bliver fristet til at bryde dit bryllupsløfte?

Tre høje Hurra'er for milten, denne metafor for kilden til snusfornuft. Lad os i år tage den beslutning at lytte til den når vi tager beslutninger i livet. Er du klar?

Hvis alt andet fejler så følg din milt.

Patrice Lewis is a freelance writer and the author of "The Home Craft Business: How to Make it Survive and Thrive." She is co-founder (with her husband) of a home woodcraft business. The Lewises live on 40 acres in north Idaho with their two homeschooled children, assorted livestock, and a shop that overflows into the house with depressing regularity. Visit her blog at http://www.patricelewis.blogspot.com/.

Read more: Follow your spleen http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=246049#ixzz19sjMc96m

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails