torsdag den 19. maj 2011

Videnskab og torturdebatten

Videnskab og torturdebatten


Denne ubehagelige debat er kommet frem igen efter Osama bin Ladens død. Nogle påstår at waterboarding gav livsvigtig information der igen førte til at hans skjulested kunne findes og hans endelige bortgang. Men er disse påstande rigtige?

Med de informationer vi har lige for tiden, kan man ikke sige det med sikkerhed. Det er udmærket muligt at andre metoder kunne have trukket de samme informationer frem. Den vigtigere indvending er imidlertid, at man ikke ved om de informationer man kan få ved waterboarding er korrekte. Måske førte waterborarding til at U.S. fandt Osama. Godt nok. Men det er kun en enkelt data. Hvad nu hvis waterboarding gav os 99 falske ledetråde? Det ville medføre forstærkede afhøringsmetoder blot 1% præcise.

Uden mere data, er det bare ikke muligt at erklære waterboarding for meres succesrigt, end indsamling af autentisk information ved andre metoder. Videnskaben kan hjælp, og tak for det.

Et meget direkte eksperiment kunne give et næsten afgørende svar på problemet med tortur. Hvis du er villig til at se bort fra etik og moral da vil jeg gerne komme med et beskedent forsalg: Tilfældig kontrolleret test (Randomized Controlled Trial, RCT).

Normalt udfører biomedicinske forskere RCT for at bestemme effektiviteten ved nye behandlinger, eller ved stoffer man benytter til eksperimenter. I vort eksperiment vil vi erstatte de potentielle livsreddende terapier med waterborarding. Patienter der lider vil faktisk blive erstattet med terrorister

Begynd med 100 terrorister. (Hvis der kan være bekymringer over den statistiske sandsynlighed, da kunne antallet med lethed sættes op til 200). At finde frivillige deltagere kunne være en udfordring, men adskillige potentielle muligheder venter allerede på Guantanamo Bay. Del dem derpå op  to afhøringsgrupper. Den første gruppe vil udgøre "kontrolgruppen." De vil få småkager og mælk. Den anden gruppe vil være "eksperimentgruppen." De vil også få småkager og mælk, men også en regelmæssig daglig waterboarding.

Efter 5 til 10 år, vil alle informationerne der er indsamlet fra de to grupper blive analyseret og vurderet for deres rigtighed. Hvis kontrolgruppen er mere præcis, så duer waterboarding bare ikke. Men hvis eksperimentgruppens er mere præcis, så var det måske på tide at CIA overvejer af få fat på flere spande.

Ved at benytte denne teknik, vil der ingen grænser være på de torturmetoder der kunne afprøves. Berøvelse af søvn, konstant berøring, og det at være tvunget til at se Justin Bieber musik videoer kunne udgøre efterfølgende eksperimenter.

Helt klart indeholder dette projekt nogle moralske faldgruber. Videnskaben har blot ikke noget at gøre med at beskæftige sig med småting som etik. Spørg blot U.S. Public Health Service om alle de afro-amerikanere de lod dø af syfilis i Tuskegee, Alabama.

Videnskab vil kunne afgøre torturspørgsmålet. Hvor interesseret er du i at kende svaret?

http://spectator.org/archives/2011/05/06/science-could-solve-the-tortur

Gør dig selv den tjeneste at læse om syfiliseksperimentet som jeg linket til. Gys.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails