onsdag den 4. maj 2011

Bandeord og troværdighed

Diskvalificerende bandeord fra Trump

Dennis Prager
 

De følgende kommentarer kom i en offentlig tale sidste uge af en mand, som man mener vil forsøge at blive præsident for United States:

Om benzinpriserne: "Vi har ingen i Washington der retter ryggen og sagde, 'Du forhøjer bare ikke den forpu....pris.'"

Om hvad han ville sige til Kina som præsident: "Lyt godt efter i mother fu.....vi vil beskatte jer med 25%."

Om Irak og Amerika: "Vi byggede en skole, vi bygger en vej, de sprænger skolen i luften; vi bygger endnu en skole, endnu en vej, de sprænger dem i luften; så bygger vi igen. I mellemtiden kan vi ikke få en f..... skole i Brooklin."

Den mand er Donald Trump. De ord gør ham uegnet til at være præsidentkandidat, og slet ikke præsident. De udtrykker også et behov for noget republikansk selvransagelse for, hvordan kan en gruppe af republikanske kvinder dog le og juble over et sådant sprog der løber ud af munden på en mulig præsidentkandidat.

Ved en række lejligheder har jeg skrevet om at brugen af dårligt sprog i den offentlige debat er blevet et kendetegn for venstrefløjen. Det at bande offentligt er ikke et problem for den intellektuelle og kunstneriske del af venstrefløjen. De afviser kritik af sådan sprogbrug med et skuldertræk, det er antikveret og en elitær holdning -- for ikke nævne det er hyklerisk, når man tager i betragtning af prominente konservative såsom tidligere vicepræsident Dick Cheney og præsident Bush begge er blevet 'fanget' i at benytte beskidt sprog.

Men der er en verden af forskel på at benytte bandeord i privat sammenhæng og så det at benytte dem i en offentlig tale. De som ikke kan se forskellen, tænk da på forskellen mellem det at lette sig i det private og så at lette sig i fuld offentlighed. Det plejer at kræve en universitetsuddannelse og et venstreorienteret verdenssyn for ikke at se den enorme moralske forskel på offentlig og privat banden. Det ene berører samfundet, det gør det andet ikke.

Jeg erklærer mig hermed skyldig i lejlighedvis at benytte dårligt sprogbrug, især om noget syndigt eller, for den sags skyld, når det benyttes i en dårlig vittigheds pointe - privat overfor min hustru og venner. Som jeg på samme måde finder det gigantiske brug af banden i film skadeligt for samfundet, da finder jeg ikke al sådan banden krænkende. Brugen af f...ordet i et privat betydningsfyldt øjeblik i Academy Award-vinder filmen "The King's Speech" var passende og gennemført morsomt.

Som hovedregel er det at benytte sådanne ord - det være sig offentligt eller i almindelighed i privat sammehæng - degraderende for brugeren, den der lytter og for samfundet.

Som far forbød jeg endog brugen af ordet "sucks" (muligvis vil ordet bvadr...være en rimelig oversættelse???? Kom med forslag!) i samtaler i mit hjem. Jeg er sikker på at brugen af ordet ved sportsbegivenheder, som når tusinder af fans skriger ord mod en anden spiller eller mod hele det konkurrende hold har bidraget til -- og er et tegn på -- forråelsen af amerikansk liv. At hjemmehold rutinemæssigt benytter højtalerne til at opmuntre fans til at synge ordet er blot endnu et bevis på denne forråelse.
 
Da jeg var barn fik man lov at ryge på stadions, men man måtte ikke bande. I dag er rygning forbudt, men det at bande er overalt. Et besøg ved en atletikbegivenhed kan være ganske så marginalt sundt for kroppen i dag, men det kan også være skadeligt for sjælen.

Her i sidste uge er det muligt at Trump kom med sit ene bidrag til amerikansk historie. Det var hans første tale som et mennesker der søger nomineringen hos et større parti som præsidentkandidat, og han var den første der benyttede et sådant sprogbrug.

Havde han benyttet f....ordet en gang og derpå undskyldt, da ville jeg ikke have skrevet denne klumme. Men, og dette er vigtigt, han benyttede en gang til, da han lagde mærke til den entusiastiske reaktion, han følte sig opmuntret til at benytte det igen og igen.


Publikums reaktioner er endnu mere vigtig - og endnu mere foruroligende - end Trumps brug af ordet. Hvis der havde været buuhråben, eller havde nogen af de inviterede rejstt sig og bedt ham om ikke at benytte sådant sprog, eller var en kvinde gået ud af lokalet, da ville Det Republikanske Parti og de konservative værdier være blevet bevaret. Men hvis republikanske kvinder - og jeg understreger både partimæssigt og som køn - finder at brugen af f....ordet hos en potentiel præsidentkandidat for United States er underholdende, da er Amerika mere forrået end jeg havde forestillet mig.

Hvis vi ikke kan regne med republikanerne og konservative til at holde fast i en standard af offentlig anstændighed og høflighed, hvem skal vi da søge til?

Argumentet om at Trump blot omtalte forhold som de er, at han er en fyr der ikke er bange for at kalde en spade for en spade, er noget sludder. Enhver tåbe kan bande offentligt. Ligesom ægte komikere kan afstedkomme latter uden f...ordet, kan ægte politikere og ægte ledere inspirere mennesker og fortælle de barske sandheder uden brug af det ord. Lincoln inspirerede Amerika uden at bande, og Winston Chruchill ville ikke have været mere kontant om han havde sagt, "F....Tyskland."

Ikke alene diskvalificerer brugen af ordet Trump som en seriøs kandidat som præsident for United States. Det gør de synspunkter han forsøgte at komme med også. For eksempel er vore priser på benzin ikke høje, fordi Amerika ikke har givet ordre om at sænke dem. Den er høj, fordi værdien af dollaren er blevet yderst ringe ved præsident Obamas økonomiske politik, og fordi præsidenten og demokraterne ikke vil give os lov til at bore efter den olie vi til overmål besidder på land og ude for vore kyster.

Ledende republikanere har brug for at meddele at der ikke er plads i Det Republikanske Parti for offentlig profan tale. Man kan ikke gå ind for en lille regering, uden at gå ind for 'store' mennesker.Dennis Prager hosts a nationally syndicated radio talk show and is a visiting fellow at the Hoover Institution at Stanford University. He is the author of four books, most recently "Happiness Is a Serious Problem" (HarperCollins). His website is www.dennisprager.com.

Read more: F-word in public disqualifies Trump http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=294101#ixzz1LGr7K6H8

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails