mandag den 16. august 2010

Diagnoser i en ufuldkommen verden

At profilere i en ufuldkommen verden

Walter Williams

Vi lever i en verden med ufuldstændige og meget omkostningskrævende informationer, og mennesker søger at økonomisere med omkostningerne på mange måder. Hvis vi ikke tager den kendsgerning i betragtning, risikerer vi at fejldiagnosticere, og forveksle den ene slags menneskelig væremåde med en anden. Lad os se på det.

Pima indianerne i Arizona har verdens højeste sukkersygerate. Med viden om, at hans patient er en Pima indianer, da ville det med stor sandsynlighed være den bedste praksis for en læge at få flere blodprøver testet for glukose for at se om der er sukkersyge. Prostata cancer er næsten dobbelt så almindeligt blandt sorte mænd som hvide. Det ville også være den bedste praksis for en læge at være opmærksom på - med risikoen for at stille en forkert diagnose på baggrund af blodprøverne - prostata cancer blandt hans sorte patienter. Hvad med læger der rutinemæssigt bestiller mammografiundersøgelser for deres 40 årige og ældre kvindelige patienter, men ikke deres mandlige? Amercan Cancer Society forudsiger at cirka 400 mænd vil dø af brystkræft i år.

På grund af en sammenhæng mellem race, køn og sygdom, benytter lægen en 'billig'-observations teknik, som race, eller køn, som en skønsmæssig vurdering fremfor en mere omkostningskrævende diagnosticeringsmetode, for at se om der er en sygdom til stede. Lægen benytter sig således af både race- som kønsprofiler. Bliver lægen dermed både racist og sexist? Bør han stilles for retten for racediskrimination, fordi han 'gætter' på, at hans sorte patienter har større sandsynlighed for at lide af prostata cancer? Bør kønsdiskrimineringanklager eller anklage om forsømmelighed rettes mod læger der foreskriver rutine mammografier for deres kvindelige, men ikke mandlige patienter? Nu vil du sikker sige, "Williams, det ville jo være tåbeligt!"

Er et individs race eller køn brugbart ved en vurdering af andre hidtil ikke erkendte karakteristika? Lad os formode at det at indgå væddemål bliver tilladt ved en Olympiade, ved f.eks.100 meter løb. Jeg ville ikke holde mine penge på, at en asiat eller en hvid løber vandt. Hvorfor mon? Sorte der kan føre deres rødder tilbage til Vestafrika, herunder sorte amerikanere, ligger helt i top for sprinterne, ca. 95%.

Walter Williams

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails