En terrorist vender hjem
Matthew VadumDen dømte terrorist kollaboratør Lori Berenson er heldig at i USA er statsborgerskab ikke noget der ophæves ved dårlig opførsel.
Berenson er tilbage i Amerika på ferie, næsten to årtier efter at ‘kapitalfond’barnet’ drog afsted for at fremme kommunismen i Latinamerika.
En peruviansk domstol dømte hende i 1996 for at hjælpe en Marxistisk/Leninistisk guerrillagruppe der selv i dag stræber efter at styrte Peru’s regering med magt, men den 42 årige New Yorker er prøveløsladt. Hun har fået tilladelse til at besøge USA og har lovet at vende tilbage til Peru i næste måned, og forblive der til hendes strafperiode er fuldført.
Berenson blev prøveløsladt i 2010 efter at have aftjent 15 af de 20 års fængsel for samarbejdet med Movimiento Revolucionario Tupac Amaru (Tupac Amaru Revolutionary Movement) eller MRTA. Sammen med Den Lysende Sti, en brutal Maoist guerrilla gruppe, har MRTA ført en lang krig mod Perus demokratisk valgte regering.
Hendes lange og stridsomme 'kamp' for såkaldt social retfærdighed begyndte sent i 1980’erne ved Massachusetts Institute of Technology, det akademiske hjemsted for den amerikahadende anarkist Noam Chomsky. Som antropologistuderende på MIT sagde Berenson hun var blevet radikaliseret der. Det var “stedet hvor jeg endelig lærte om forbindelsen mellem politik og menneskelig lidelse.”
Under et akademisk udvekslingsprogram i El Salvador, mødtes Berenson med nu aføde kongresmedlem Joe Moakley (D-Mass.) og kommende kongresmedlem Jim McGovern (D-Mass.). De diskuterede menneskerettigheder og forholdene i El Salvador, der fik Berenson til at reflektere over “at verden var meget større og at lidelsen var meget værre end jeg havde troet.”
I 1989, droppede hun ud af MIT og begyndte at arbejde for den kommunistinspirerede Solidaritetskomite med El Salvadors Folk (CISPES) i New York City og Washington D.C. Få år senere flyttede hun til Centralamerika og begyndte at arbejde for Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN), dengang en Marxistisk guerrilla gruppe i El Salvador.
Berenson fandt vej tilbage til Peru. Tilbage i 1993 kort efter hun lejede et hus i en Lima forstad, blev dette en udpost for gruppen. MRTA’s næstkommanderende Miguel Rincon benyttede en etage i huset som kommandopost, våbenarsenal og skydebane. Myndighederne siger at Berenson aflagde adskillige besøg i Perus Kongres, med det formål at forberede et angreb og identificere lovgivere der skulle bortføres i den kommende tid.
Da Berensons hjem blev ransaget sent i 1995, fulgte en belejring der varede hele natten. Fjorten guerrillas og en politibetjent mistede livet.
Efter sin arrestation forsvarede Berenson MRTA, hyldede dets medlemmer som modige frihedskæmpere:
Efter sin arrestation forsvarede Berenson MRTA, hyldede dets medlemmer som modige frihedskæmpere:
Jeg vil blive fordømt for min bekymring om forholdene med sult og elendighed, der eksisterer i dette land. Her kan ingen benægte at i Peru er der meget uretfærdighed. Der er en institutionaliseret vold der har dræbt folkets fineste sønner og har fordømt børn til at dø af sult. Hvis det er en forbrydelse at være bekymret over de undermenneskelige forhold som flertallet af denne befolkning lider under, da vil jeg acceptere min straf. Men dette er ikke kærlighed til vold. Dette er ikke at være en kriminel terrorist, i MRTA er der ingen kriminelle terrorister. Det er en revolutionær bevægelse.
Ifølge Encyclopedia of Modern Worldwide Extremists and Extremist Groups af Stephen E. Atkins, rejser MRTA penge til deres krig mod Perus regering ved at bortføre forretningsfolk og kræve løsepenge. Man udfører også drab, bombeangreb og snigmord. I 1996 stormede gruppen den japanske ambassadørs bopæl i Lima. Efter fem måneder ophold, blev 71 gidlser reeddet i en kommandoaktion hvor alle 14 MRTA oprørere blev dræbt. MRTA er angiveligt ansvarlig for mord på flere end 200.
Det kan ikke overraske at Berenson er i svær grad foragtet i Peru. Cirka 70000 mennesker er blevet dræbt eller er “forsvundet” i 1980’- og 1990’erne under nationens kamp mod bevæbnede oprørere.
I det bedre kvarter i Lima hvor hun nu bor fortælles der at folk går Berenson i møde på gaden, fornærmer hende og truer hende.
I det bedre kvarter i Lima hvor hun nu bor fortælles der at folk går Berenson i møde på gaden, fornærmer hende og truer hende.
Men det er kun et spørgsmål om tid før Berensons fjendlighed overfor civiliserede værdier gør hende til en stjerne i Venstrefløjens stadig større konstellation af misdædere. Trods hende mangel på akademisk uddannelse er der sikkert en Ivy League skole et eller andet sted der vil ansætte hende.
Måske vil MSNBC gøre hende til ankerkvinde eller Center for American Progress vil belønne hende med et æresmedlemskab. En Præsident Ron Paul ville endog måske gøre hende til ambassadør til Peru.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar