tirsdag den 13. december 2011

Sunhedsomkostninger kan let reduceres

Obamacare er måske ikke så tosset

Bernie Planck

Problemet med sundhedssektoren og udgifterne dertil i Amerika, (eller Danmark for den sags skyld - synopsis-kommentar) er at menneskene lever for længe. Om tyve år fra nu skal Medicare give sundhedshjælp til 78 millioner amerikanere.

I modsætning til hvad de fleste på venstrefløjen tror, da bruger US mere på sundhedssektoren per person, end noget andet udviklet land, mere end 6500 dollars per person. Interessant nok blev næsten halvdelen af forbruget i 2004, brugt på at behandle blot 5% a befolkningen. Det er vist ganske så åbenbart at vi skal gøre noget ved de 5%, der højst sandsynligt er de meget gamle.

Derfor synes jeg nu, at Obamacare måske ikke er så tosset alligevel. For helt sikkert vil det bureaukrati der skal styre Obamacare ikke være så meget anderledes end Postvæsenet, og derfor kan vi forvente at miste omkring 25-30% af de som virkeligt er syge, blot på grund af uduelighed og stupiditet.

Og hvis Obamacare så begynder at rationere medicinforbruget, da vil de 5%, der altså koster næsten halvdelen af alle udgifterne, slet ikke være dækket ind.

Således vil vore udgifter til sundhedssektoren blive reduceret med 75-80%. Obamacare kunne være rigtig godt. Hvis vi for et øjeblik lige ignorerer de som dør unødvendigt.

Noter

Centers for Medicare and Medicaid Services, 2009 Medicare Trustees Report [PDF]
Page 35:

The Henry J. Kaiser Family Foundation, Health Care Costs: A Primer [PDF]
U.S. bruger væsentligt mere på sundhedssektoren end andre udviklede lande...

Ifølge data fra OECD data, var forbruget til sundhed i United States 6037 dollars i 2004. Dette beløb var cirka 13% højere end det land med det næsthøjeste forbrug, og cirka 90% højere, end i mange andre lande som vi betragter som globale konkurrenter. Som andel af BNP, er sundhedssektorens forbrug i United States også langt højere end i nogen af vore europæiske modparter og med adskillige procent.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails