mandag den 19. december 2011

Hvornår kollapser Nordkorea?

Vil Nordkorea kollapse?  

Kim Jong-il's dage med det søde liv, samtidig med at hans folk sulter, er talte


Dan Miller


Kim nyder det gode liv. Vil hans søn?


De sydkoreanske aviser Korea Times, Chosun Ilbo, Dong A-Ilbo og Arirang News rapporterede i sidste uge at det russiske Institute of World Economy and International Relations mente i september at Kim regimet i Nordkorea vil kollapse og at “Nord ikke længere vil eksistere i sin nuværende form.” Halvøen vil komme under Syds kontrol, et resultat som instituttet anser som værende godt for Rusland. Et anderledes synspunkt præsenterer her.


Insitutet synes at inkludere mange hos den russiske elite og drives af den russiske regering. Ifølge en Sykoreansk embedsmand fra Udenrigsministeriet er rapporten “en officiel erklæring fra den russiske regering der byder en genforening af den Koreanske Halvøl under ledelse af Syd velkommen.” 


Rapporten er åbenbart endnu ikke tilgængelig på Instituttets hjemmeside, der sidst er opdateret den 7. november ifølge artikel i Arirang News. Rapporten siger at de to Koreas genforening vil blive sat hastigt i gang under magttomrummet i Nordkorea fra Kim Jong-il til dennes søn Jong-un i den nærmeste fremtid. 


. . .  magttomrummet, der forventes at indtræffe (i løbet af) 10 år fra nu kunne føre til en magtkamp mellem eliten i Nords bureaukrati og militæret. Mens de to grupper kæmper om Statens nye ledelse og identitet, forudsiger rapporten at en midlertidig nordkoreansk regering støttet af det internationale samfund vil blive sat ind (i løbet af?) to årtier. 

                                


Som bemærket på side 4 forneden, er der tegn på at en sådan magtkamp allerede er i gang. Fortsætter artiklen i Arirang New.


Rapporten føjer til at genforeningen af de to Koreas ville tjene Ruslands nationale interesser ved at stabiliseringen af den Koreanske Halvø ville gavne såvel den russsiske økonomi og Ruslands diplomatiske relationer. 


Ifølge artikelen i  Dong Ah-Ilbo sagde instituttet også i sin seneste rapport …...”En provisorisk regering i stand til nedrustning og modernisering af det stalinistiske land vil med sandsynlighed være klar i 2030’erne for at være fuldt forberedt for kontrol af Sydkorea.” Rapporten forudser, med bestemthed, at Syd vil opnå en genforening med Nord indenfor de næste 10 år.


Dong Al-Ilbo kommenterer,
Rusland har afvist at benyttet udtrykket “kollaps” for Nord, derfor er det usædvanligt for tænketanken der hjælper med at udstikke Moskvas udenrigspolitik at overveje Nords kollaps som et fati accompli. Dette signalerer at enten viser Nord unormale tegn som man ikke kan tage let på, eller Rusland er ved at foretage en større ændring i sin vurdering af Nords status. Moskva har tilsyneladende bedømt ,at Nord er ved at falde samme og at det er ved at gå hurtigt.

Kina og Rusland har forskellige interesser.


Relationerne mellem Rusland og Kina - tilsyneladende nu venskabelige - kunne komme under pres på grund af den koreanske situation. Kina ville sandsynligvis ikke betragte en “positiv påvirkning fra Rusland i den asiatiske Stillehavsregion” som værende i landets bedste interesser. Skønt Kina lejlighedsvis har syntes at være frustreret over Nordkorea, så holder de dog fast ved et symbiotisk forhold. Kinas accept af  genforening, som opsummeret af præsident Hu, forestiller sig hverken er et kollaps af Nord eller genforening under Seoul. 


Den kinesiske præsident Hu Jintao har sagt at “uafhængig og fredelig genforening” af de to Koreas er “den fundamentale interesse” hos begge parter. 

Spurgt om hvorvidt Kina tror “at genforening på den Koreanske Halvø vil bringe mere stabilitet end den nuværende status quo?” sagde Hu, “Som nær nabo og ven med (begge) Koreas, håber Kina at Nord og Syd vil forbedre deres relationer og opnå forsoning og samarbejde gennem dialog og konsultation og med tiden realisere en uafhængig og fredelige genforening, og vi støtter deres bestræbelser i den henseende. Dette er i den fundamentale interesse for såvel Nord som Syd og med føre til fred og stabilitet på halvøen.” 


Den kinesiske ledelse har adskillige gange udtrykt støtte til en genforening uafhængigt af den militære og politiske indflydelse fra U.S. og ledt af de to Koreas selv. Men det har været en udbredt opfattelse at man foretrak status quo af strategiske årsager. Men en overensstemmelse med de betingelser som ønskes af Kina, da kunne de få større indflydelse på hele halvøen, herunder Syd, end man har nu.Genforening og Syd


Genforening er i stigende grad populært blandt sydkoreanske unge. Forandringen er tydelig både udfra fortællende beviser og offentlige meningsmålingher. I en frisk undersøgelse udførte af Peace Research Institute, blev de sprugt spurgt om ,hvorvidt de anser Nordkorea som den samme stat og nordkoeranerne som deres etniske brødre. 


Ved det første spørgsmål valgte 44,1% følgende svar: “I fortiden var Nordkorea den samme stat, men nu er jeg begyndt at føle det er en anden stat.” Med hensyn til etnisk solidaritet, sagde et flertal, 52,9% at de stadig opfatter nordkoreanerne som deres etniske brødre, men det næst mest populære svar, 30,2%, var “I fortiden var de vore etniske brødre, men nu er jeg begyndt at opfatte dem som udlændinge.” Og yderligere 9% sagde: “Nordkoreanerne er ligeså fremmede som kineserne.”

For blot 15 - 2o år siden ville sådanne svar have været ganske utænkelige. Enhver god, patriotisk Koreaner, uden hensyn til hans/hendes synspunkter vedrørende andre emner, mente man ville være en ihærdig tilhænger af en glorværdig genforening. 

At ‘absorbere’ Nord ville koste omkring 3 billioner dollars, og være langt vanskeligere end genforeningen af de to Tysklande. Samtidig fortsætter nordkoreanske afhoppere med at strømme ind i Sydkorea, 30. oktober 21. Skønt vejen over havet er yderst farlig, er et samlet antal på 21294 hoppet af, gennem forskellige fartøjer til april i år. De har givet megen information til Syd om Nord. det
Efter Instituttets formodning da er kollapset påbegyndt.

Idet man forbinder kollapset til tidpunktet, hvor overførselen af magten går fra Kim Jong-il til sønne Kim Jong-un antydes at kollapset er begyndt. Denne forbindelse mellem Kim regimet kollaps er ofte blevet knyttet. I august sidste år, forudsagde chefen for en førende nyhedsformidling der omhander Nordkorea …..at det herskende kommunistiske regime er på vej mod historiens affaldsspand - og det meget snart. 


Nord Korea vil kollapse, selvfølgelig, men spørgsmålet er hvor lang tid det vil tage,” fortalte Park In-ho, redaktør for det Seoul baserede Daily NK, Washington Times. “I løbet af fem år, en 70%’s chance. Men i løbet af 10 år? 100%.”


Hans troværdighed stammer fra det nordkoreanske regimes faldende folkelige støtte, dets mangel på penge, og dets mangel på diplomatisk støtte - herunder fra den tidligere sponsor
Kina,


Den aktuelle magtforandring kan komme meget snart. Der har været tydelige tegn på Kim Jong-ils’ dårlige helbred der antyder at magten skal gå over til hans søn. Disse tegn er åbenbare for vesterlændinge. For eksempel blev det bemærket i september sidste år at Kim Jong-un, der menes at vær sidst i tyverne, fremstod fra ‘mørket’ som en fire stjernet general for et års tid siden, og som viceformand for Arbejdernes Partis Centrale Militær Kommission. 

Han er også blevet vist på stats-drevet TV sammen med “firsårige partisekretærer der bukker sig for en mand på deres børnebørns alder før de tager imod den smilende mands håndtryk eller føjer sig efter hans instrukser.” 


Et år efter Kim Jong-un havde sin offentlige debut som Nordkoreas afventende leder, er sådanne scener - det gamle partis elite der smisker - blevet et kendetegn hos Nordkoreas propagandamedier, som er et livsvigtigt værktøj for landets leder Kim Jong-il, i bestræbelsen på at ophøje sin søn som hans efterfølger. 


Andre vigtige tegn der kunne forekomme uden betydning i en anden kontekst end Norkorea. For eksempel, er Kim Jong-il og søn begyndt at være iført de samme hatte i russisk stil fra januar måned. Dette ses som et tegn på at “den nordkoreanske leder Kim Jong-il’s søn og hans arving Jong-un allerede behandles efter den samme protokol som sin far.”

Gal hattemand og søn


En senior Sydkoreansk regeringsembedsmand sagde fornyligt at Kim Jong-un synes at været kommet op den samme række som sin far. “Det allermest tydelige tegn er at Kim Jong-un er begyndt at være iført et topkvalitets pelshat som kun Kim Jong-ils har været iført til nu,” tilføjede embedsmanden. 


En tidligere senior Nordkoreansk embedsmand, identificeret som Choi, der hoppede af til Sydkorea sagde: “Den hat er skabt af en udenlandsk mesterhåndværker der benytter topkvalitets odderpels. Det er en uskreven regel at ingen kan være iført en sådan hat, så hvis Kim Jong-un også har en, betyder det at han har nået - næsten den samme status som sin far.” 


North Koreas Militære Efterretningsvæsen versus det Nationale Hemmelige Politi.


Det blev rapporteret her den 5. november at:


Senior embedsmænd fra det hemmelige politi (NSA) er blevet arresteret for at tage imod bestikkelser så mennesker kunne undslippe til Kina. Dette er hidtil uset, da NSA anses som den ultimative bevogter af Nordkoreas regering. Men i de seneste år er et øget antal rygter fremkommet der beskriver mange NSA embedsmænd som “tilgængelige” (kunne være bestikkelige.) For fire måneder sunde sendte Nordkorea agenter fra to konkurrernede bureauer (militærets og NSA) for at hjælpe med at bekæmpe korruption ved grænsen. Agenterne blev beordret til at overvåge deres rivaler i sø’gen efter tegn på at nogen lader sig bestikke. 


NSA arrestationerne er en del af et angreb i området med den største korruption. Et af disse områder er Pyongang Provinsen i nord (nordest, langs grænsen til Kina). I dette område bekræfter embedsmænd offentlige rygter om henrettelse, sædvanligvis ved skydning, af korrupte embedsmænd lederne af handelsvirksomheder. For at få fart i tingene blev lokal regeringen og politi holdt ude af efterforskningen og retsforfølgelserne. Politi og anklagere blev bragt ind fra andre provinser.


Som med andre dele af Nordkorea, når de lokale embedsmænds først er korrupte, så samarbejder de alle for at beskytte hinanden fra at blive anklaget og straffet. Samtidig med at straffen af de korrupte er populær hos de fleste indbyggere, da har processen knækket administrationen af provinsen og de nyligt udnævnte embedsmænd er forventet at påbegynde at stjæle så snart de får chancen.Korruptionen i Nordkorea er altomfattende og er ikke ny; den er nødvendig for at overleve. Henrettelser er der ofte blevet rapporteret om, både førhen og familiemedlemmer af de som er henrettet kan ende i fængselslejre sammen med 200000 andre politiske fanger. At sætte Nordkoreas militære efterretningsvæsen op mod det hemmelige politi er endnu en ny drejning; det kan være en antydning af et stadigt hurtigere nedbrud hos Nords “elitære bureuakrater og militærpersonnel” som der henvises til i Russians Institute rapporten.North Korea er et sort hul


Der kommer kun lidt ‘lys’ ud og det som kommer ud er fordrejet så vesterlændinge knap kan fatte det. At Papa Kim portrætteres selv hos Nord Koreas propaganda som det vi ville anse som en ‘skør kugle’ komplicerer vor forståelse af folkets opfattelser og troskab overfor ham. Tror de fleste på sludderet, eller afskyr de det i det privat.Forudsigelser om hvad der vil ske i næste uge er vanskeligt. Forudsigelser om hvad der vil ske om tyve år eller længere er endnu vanskeligere og langt mindre sandsynlige i deres korrekthed. Det er derfor vore indsatsplaner skal opdateres hele tiden baseret på tilgængelige kendsgerninger og forsigtige spekulationer udover de som har deres rod i Vestens kultur.

United States har måske eller har måske ikke mennesker som efterretningsagenter i Nordkorea. Det ville være vanskeligt for United States; da næsten enhver asisat kan skelne en koreaner fra en japaner, kineser mv. Koreanerne kan med lethed skille ikke-koreanere ud, selv de som taler koreansk flydende. Skønt det synes som om internettet er blevet i stigende grad mere tilgængeligt for eliten i Nordkorea, da er pålidelige kilder med efterretninger nødvendige og således også analytikere med langvarige kendskaber til koreansk kultur. Syd Korea har sandsynligvis sådanne kilder i Nord og landets efterretningsanalytikere er de bedste til at forstå det som oplyses.

Vor strategiske interesser er for den største del knyttet til Syd Korea. Uanset om vi kan lide det eller ej, har vi brug for megen tillid til Syd Korea efterretningsvæsens opfattelser af hvad der sker i Nord, samtidig med at vi forfølger vore interesser på bedste måde og forbereder os på hvad der kan ske.


Kim Jong-il kan vælge af gå bort med et brag eller en hvisken; vi aner det ikke. Der vil være underforståede tegn. Mens vi er optaget af at se gennem mørke og tågede glas på vor økonomi, på Mellemøsten og andre problemfyldte steder, skal vi afsløre og forstå tegnene fra Nord Korea medmindre vi vil blive begravet i kimchi (koreansk ret).
                                                     
Dan Miller graduated from Yale University in 1963 and from the University of Virginia School of Law in 1966. He retired from the practice of law in Washington, D.C., in 1996 and has lived in a rural area in Panama since 2002.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails