søndag den 18. december 2011

Fra slemt til endnu værre i Egypten

Det bliver værre i Egypten
 
Bernie Planck

Under den tidlige Bronzealder i Egypten (cirka 3100 f.vt., også kendt som Det Tidlige Dynasti i Egypten) smeltede faraonerne mere end blot bronze, de lavede guld om til guldbarrer der kunne benyttes som betaling i handelstransaktioner.
I dag er Egyptens valuta ved at bryde sammen. Denne sommer advarede Khairi Abaza, en tidligere embedsmand i Egyptens Wafd Parti, om at Egyptens nuværende militære ledere ikke har tilladt det egyptiske pund at flyde og dermed var sandsynligheden kommet nærmere på at der ikke vil være nopgen valutareserver tilbage ved årets afslutning og i tilgift, “risikoen for at en ny runde af opstande sparkes igang af de sultende og arbejdsløse.”

Gold Ankh Pendant
Photo Credit: Hieroglyphic Jewelry.com

Ja, årets afslutning er ganske nær og således kollapset:

Spengler, Plyndring af den egyptiske valuta: Demokratiet i aktion

Den grimme afsløring af det såkaldte egyptiske forår kan ses i kollapset af Egyptens aktiemarked (nede med 11% i de tre første dage denne uge) og det truende kollaps af det egyptiske pund, mens indbyggerne og udlændinge flygter fra den hen mod den hårde valuta. En enestående form for brutalitet karakteriserer Egyptens nuværende krise: Bankerne kan ikke møde kravet for valuta, det er umuligt at overføre penge. Pøbler bortfører de armerede køretøjer som Al Ahram fortalte om i dag:

“Armerede køretøjer for pengetransport er ikke længere i sikkerhed fordi lovbrydere benytter mulighedn og lader køretøjerne være mål for en bortførelse.” sagde Khalil. “At overføre dollars mellem banker og vekselkontorer er blevet mere bekymrende end nogensinde før.” Se det er noget nyt og slemt under solen. Jeg har observeret på første hånd hvordan nationale valutaer er kollapset i Peru, Nicaragua, Rusland og andre betændte lande, men et sammenbrud af lovene til et punkt hvor banker ikke kan gennemføre pengetransport er noget nyt.

Forholdene vil kun blive værre, men forvent ikke at du kan læse om det i den førende presse - at rapportere om noget sådant vil blot vise hvor inkompetent Præsident Obama faktisk er i udenrigsspørgsmål, især i muslimske forhold. Husk det er kun et par år siden at Obama i Cairo, sagde at Egypten repræsenterede “ harmonien mellem tradition of fremskridt.”

Nu kan vi se at Egypten meget snart kan smadre landets oldgamle kunstværker - så meget for den tradition

Hvis valg afholdes for tidligt er det sandsynligt at Det Muslimske Broderskab vil blive sejrherren og  vil indføre Sharia lov i landet - så godnat med fremskridtet.

Note

FT.com, På tide at holde inde med at hjælpe Egyptens valuta.

Den største bekymring er imidlertid Egyptens valuta. De militære ledere benytter udenlandske reserver for at forsøge at stabilisere det egyptiske pudn, med det resultat at reserverne er faldet fra 34 milliarder til 28 milliarder på tre måneder. Hvis denne tendens fortsætter og accellererer vil Egypten sandsynligvis gå fallit og slet ikke have nogen valutareserver ved årets afslutning. Spekulation i markedet og salg af obligationer baseret på pundet kunne derpå følge, og lede til et muligt kollaps af valutaen og endnu mere økonomisk og politiske tumult.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails