torsdag den 13. august 2009

Jødisk visdom om sundhed

Hvorfor min jødiske bedstemor ville være imod offentlig sundhedsreform

Harold Witkov

Min bedstemor formanede mig altid til at være forsigtig. Da det jo ikke er usædvanligt for en teenagedreng at blive træt af at høre sådanne ubegrundede råd, især fra en bedsteforælder, klagede jeg altid overfor hende, "Hvorfor bliver du ved med at sige at jeg skal være forsigtig?" Uden at tøve, så hun mig direkte iøjnene og svarede kærligt, "A bi gezunt!"

A bi gezunt, på Jiddisch betyder - så længe du er sund, men den bogstavelige oversættelse giver ikke udtrykket den rette retfærdighed. A bi gezunt betyder faktisk at uanset, hvad dine problmer består af, så fortvivl ikke for så længe du har dit gode helbred så kan du klare enhver situation. Med andre ord, blev min bedstemor ved med at fortælle mig at jeg skulle være forsigtig, fordi hun ikke ønskede at jeg skulle komme ud for en ulykke der ville kunne beskadige den mest værdifulde gave et menneske kan have i livet - et godt helbred.

Hvis min kære bedstemor var levende i dag da ville hun være den første til at indrømme at dagens sundhedssystem har brug for noget hjælp. Hun ville uden tvivl ønske at der blev gjort noget for de som ikke har råd til en ordentlig dækning, hun ville ønske at noget blev gjort for de der lider af katastrofale sygdomme, og som ikke kan få dækning, og hun ville være bekymret for de ældre der kan se frem til at miste alle deres evner fordi de lider af Alzheimers. Hun ville sandsynligvis endog være åben overfor tanken om at betale mere i skat, hvis hun kunne være sikker på at det ville gøre en forskel.

Hvis Barack Obamas hovedbekymring var at hjælpe de uforsikrede der ønsker dækning men ikke har nogen, da kunne han foreslå en særlig lov rettet for dem. Hvis han ønskede at forbedre sundhedssystemet kunne han gå imod Medicare og Medicaid svindel, lægernes ublu forsikringsrater, og multimillion-dollars sager der fylder advokaternes lommer. I stedet har han valgt en mammut-sundhedsudgave reform lov på over 1000 siders længde.

Mange mennesker er imod Obama Care og forklarer det med at der er en djævel skjult i lovens detaljer, og de har ret, for en 1000 siders lov giver jo en vidundlig camouflage nar man ønsker at give dækning også til de der befinder sig her i landet ulovligt, og udlægger landminer for ægte statsborgere der tvinger dem til at følge den vej der endegyldigt vil føre til "offentligt dækning." Mere specifikt, ligger djævelen i selve udtrykket - reform lov - fordi reform lov - antyder at det er en lov til det bedre, og intet kunne være længere borte fra sandheden.

Obama Care er ikke en reform, det er en nationaliseret sundhedsplan, ganske enkelt. Det vil føre til at regeringen vil kunne få den privat medicinske sektor til at falde sammen, hvilket betyder større praktiserende enheder, færre specialister og en rationering af den medicinske service. Alt dette fører til det sikre udfald: Dårligere sundhedsomsorg for gennemsnitamerikaneren og mere magt til Præsident Obama og Demokraterne.

Som jeg fastslog før, ville min jødiske bedstemor muligvis være villig til at betale mere i skatter, hvis hun mente at de gik til en god sag. Hun ville have været meget mistænsom overfor et sundhedsprogram der er godt nok til offentligheden men ikke godt nok for vore lovgivere og hun ville helt sikker have været imod Obama Care fordi det repræsenterer dårlige sundhedsmuligheder for den familie hun efterladte efter sin død.

Helt sikkert ville min bedstemor være imod Obama Care, fordi hun ville have vidst det som var bedst for hendes kære og fordi hun forstod at det vigtigste i livet er at være a bi gezunt.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails