torsdag den 20. august 2009

Nepotismen i FN fortsætter

Ban Ki-Moon’s svigersøn i FN. Om nepotisme og bidskandaler

Claudia Rosett

Nepotismeproblemet er igen dukket op i FN, og det strækker sig helt op til toppen.

Dette eventyr har generalsekretær Ban Ki-Moons yngste datter, Ban Hyun Hee og hendes mand, Siddarth Chatterjee som implicerede. Da Ban overtog jobbet som topchef i FN efter Kofi Annan i januar 2007, arbejdede såvel Hyun Hee som Siddarth Chatterjee for UNICEF i Nairobi. nogle observatører ved FN, undertegnede inklusive, var bekymrede over dette på daværende tidspunkt - især da Ban's kontor nægtede af give oplysende detaljer om datterens og svigersønnens ansættelse ved FN. I betragtning af de skandaler der belastede Kofi Annan i forbindelse med de FN-relaterede handler som hans søn Kojo Annan foretog (Olie for Mad kontrakterne og den Mystiske Mercedes...) da ville det have været rettidig omhu om Ban Ki Moon og hans familie havde gjort sig en stor anstrengelse for at sætte sig helt udenfor enhver tilnærmelse til nepotisme.

Men vi skal til det igen. Takket været Matthew Russell Lee fra Inner City Press, erfarer vi nu at under Bans ledelse, er hans svigersøn Siddarth Chadderjee steget endog meget hurtigt i graderne i FN, og med næsten ingen detaljer eller informationer. Fra UNICEF i Nairobi flyttede han og blev personalechef ved Bans Særlige Repræsentation i Irak. Derfra eliminerede Chatterjee fornylig mere end 120 ansøgere til et topjob for FN i København, som regional direktør for Europa og Mellemøsten for FN Kontoret for Projekt Services, eller UNOPS. (UNOPS er en FN "enhed" der giver teknisk som administrativ støtte til FN projekter over hele verden - for 1,5 milliard dollars alene i 2007.)

Bans datter, takket været en UNICEF kontrakt, har været i stand til at tilslutte sig sin mand i København, skønt som journalisten Matthew Russell Lee bemærker, "I hele FN-systemet har Inner City Press mødt ægtefæller som det har været helt umuligt for at få et arbejde i den samme by, land eller endog kontinent."

Hvilke kvalifikationer havde Chatterjee for forfremmelserne? Hvilken stilling har han nu? Hvor meget får han i løn? Hvordan var Bans datter så heldig at få en FN stilling sammen med sin mand i København? Lee har stillet spørgsmål, og rapporterer at hverken UNOPS eller Bans kontor er kommet med nogle svar. I stedet har Lee måttet regne det ud gennem detaljer i interne FN-emails der er blevet 'lækket' til ham af 'sladderhanke' der har bedt om at være anonyme af frygt for represalier (en velbegrundet frygt, efter Ban smed 'sladderhanken' Tony Shkurtaj ud fra FN Udviklingsprogrammet, og til hundene under UNDP's 2007-2208 Nord Korea - Penge til Kim Skandale).

Man kan læse de lækkede emails om Bans svigersøn og Lee's omtale af hele sagen i Inner Citys 14. august historie: "Ban forventes at forbyde Nepotismerapporten den 18. august da der er stillet spørgsmål om hans datter og svigersøn forfremmelser.

Da dette er FN, er der intet der er ligetil. Den forventede rapport om nepotisme, som Lee henviser til i sin overskrift er ikke fokuseret på Bans slægtninge, men på en anden sag om påstået nepotisme, der involverer Generalsekretærens Særlige Repræsentant i Congo, Alan Doss, og spørgsmål om, hvorvidt han lobbiede sig til at skaffe et job til sin datter ved UNDP.

Ifølge Inner City Presse er den historie om påstået nepotisme dukket frem til overfladen da UNDP med magt smed den tiligere indehaver af jobbet, Nicola Baroncini ud, han siger han blevet pebersprayet og angrebet af sikkkerhedsfolk i FN. Under tumulten skulle Broncini angiveligt have bidt en FN sikkerhedsvagt. Baroncini blev arresteret for overfald, og fremstillet i Manhattan Kriminal Retten den 10. august. AP rapporterer at han nægtede sig skyldig og skal tilbage i Retten den 28. oktober.

Herfra udvikler FN sagaen sig i mange retninger - med spørgsmålene om nepotisme der stadig omkranser Ban, hans datter, sivergsøn, UNOPS, UNDP, Bans særlige repræsentant i Irak, Bans særlige repræsentant i Congo, og hvad der præcist skete i den formodede 'bide'episode på Manhattan, som Lee meget træffende beskriver som "hybrid nepotismen og skandalen om et bid."

Indtil nu, 3 afsluttende bemærkninger:

1) Ban overtog embedet i januar 2007, og lovede en æra med fornyet tillid og gennemskuelighed. Det var forventet at skulle inkludere de finansiselle sager med højtstående FN-embedsmænd. Uanset hvad der foregår med Bans svigersøns forfremmelser er der her et link til en formular med de finansielle afsløringerom svigersønnens chef, Jan Mattson, den øverste chef for UNOPS: Det viser præcist ingenting - udover at Mattson har valgt ikke at afsløre noget som helst til offentligheden, udover hans beslutning om ikke at afsløre.

2) For de som er mere interesseret i de geostrategiske aspekter ved FN fremfor nepotisme og bidskandaler så bemærk - Præsidenten for UNOPS bestyrelse i år er ambassadøren fra Iran, Mohammad Khazazee. Iran som er underlagt FN sanktioner, for helt tydeligt at krænke en række af FN resolutioner der har til hensigt at stande det ulovlige atomprogram, er også nuværende præsident for bestyrelsen i UNDP, flagskibskontoret for FN og oprindeligt hjemsted for UNOPS.

3)....Og Ban og resten af hans incestuøse FN besætning, via en gigantisk klimakonference der er beregnet til at finde sted i København til december, vil have os til at betro dem skatter og reguleringer af vort dagligdags liv med begrundelse i behovet for kontrol af Planetens klima?

Author Photo Claudia RosettSe også denne artikel på synopsis

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails