lørdag den 22. august 2009

Russerne og islamisk terror

Russisk efterretningsvæsen og islamisk terror

Jamie Glazov

Frontpage Interview's gæst idag er Konstantin Preobrazhenskiy, en tidligere KGB agent, der er blevet en af KGB's barskeste kritikere Han er forfatter til syv bøger om KGB og Japan Hans nye bog hedder KGB/FSB's New Trojan Horse: Americans of Russian Descent.



FP: Konstantin Preobrazhenskiy, velkommen til Frontpage Interview. Er Rusland, Amerikas allierede i kampen mod islamisk terrorisme?

Preobrazhenskiy: Nej, slet ikke. Og det er en af de mange amerikanske fordomme og misforståelser om Rusland.

Amerikanerne tror som hovedregel, at Rusland er bange for islamisk terrorisme som USA er. De husker på krigen i Tetjenien, gidseldramaet i Beslan skolen i 2004 og i Moskva Teatret i 2002, og om boligblokken der blev bombesprængt i Moskva i 1999, hvor flere end 200 mennesker blev dræbt. Det er ganske tydeligt at Rusland er også et mål for dagens terrorisme. Med ved alle disse hændelser er det også tydeligt at FSB, Federal Security Service, arvtageren efter KGB har været deltager. FSB' s indblanding i sprængninger i Moskva er blevet bevist af advokat Mikhail Trepshkin, en tidligere oberst i FSB. På grund af dette blev han fængslet, ulovligt i 2003.

En stor forskel på russiske og amerikanske holdninger overfor islamisk terrorisme er, at mens terrorisme i Amerika hovedsageligt ses om en plage udenfor landet, da benytter Rusland terrorisme som et våben for Staten til at manipulere indenfor og udenfor hjemlandet. Islamisk terrorisme er kun en del af verdens terrorisme. Længe før den islamiske terrorisme blev en global trussel havde KGB benyttet terrorisme for at bane vej for verdens kommunismen.

FP: Kan du give os baggrunden for Sovjets indblanding med islamisk terror.

Preobrazhenskiy: Russiske kommunister begyndte at arbejde med islam straks efter de fik magten. Hvem mon Lenin gav en appel i november 1917, blot et par dage efter den kommunistiske revolution? Til " de muslimske slidere i Rusland og orienten," hvilket betød hele verden. På den tid var mange muslimer meget fattige og koloniseret af Vesten. Lenin betragtede dem som en allieret i den Verdens Kommunistiske Revolution. Han har afsløret den største anti-Vestlige potentiale i den islamiske verden, der er udnyttet af alle Lenins efterfølgere op til Putin. Det var et islamisk land der var det første der anerkendte Sovjetrusland i 1919: Afghanistan som et islamisk land var det første til at anerkende Sovjet Rusland i 1919.

Og USSR var den første til at anerkende Saudiarabien i 1925, selv på det tidspunkt var russeren ved at trænge ind i dette olieområde. I overenssetmmelse med islamisk tradition udnævnte russerne ambassadøren Kerim Khakimov, en Tartar af fødsel, der havde et muslimsk navn og et kommunistisk hjerte. Som erfaren efterretningsofficer blev han ven med den saudiske konge. Kongen respekterede ham så meget, at da Kerim Khakimov blev henrettet i Moskva under Stalins massive undertrykkelse i 1930'erne brød han de diplomatiske forbindelser.

Nu nyder Rusland støtte i den islamiske verden. I 2005 blev Rusland permanent observatør ved Organization of Islamic Conference til trods for krigen i Tetjenien.

Kommunisterne har arvet den succesrige taktik med islam fra zartidens Rusland. Lad os ikke glemme at den eneste russiske general der protesterede mod afsættelsen af Zar Nicolas II i 1917 var muslim. Hans navn var Hussein Khan af Nakhichevan. Alle andre "sande" russiske generaler forrådte zaren. General Khan af Nakhichevan nægtede at aflægge ed overfor den nye regering og blev skudt. Det Russiske Imperium koloniserede Centralasien og Kaukasus ved at indføre deres ledere i de højeste cirkler i det russiske aristokrati. Denne metode var meget effektiv: De nye medlemmer af det Russiske adelsskab blev flagførere for russiske interesser og oprigtig russisk patriotisme.

Rusland har en 500 årig erfaring med at gøre erobrede muslimske nationer til lydige borgere.

Der er mange sovjetiske muslimer der ikke synes der er en konflikt. Man kan være muslim af navn, hvis hjertet tilhører kommunismen. Der har været masser af sådanne mennesker blandt russiske muslimer, især blandt Tartarerne. Sovjetunionen har typisk foretrukket at udnævne dem som ambassadører i muslimske lande. Deres muslimske navne har givet dem lettere adgang til det lokale samfund, men deres kommunistiske hjerter har beordret dem at tjene Verdenskommunismen og ikke Islam verdenen. Mange af dem var KGB efterretningsofficerer.

I Sovjetperioden fik den øverste ledelse i de muslimske republikker som f.eks. Uzbekistan uofficielt lov til at praktisere islam under dække af folketraditioner, selvom deres russiske kolleger fik alvorlige reprimander for at deltage i sådanne kristne folketraditioner som Jul og Påske.

Muslimer i de uzbekiske og andre Centralasiatiske republikkers elite tilsluttede sig KGB efterretningerne for at kunne spionere mod andre muslimske lande. I KGB har jeg mødt en masse af sådanne kvart-muslimske officerer.

I 1991 efter Sovjetunionens kollaps har de vist sig at være den eneste "vestliggjorte" gruppe af det lokale bureaukrati det har været muligt at indgå internationale forbindelser med. De har indtaget de vigtigste regeringspositioner i Centralasien. De har også tidligere klassekammerater fra KGB skolerne i Moskva som hjælpere. De værdsætter et sådant venskab.

Disse KGB officerer er blevet hovedværktøjet for det russiske efterretningsvæsens indflydelse i Centralasien, hvorfra det spredes til andre muslimske lande.

FP: Fortæl os om agenterne som russerne har i den muslimske verden.

Preobrazhenskiy: Den afdøde Alexander Litvinenko, der blev giftdræbt i London i november 2006, fortalte mig, at hans tidligere kolleger fra FSB har trænet berømte al-Queda terrorister som Ayman Al-Zawahiri og Juma Namangoiny i løbet af 1980-90'erne. Ayman Al-Zawahiri, en af verdens mest eftersøgte terrorister, er ansvarlig for mordet på amerikanere udenfor USA. Før sin død, var Juma Namangoiny (Jumabai Hojiyev) en indfødt sovjettisk uzbeker og højrehånd for Osama bin Laden med ledelsen af Talibans nordlige front i Afghanistan. Dette fører til den logiske forbindelse mellem russisk og ilsamisk terrorisme.

I 1996, var Litvinenko ansvarlig for at sørge for at hemmeligholde Al-Zawahiris ankomst til Rusland, efter han var blevet trænet af FSB instruktører i Dagestan, Nordkaukasus i 1996-97. På det tidspunkt var Litvinenko chef for en underafdeling, der beskæftigede sig med eftersøgte terrorister under FSB. Han fik ordre på at deltage i den delikate mission af at sikre Al-Zawahiri fra uhensigtsmææsig afsløring af det russiske politi. Selvom Al-Zawahiri var blevet bragt ind i Rusland ved hjælp af et falsk FSB pas ville det stadig være muligt for politiet at erfare om hans ankomst og bede Moskav bekræfte den. En sådan proces ville afsløre Al-Zawahiri som en FSB kollaboratør.

For at forhindre dette besøgte Litvinenko en gruppe af højt placerede politiofficerer for at give dem besked på forhånd. "Hvis I får information om nogle mistænkelige arabere der ankommer i Kaukasus, så rapporter venligst til mig før i meddeler Jeres ledelse," bad han dem.

Junma Nmamgoniy var engang student ved Sabotør Træningscentret ved Første Hoveddirektorat hos KGB i 1989-91. Skolen var berømt for sine internationale terrorister der udgik fra den. Den hører nu under FSB, og da kun KGB officerer fik tilladelse til at studere der, er Juma Namangoinys tilstedeværelse et helt klart indikation af at han var meget mere end blot en civil kollaboratør.

FP: The Godfather af Moderne Terror, Yasser Arafat?

Preobrazhenskiy: Arafat var også KGB agent. En af mine vejledere i KGB, oberst Yuri Yuri Ya, var også Arafat hovedrådgiver under krigen i Libanon. I 1986 fotalte ham mig, mens han lo, hvordan han kom til Arafats hus midt om natten for at samtale med ham om en vigtig sag. Arafat skiftede adresse hver eneste dag, men KGB vidste altid hvor han var.

Hvad betydning har det så, at Arafat var KGB agent? Det betyder at alle hans underodrnede blev rådgivet af KGB ligeledes. Det er derfor Putin har nægtet at betragte HAMAS som en terrororganisation. For hvis Hamas medlemmerne er terrorister, hvem er så deres rådgivere? Og Hamas styres også af russisk efterretningsvæsen nutildags. Det russiske efterretningsvæsen rekrutterer nye agenter i Mellemøsten, ved at benytte anti-amerikansk motivation. Man har også fastholdt en masse faciliteter fra Sovjettiden. I særlig grad har næsten alle præsterne i den Russisk Ortodokse Kirke i Mellemøsten været KGB officerer. Det er i en region plaget med krig.

Da disse præster ikke var troende og ingen interesse havde i religion blev de ganske ofte fanget i nogle besynderlige og humoristiske situationer. Mange KGB officerer har fortalt mig om disse episoder for underholdningens skyld. Jeg er ganske sikker på, at det russiske efterretningsvæsen har fastholdt og måske udvidet antallet af præsteofficerer. De lokale muslimske modefterretningsvæsener er klar over det, men de er ikke bekymrede, fordi disse officerer arbejder mod Vesten.

Endelig fortalte Alexander Litvinenko mig at Saddam Hussein også var KGB agent. Hans forbindelsesofficer var Eugene Primakov. Han var Saddams personlige skjulte ven, og besøgte ham regelmæssigt i Bagdad. Deres "venskab" var af verdensbetydning. Det er almindelig kendt, men ignoreres.

FP: Fører dette så frem til nogle bekymrende aspekter vedrørende hvem der var indblandet i 9/11?

Preobrazhenskiy: Nuvel, lad mig udtrykke det på denne måde. Mohammed Atta, piloten på det første fly der smadrede ind i World Trade Center havde mødtes med en senior irakisk efterretningsagent i Prag, Tjekkiet, fem måneder før angrebet. Det irakiske efterretningsvæsen var jo kunde hos det russiske. Derved tilvejebringes en ny forståelse af den kendsgerning at præsident Putin var den første udenlandske præsident der ringede til Bush 9/11. Er der måske den mulighed at han blot sad ved TV-et og ventede? Det er et alvorligt spørgsmål. Vi burde måske overveje meget grundigt de amerikansk-russsike forbindelser.

FP: I 2008, lukkede Rusland US Luftbasen i Kirgisistan. Dette gjorde Rusland sårbar for Talibantropperne i Afghanistan. Er Rusland ikke bange for Taliban?

Preobrazhenskiy: Ikke så meget som Amerika. Ifølge Litvinenko var der nogle agenter i Talibans ledelse. En af dem var general Abd al-Rashid Dustum. Det er ikke overraskende at han har studeret ved KGB skolen i Tasjkent i de tidlige 1980'ere.

Russerne håber deres agenter vil hjælpe dem. Det er en særlig kortsynethed ved det professionelle KGB. De overvurderer agenterne og de hemmelige aftaler. Jeg har haft mange diskussioner om dette med dem.

Men der er endnu en grund. Det russiske samfund er nærmere det islamiske, end det amerikanske. I Rusland bliver kvinder åbenlyst diskrimineret. Meget ofte siger russiske arbejdsgivere til kvindelige kandidater: "Du er en glimrende arbejder, men vi har brug for en mand i stedet for dig. Fordi han ikke bliver gravid, og skal føde og have orlov og forlader os."

Forestil dig at disse ord blev sagt i Amerika. Det ville bringe arbejdsgiveren i Retten. Men i Rusland lyder det helt fornuftigt og normalt. Kvinderne viser forståelse.

Det russiske samfund er og meget vertikalt og paternalistisk. Anti-amerikanske holdninger er meget udbredt. Såvel Rusland som den islamiske verden har den mest klare forståelse af, at Vestens hovedsårbarhed er den politiske korrekthed. Vesten er frivilligt gået i denne fælde, opfundet af venstrefløjen. Politisk korrekthed gør det umuligt for Vesten af modstå presset.

Rusland har åbent erklæret at det ikke er et vestligt land. Frihederne indskrænkes i Rusland, og des mere kommer det synligt til at ligne et orientalsk despotisk kongedømme.

Det er derfor Rusland har en rimelig chance for at undgå den skæbne der kan ligge og venter på Amerika. Men det er en stakket stund.

FP: Så amerikanerne burde ikke vente på forståelse fra Rusland når det drejer sig om islamisk terrorisme?

Preobrazhenskiy: Nej, amerikanerne kender ikke det russiske ordsprog. "Du dør i dag og jeg - imorgen!" Dette ordsprog blev skabt iStalins fangelejre under de massive forfølgelser i 1930'erne. Ordsproget er meget populært nu for tiden i Rusland. Det er blevet særlig aktuelt i dagens kriminelle kapitalisme. Det kunne fortolkes på følgende måde; "Lad mig overleve en dag mere på bekostning af din død, for 'imorgen' har situationen måske ændret sig, og jeg kan virkelig overleve."

Amerika er en gigantisk mundfuld for islamiske terrorister at erobre, og Rusland har tid nok til at manøvrere. Rusland forsøger måske at overleve på bekostning af Amerika. Spørgsmålet er om det virkelig kan gøre det.

FP: Konstantin Preobrazhenskiy, tak fordi du var med i Frontpage Interview.


Jamie Glazov is Frontpage Magazine's editor. He holds a Ph.D. in History with a specialty in Russian, U.S. and Canadian foreign policy. He is the author of Canadian Policy Toward Khrushchev’s Soviet Union and is the co-editor (with David Horowitz) of The Hate America Left. He edited and wrote the introduction to David Horowitz’s Left Illusions. His new book is United in Hate: The Left's Romance with Tyranny and Terror. To see his previous symposiums, interviews and articles Click Here. Email him at jglazov@rogers.com.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails