lørdag den 16. februar 2013

5. ting din hund kan lære dig!


5 ting mine hunde har lært mig om mennesker

John Hawkins

1) Kropssproget er altafgørende.

Har du nogensinde hørt noven sige, “90% af al kommunikation mellem mennesker er ikke verbal”? Det er et mislykket forsøg på at forklare et studium udført af Albert Mehrabian tilbage i 1967, og mens udtalelsen ikke er helt sand, så viser den sig at være nærmest fuldt anvendelig når det drejer sig om hunde.

Hunde der jo faktisk ligger under Honey Boo Boo med hensyn til hjernekapacitet kan på effektiv vis kommunikere med os og hinanden uden at ytre et ord.
De kan også fortolke tonefald skræmmende perfekt. Hvis du ikke tror det så læg mærke til, hvis din hund, grundet sygdom er kommet til at skide i hjemmet, og du siger “Hvem har gjort dette?” med en dyb stemme, og hunden stikker halen mellem benene og sænker skamfuldt hovedet og går hen i hjørnet og ligne en skyldig som om det var ham der var ansvarlig for at Old Yeller fik rabies.

Derfor skal du forsøge at holde et venligt, roligt tonefald- Når du går, så skyd brystet frem, fordi så sender du et kraftigt signal. Hold hovedet løftet, bevæg dig uhæmmet, gør dig stor, og overreager ikke fysisk på stimuli. På en eller anden måde lægger mennesker lige så meget mærke til tonefald og kropssprog som hunde selvom de ikke humper dit ben, for at lade dig vide de er interesseret i at kende dig bedre.

Behøver Jackson fortælle han nyder tilværelsen?

2) Det handler ikke om ordene.


Hvis du ligesom jeg lever af at skrive og virkelig forsøger at udvælge de rette ord, så er en hunds mest forbløffende karaktertræk dens evne til at få mennesker til at holde af ham uden at ytre et ord. Hvordan kan en lille uglet pelsklump med dårlig hygiejne, hjerne som en toårig, og uden evne til at tale dog kunne få nogen til at blive forelsket i sig? Jo, ved at udvise en række attituder som vi beundrer hos både mennesker og dyr. Uanset om de leger med et legetøj eller jagter et egern er hunde entusiastiske. De er loyale. Da jeg lå syg i sengen, 20 timer om dagen med influenza, var min hund Patton lige ved min side. Hvis jeg lå i sengen , ja så gjorde han også.

Hunde forsøger altid at finde en metode for at røre ved dig, om det er for at blive aet, eller blot ligge ved dine fødder. De er oprigtigt interesseret glade for at se dig, selvom det måske kun er en halv time siden sidst. Hvor mange mennesker kan vi sige har det på den måde? Hunde stoler på dig, har tillid til dig, ved du er en god medskabning. Hvor mange mennesker i det liv er det lykkedes dig at få til at tro på det - og så lige ind til benet? Der er intet galt i at være elskværdig, beleven og sofistiskeret, men husk blot på at vore firbenede venner ikke er nogen af delene og kun få af os vil nogensinde blive så afholdte som en venlig hund.
Patton plejede at gøre dette hver dag i sin venten på at jeg kom hjem.

3) Lykke drejer sig om at gøre noget, ikke slappe af.


Hunde bruger en masse tid på at hvile sig, slappe af og sove. Det er et godt liv, et som de fleste af os måske kunne ønske for os selv efter en hård dags arbejde. Men det morsomme med hunde er at de sådan set ikke har lyst til at tilbringe livet sovende i en hængekøje på stranden. Skønt hunden forekommer at være tilfredse med et et liv i lediggang, så bliver den endog meget levende når den er i bevægelse. Min hund Jackson er bare så glad for at komme ud; han springer rundt i små cirkler. Patton? Intet er mere spændende for ham end at jagte vilde katte eller egern ud af haven. Det var hans arbejde og han er bare professionel.

Vi er ikke spor anderledes. Jovist det er ganske rart intet at lave, en gang imellem, men livet ‘synger’ når vi er i bevægelse. Keder dig? Bevæg dig! Har du brug for mere spænding i dit liv? Bevæg dig! Kunne du tænke dig at blive så glad så du løber i cirkler? Bevæg dig! En smule hvile er godt, i sidste ende, er det blev det fyldstof der skal til mens du bevæger dig fra at jage egern til at lege fangeleg .... eller nuvel, hvad din yndlingsbeskæftigelse nu tilfældigvis er.
Ser Patton ikke ud til at have det morsomt?

4) En masse af din opførsel er instinktiv - mere end du muligvis selv indser.


Min første hund, Patton var en Jack Russel terrier blandet med Pomeranier/husky/beagle. Min anden hund, Jackson, er terrier blandet med Welsh Gorgi. Temperamentsmæssigt er Jackson omtrent lige så forskellig fra Patton som det menneskeligt “hundeligt” er muligt. Patton var bange for verden, mens Jackson muligvis ville stikke hovedet ind i en grenhugger for lige at se, hvad det er for noget. Patton var dominerende, mens Jackson var mere villig til underkastelse. Patton stolede kun på meget få mennesker, mens Jackson aldrig har mødt et menneske han ikke kunne komme overens med. Dog er der alligevel også mange pudsige sammenfald. Patton drejede tre gange rundt om sig selv før han lagde sig for natten - det samme gør Jackson. Patton legede med andre hunde på samme måde ved at jage hunden og laden den anden hund jage sig. Patton synes på nærmest pervers vis at blive ophidset af at sluge legetøj, gåture og jagte egern, katte og fugle - præcis som Jackson.

Min pointe er at begge hundes opførsel i det store og hele har været forudbestemt og vi undervurderer, hvor meget vor opførsel netop er grundlagt fra fødslen. Uanset om du foretrækker matematik eller engelsk, uanset om du er bedre til sport end skak, hvilken type kvinde du foretrækker, og hvor godt du kan styre dine følelser, så ligger det i genere. Det betyder ikke at du ikke kan forme - styre- dine tendenser, men når du første indser at du kæmper mod dine helt naturlige tilbøjeligheder så er det måske værd at overveje om du skal forsøge at tilpasse dig dem eller bekæmpe dem. Hvis du nu bare ikke bryder dig om matematik, ja så er du en tåbe hvis du bliver f.eks. bogholder. Hvis du farer op over den mindste provokation, så burde du arbejde på det, men du burde også forsøge at undgå situationer som personer med et mere roligt sindelag med lethed kan klare. Lad være med at leve dit liv på at forsøge at overbevise dig selv om at du er en skødehund, når du faktisk er en pitt bull.

Der gik flere ugers arbejde med Patton før dette kunne ske. Een gang.

5) Lev i øjeblikket.


Når du kommer hjem fra supermarkedet, så er det bare det bedste tidspunkt i en hunds liv ....Nuvel indtil det er på tide at komme udenfor og benytte det helt store toilet. Så er det nemlig det største øjeblik i dens liv, indtil den skal ud at gå tur, lege med et stykke legetøj, ud at køre i bil, spise, i seng, stå op osv.osv. Hunde er bare så gennemført fantastiske til at leve i nuet.

De bruger ikke hele dagen på klynke over den tæve der knuste deres hjerte, hvad de skal æde i morgen, eller hvordan deres besøg hos dyrlægen spænder af - i næste uge. Der er en masse klogskab i det fordi det jo er så let at blive indkapslet i noget som allerede er hændt, eller hvad du frygter skal ske - i morgen. Lige pludselig er din dag helt ødelagt. Husker på i går, og planlæg for i morgen, men glem aldrig at livet det er altså - lige nu og her.
Og du tror at Jackson spekulerer på det ben han mistede i sidste uge?John Hawkins is a professional writer who runs Right Wing News and Linkiest. He's also the co-owner of the The Looking Spoon. Additionally, he does weekly appearances on the #1 in it's market Jaz McKay show, writes a weekly column for Townhall and PJ Media, does YouTube videos, and his work has also been published at the Washington Examiner, The Hill, and at Human Events. Furthermore, he's also the blogosphere's premier interviewer and has interviewed conservatives like Thomas Sowell, Mark Levin, Victor Davis Hanson, Mark Steyn, G. Gordon Liddy, Dick Morris, Karl Rove, Michael Steele, Milton Friedman, Ron Paul, Jonah Goldberg, Jim DeMint, Walter Williams, Robert Novak, Ann Coulter, Newt Gingrich, & Michelle Malkin among others. Moreover, John Hawkins' work has been linked and discussed in numerous publications and on TV and radio shows including ABC News, BusinessWeek, C-Span, The Chicago Tribune, CNN, Countdown with Keith Olbermann, Editor & Publisher, Fox News, Hannity and Colmes, The Laura Ingraham Show, Minneapolis Star Tribune, MSNBC, National Journal, National Post, Newsmax, Newsweek, The Philadelphia Inquirer, The Rush Limbaugh Show, The Tammy Bruce Show, Time Magazine, The Wall Street Journal, The Hugh Hewitt Show, The Washington Post, Salt Lake Tribune, Scarborough Country, U.S. News & World Report, WorldNetDaily and Human Events, where he had a weekly column. Right Wing News has been studied by college classes and even inspired an urban legend that was covered at Snopes. Last but not least, John Hawkins also founded and led the Rightroots group, a grassroots effort that collected almost $300,000 for Republican candidates in the last 3 months of the 2006 election cycle. In 2008, he consulted for Duncan Hunter's presidential campaign and was on the board of Slatecard, which raised more than $600,000 for Republican candidates in the 2008 election cycle. In 2011, he helped found Raising Red, although he left the organization the same year and went on to become one of the co-founders of Not Mitt Romney.com.

http://pjmedia.com/lifestyle/2013/01/16/5-things-my-dogs-taught-me-about-human-beings/?singlepage=true

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails