tirsdag den 12. februar 2013

Lav dine egne røntgenbilleder

Lav dine egne røntgenbilleder

       

Når vi tænker på røntgenbilleder så tænker vi vel på lægen eller tandlægen - typisk er de eneste der har mulighed for at tage røntgenbilleder netop radiologer og tandlæger. Men i 2008 afgjorde forskere ved University of California, Los Angeles at faktisk kan alle tage et røntgenbillede - dersom du har adgang til et vakuum ( et rum uden luft) og noget scotch tape. 
 

Eksperimentet er faktisk ret enkelt. Du skal altså bruge et vakuum. Indenfor dette, placeres tapen på f.eks. en finger og fjernes hurtigt. Mens tapen fjernes flyder der et enormt antal elektroner over det berørte område. Dette skaber så meget korte, (en milliard af et sekund!) men dog meget kraftfulde udbrud af røntgenstråler. Seth J. Putterman, en af de involverede professorer fortalte New York Times, at eksperimentet skaber “en eller anden form for mikroskopisk lyn virkning.” Men selvom dette “lyns” livslængde er meget, meget lille, så har det sin virkning: Røntgenudledningen er stærk nok til at forskerne kan få et billede af en finger som det ses herunder.

.
Og jo, vakuum er nødvendigt, selvom forskerne der undersøgte fænomenet ikke er helt sikker på hvorfor - udover at hvis ikke vakuum er til stede, ja så er der kun et endnu mindre glimt. Times foreslår at fugtigheden i luften forhindrer tapen i at udlede røntgenstråler. Bagdelen: Vi er ikle i stand til at benytte Scotch Tape for at tage billeder af hvad der ligger i skrivebordsskufferne. Fordelen: Der er ingen risiko for at få bestråling næste gang du klæber to ting sammen med tape.

Vi ved heller ikke hvordan effekten af røntgenstrålerne bliver skabt, i det mindste ikke på molekylært plan - der vil sikkert gå lang tid før vi finder ud af det. Scotch Tape er et produkt fra 3M Company, og den præcise sammensætning af klæbestoffets molekyler er en hemmelig - en der ikke gives til Putterman og hans hold.

Bonus fakta: Thomas’ English Muffins kendes på deres trademark  “nooks and crannies” — der ligesom magien bag Scotch tape, er en handelshemmelighed. Kun syv personer kender hele processen ved nooks og crannies. En af dem er en mand ved navn Chris Botticella, der “forlod” Thomas for at få et job hos den konkurrerende Hostess virksomhed. Thomas lagde sag an mod Botticella for at forhindre at hemmeligheden blev afsløret - og vandt.

http://nowiknow.com/make-your-own-x-rays/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails