torsdag den 14. februar 2013

Valentines Dag - Hvid dag - Sort Marked

Hvid dag - sort marked   


14. februar er Valentines Day, en ikke helligdag, hvor kærester bytter gaver som symbol på deres hengivenhed. (OK, typisk er det den ene person der køber blomster til den anden og måske en middag).
.

Dagen har sin oprindelse i St. Valentines festen; kirker i Vesten fejrer den højtideligt på den dato, skønt kirker i Øst holder den den 6. juli. Helgenen, der døde cirka år 269, havde ikke meget med romantik at gøre, og dagen stammer fra det 15. århundrede.  

I århundredernes løb er Valentines dag mest blevet en verdslig foreteelse, og har spredt sig over hele verden. Men for nogle er dagen noget anderledes - til tider, under tvang - end det mange af os forventer.
 
Sankt Valentine modtager en rosenkrans af Jomfru Maria af David Teniers III

Tag  for eksempel Japan. Hvert år på Valentines Dag giver piger og kvinder chokoladegaver til drenge og mænd, og ikke nødvendigvis til de som de romantisk er forbundet med. Chokoladen er endog fulgt op med specifikke budskaber Chokolade af høj kvalitet kaldet “honmei choco” (betyder bogstaveligt “ægte chokolade følelse”) bliver givet til kvinden man er romantisk interesseret; på den anden side giver kvinder andre noget der kaldes giro choco" -- "pligt chokolade” - til venner og kolleger. Mænd der jo ofte er det køn, hvorpå forpligtelsen i USA hænger gør ingenting, men accepterer (og fortærer) gaverne, og handler måske efter det underliggende budskab der er forbundet med kvaliteten af den modtagne chokolade.

Men kvinder vinder i sidste ende. I 1978 præsenterede Japans National Confectionery Industry Association en markedsføringsplan ved navn “Hvid Dag” der skal fejres den 14. marts en måned efter Valentines dag. På “Hvid Dag” forventes det at mændene returnerer gunstbevisningen og noget ekstra -- “sanbai gaeshi,” bogstaveligt “trefoldigt retur” - da de forventes af give chokolader, småkager, skumfiduser, og endog smykker og lingeri til de kvinder der overøste dem med chokolade en måned tidligere. (Konfektureindustrien begyndte,vel ikke som nogen overraskelse at markedsføre hvid chokolade sent om vinteren og tidligt foråret 1978) De gode nyheder til mændene? Hvid Dag traditionen behøver ikke nødvendigvis betyde at retur-gaven kommer med specifikke romantiske overtoner, men er blot en tilbagebetalingsforpligtelse - undtagen må man formode, når der leveres lingeri.


Bonus fakta: Med sine rødder som en kristen helligdag har nogle lande deres forbehold over for Valentines Dag. I særlig grad Saudiarabien. I de seneste år har Saudi Committee for the Promotion and the Prevention of Vice, et regeringskontor der kontrollerer mutaween - det religiøse politi - indført et forbud mod dagen. Butikkerne må ikke sælge noget der er rødt og som kan minde om dagen, herunder ikke kun begrænset til blomster og indpakningspapir. Som berettet af BBC har et sort marked for de varer fundet sin plads, med en blomsterhandler der lover at levere i nattens mørke.

Læs evt. denne på synopsis: http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2012/02/valentines-dag-og-islam.html

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails