lørdag den 2. februar 2013

Under angreb - Sderot, Israel

Under angreb - Sderot, IsraelSderot, Israel — Denne lille arbejderklasseby på randen af Negev Ørkenen, hjemsted for flygtninge fra muslimske lande, Etiopien, Østeuropa og andre steder er kun verdensberømt for en ting: Missilerne der har regnet ned over den i årevis, affyret fra det Hamas kontrollerede Gaza, blot et par kilometer borte.

Bag politistationen opbevares det bedst bevarede raketter i metal/glas skabe, den slags man kunne benytte på lagre, og som ender i en garage. De ituslåede og rustne rester af snesevis af raketter ‘hviler’ på en separat metalhylde ude i det fri.

Flere end 20 typer missiler er blevet identificeret. Hamas farver sine missiler røde og grønne, hvilket næsten giver dem et juleagtigt udseende. De helt røde stammer fra Palæstinensisk Islamisk Jihad. De gule og røde viser de er fra Al Aksa Martyrernes Brigade. De sorte er fra al-Queda, der også findes i Gaza. Disse våben kaldes ofte Qassams, men det er et almindeligt navn der kan bruges på et hvert improviseret missil.

Befolkningen i Sderot har været under uafbrudt angreb i 13. år. Flere end 15000 raketter er blevet affyret fra Gaza mod mål i Israel - 12000 af dem siden Israel trak sig tilbage fra området i september 2005. De israelere der troede at det at opgive kravet på Gaza ville medføre fred - eller i det mindste bidrage til “fredsprocesen” har ikke fået deres forventning indfriet.
 
Skader efter nedslag november 2012.

Israelerne får ofte det råd af deres venner i udlandet at de ikke skal “overreagere” på raketangrebene. Forstil dig om Vancouver smed missiler over Seattle. Hvordan ville russerne mon reagere hvis polakkerne skød raketter mod Moskvas forstæder?

Lige for tiden er er ro i Sderot. Den seneste konflikt mellem Hamas og Israel endte i en våbenhvile fra sidst i november efter israelerne kom til den konklusion at de fleste af Hamas’ langdistanceraktter, især de iransk fremstillede Fajr-5 og den iransk designede M-75 enten er blev ødelagt eller flyttet. Den nuværende Hamas-Israel våbenhvile er den fjerde på seks år. Hvor længe ‘freden’ holder ved er der ingen der vil gætte på, skønt et kvalificeret gæt er at den kun vil holde indtil Hamas og de andre grupper har fået fyldt deres lagre med raketter op igen.

Fordi Sderot ligger så tæt på Gaza, kan missilforsvarssystemer som Iron Dome, der i november slog cirka 85% af de langtrækkende raketter mod befolkede områder ud, ikke benyttes som beskyttelse af byen. I stedet er der bombely i ejendomskomplekser, på skoler og selv ved busstoppesteder. Når et missil affyres lyder en alarm og alle har ikke mere end 15 sekunder til at søge ly.

Noam Bedein, der arbejder for et regionalt nyhedsbureau kalder dette “en virkelighed med russisk roulette.” Han siger at flere end et dusin mennesker er blevet slået ihjel, flere end 1500 er blevet alvorligt såret, og næsten alle lider i større eller mindre grad af PTSD -post traumatisk stress syndrom - selvom der ikke er noget “post” over det: For stressen holder aldrig op. Trods det siger Bedein, har BBC konsekvent omtalt raketterne som “primitivt fyrværkeri.” 
 
Lidt festfyrværkeri??
Sandt nok er mange af missilerne ikke sofistikerede våben. De er fremstillet af rør som Israel har givet Gaza for at der kunne laves kloakker. Når man løber tør for rør, giver Hamas israel skylden og siger palæstinenserne lider under embargo. Mange af raketterne får deres brændstof ved eksplosiver fremstillet af kunstgødning. Hvis landmændende i Gaza løber tør for kunstgødning, så er det selvfølgelig, fordi israelerne nægter palæstinenserne tilstrækkeligt med forsyninger.

Huspriserne i Sderot har været for nedadgående siden 2005, hvilket gør det vanskeligt for fattige at overveje at flytte. Byens befolkningstal er faldet, men mange af de som er tilbage siger de ikke vil tvinges bort - ikke ud af Sderot og ikke ud af Israel.

“Jeg overlevede en terroristbombe i Buenos Aires,” siger Itzak Horn, en indvandrer fra Argentina, idet han henviser til bilbombe i 1994 og angrebet med et jødisk center der slog 85 ihjel og sårede hundreder flere. Ifølge den argentinske anklager Alberto Nisman, var det Hezbollah der udførte angrebet på vejledning af Iran efter at den argentinske regering suspenderede overførselen af atomteknologi til regimet i Teheran. (læs denne på synopsis)Horn, en lærer der har boet i Sderot i fem år tilføjer: “Der er ingen steder i verden der er sikre nu om stunder. Jeg bliver her.” 
 
— Clifford D. May is president of the Foundation for Defense of Democracies, a policy institute focusing on national security.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails