mandag den 4. februar 2013

Is eskapader i Holland

Min mæthedsgrad for seriøse artikler er ved at være nået, galskaben, bedraget, vanviddet fortsætter alligevel, (jeg har dog aldrig forestillet mig jeg kunne lave om på det, men blot sprede lidt god information) og nu må det være på tide at ‘underholde’ med noget andet også.

Jeg begyndte med de 12 små artikler om ‘Dræbende Opfindelser’ og vil fremover jævnligt lægge små pudseløjerligheder om livet, historien, sundhed, mv. ud. Det bliver under kategorien. “Nu Ved Du Det.” Så følg med, hvis du kan lide at få viden der umiddelbart kan forekomme at være overflødig, men som ved nærmere eftertanke måske alligevel fortæller en hel del om det spændende underfundige, og altid underholdende menneskesind

Synopsis-olsen

PS. Der vil stadig komme masser af ‘seriøse’ artikler, men humor skal ikke glemmes.                                                                                                                            

Is eskapader

           
En af de nordlige provinser i Nederlandene, Friesland, har elleve gamle byer løseligt adskilt af en række kanaler og søer. Da Nederlandene har kolde vintre, fyrser kanalerne somme tider til is hvilket giver de lokale mulighed for at stå på skøjter. Faktisk er hurtigløb på skøjter i særlig grad populært i regionen.
 

Med års mellemrum så hjælper vejret til med at fremme dette tidsfordriv. Når det har været tilstrækkeligt kold og isen er tyk nok over hele Friesland ja så er der en kæmpestort nationalt berømt skøjtekapløb gennem de 11. byer.


Det kaldes Elfstedentocht (11 byers turen) kapløbet er knap 200 kilometer over det frosne landskab og tager, når det går rigtigt hurtigt over seks timer. Før løbet kan igangsættes skal isen være mindst 15 centimer tyk på hele ruten - hvilket er sjældent. Mens traditionen med at skøjte fra by til by går helt tilbage til 1760, så blev løbet først officielt i 1909. I århundredet siden har Elfstedentocht kun fundet sted 15 gange, og ikke siden 1997.


Uregelmæssigheden af begivenheden optager værtslandets hele opmærksomhed når det endelig kan finde sted. Embedsmænd i jakkesæt og med slips står i nyhederne og giver en daglig rapport om isforholdene. Der er ikke noget bedre bevis på Elfstedenktocht end den kolde vinter i 2012 i Holland: Selvom der ikke var meddelelse om at løbet kunne gennemføres så havde områdets hoteller en ganske usædvanlig høj bookingprocent.

Når løbet kan gennemføres forventer man så mange som 15000 skøjteløbere - og mere end 10 millioner TV seere. Næsten 2 millioner fans vil rejse til regionen som tilskuere - et ganske enormt antal når man taget Nederlandenes samlede befolkningstal på cirka 17 millioner i betragtning, og så det at løbet kun kan foregå i minus temperaturer.

Bonus fact: I 2002, kom den australske hurtigskøjteløber Steven Bradbury i semifinalen ved Olympiaden i 1000 meter kortbane, efter at have vunden kvalifikationsrunden og overlevet kvartfinalerne da en konkurrent der lå foran ham blev diskvalificeret for at obstruere for en anden løber. I semifinalen var Bradbury en af de ældste og langsommeste løbere, derfor foreslog hans træner ham en alternativ løsning - at løbe så hurtigt som muligt; lade sig falde tilbage, og håbe de andre kolliderede. Det virkede.

I semifinalerne kolliderede tre af de andre og Bradbury kom ind på andenpladsen og var dermed i finale. I denne var han 15 meter bagud med 50 meter tilbage, mens alle fire konkurrenter foran styrtede - og Bradbury kunne høste guldmedaljen. Han blev den første fra den sydlige halvkugle til at vinde en guldmedalje i Vinter OL.http://nowiknow.com/ice-capades/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails