mandag den 25. februar 2013

Det største siden 1928 - skivekåret brød

Det største siden 1928 - Skiveskåret brød                                                         

Internet. Automobilen. Toilet papir. Disse ting er blevet udråbt som det største siden brød i skiver. Hvilket igen betyder at skivet brød må være noget ganske forbløffende.

Det viser det sig det er. Men for at vi kollektivt kan lære det, så måtte den amerikanske regering forbyde det.

Skiveskåret brød - maskin skiveskåret - blev næsten - opfundet i 1912, da en mand ved navn Otto Frederick Rohwedder fremstillede en prototype og tegninger til en automatisk brødskæremaskine, men arbejdet gik tabt under en brand. Uden tøven genopbyggede Rohwedder maskinen efter hukommelsen. I 1928 havde han maskinen færdig og klar, og juli det år, blev der produceret maskinskiveskåret brød til masserne.

 

Markedsføringen til produktet satte scenen for nyskabelsen i sproget der benyttes i dag, da Rohwedders brød blev annonceret som “det største fremskridt i bagerindustrien siden man begyndte at pakke brød ind.” I 1930 var Wonder Bread gået over til at være et skiveskåret produkt, og man solgte dette brød over hele landet for første gang.
 

Skiveskåret brød fik forbruget af brød til at stige, som forventet. Men da 2. Verdenskrigs rationeringer kom til i den amerikanske krigsbestræbelse, fik Fødevareadministrator Claude Wickward øje på ‘den største opfindelse’ i århundredet. I håbet om at reducere forbruget af vokspapir som et hele - og fordi - Wickard formodede at skiveskåret brød krævede mere vokspapir til indpakning end ikke skivet - og også i håbet om at reducere prisen på brød, forbød Wickard salget af skiveskåret brød hjemme fra 18. januar 1943-

Øjeblikkeligt gav det anledning til protester fra husmødre der argumenterede for at deres husholdningsfornødenheder blev handikappet af et kortsigtet forbud. For, jovist, skiveskåret brød er dog det største man kan komme på.

Lokale politikere tog sagen i egne hænder med New Yorks borgmester Fiorello LaGuardia der bemærkede at bagerierne kunne bruge deres egne maskiner til skiveskæring og sælge friskbagt (og skivede) produkter direkte til deres kunder. Men det blev modtaget med foragt nogle dage senere da Food Distribution Association krævede ophør af enhver kommerciel skivekæring af brød, for at beskytte de bagerier der hverken havde maskiner til, eller som ønskede at gøre alt for landets krigsindsats. .

Under alle omstændigheder blev forbudet kun kortvarigt. Den 8. marts blev skiveskåret brød igen tilladt i United States, og dets ‘storslåethed’ bevaret for nuværende og fremtidige generationer.

Bonus fakta: Toilet papiret er ikke det mest skelsættende siden brød i skiver - det kan det ikke være fordi toiletpapiret er over 50 år ældre. Kommercielt toiletpapir blev opfundet i 1857 af en New Yorker ved nanv Joseph Gayetty, der solge pakker med 500 blade (hver af den med et vandmærke med hans navn) for 50 cente. Produktet blev solgt som “tidens mest nødvendige brugsvare,” så derfor er brød i skiver det ‘største’ siden toiletpapiret.
 


http://nowiknow.com/the-greatest-thing-since-1928/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails