tirsdag den 19. februar 2013

Rød Honning

Rød honning

   

I det store og hele går byer og landbrug - af enhver slags - sjældent godt i spænd. Man finder altså ikke man appelsinlunde på Manhattan. Der er faktisk nogle få der har kyllingeopdræt i Brooklyn. Køer på Queens - helt umuligt. Den sidste farm på Manhattan lukkede i 1930.

Der er dog altid undtagelser og det at have bistader er en af dem. Der er en gruppe af biholdere i New York City med over 1700 medlemmer på Facebook. Marts 2010, ophævede byen et forbud mod at holde honningbier, og ifølge New York Times fra juni 2012, er der nu cirka 100 personer med næsten 1200 bistader registreret hos New York City Department of Mental Health and Hygiene. Og der er så også lige en del der ikke er registreret; august 2012 tilbageholdt byen lige ved 3 millioner bier fra en biavler, der havde sine stader for nær ved naboernes beboelse. Men i det store og hele er bier sjældne i New York, og ikke mere irriterende end så meget andet i byen. I dette tilfælde har byen været til skade for bierne og ikke omvendt.  

I 2010 begyndte kolonier af honningbier fra stader i Brooklyn Red Hook kvarteret at producere honning - men ikke i den almindelige farve vi kender så godt. Deres honning var, at en eller anden grund, rød.

The Times forklarede i en anden artikel, hvad årsagen mest sandsynligt kunne være. Red Hook er hjemsted for en kirsebærsaftfabrik der selvfølgelig laver den røde saft som deres marachino (kirsebær) svømmer i. Den væske benytter farvestoffet Red Dye Number 40. Man mener bierne drikker af denne væske. Som en biholder på Brooklyn bemærkede, “når honningbierne finder en kilde at næringsrig føde, såsom sukker med meget fruktose (HFCS) som der benyttes i fremstilling af marachino kirsebær, så har de ikke nogen som helst spekulation over, hvorvidt kilden er naturlig, sikker eller lovlig. Det indtager det for hvad det er - nemlig chancen for at klare sig til næste år.” Selvom farven sikkert ikke er farlig for bierne, så har den dog indflydelse på honningen, der kommer til at smage lidt af metal (dog stadig sikker at spise).

Red Hook er ikke alene om dette fænomen, og honning kan få flere farver end blot rød. Som Reuters rapportede i 2012, bemærkede franske biavlere at deres bier producerede blå og grøn honning. Kilden til forureningen? En nærliggende M&M fabrik. 


Bonus fakta: Rød honning kan ligne hostesaft - og måske faktisk et godt alternativ til hostesaft. Ifølge Mayo Clinic, er honning lige så effektiv som aftenhostesaft, som de førende andre midler. (det bør dog ikke anvendes til børn under et år da honning kan forårsage botulisme hos spædbørn).

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails